MiniCO2 Husene: Det foranderlige hus

De fleste husejere gennemfører løbende forandringer i deres hus i takt med at familiens størrelse eller behov ændres. Disse ændringer koster dyrt i CO2-regnskabet, og det er netop dette, som Det Foranderlige Hus imødekommer.

Det Foranderlige Hus er en del af et stort udviklingsprojekt; Mini-CO2-husene. Projektet omfatter i alt seks parcelhuse, som hver især illustrerer forskellige aspekter af reduktion af CO2-udledning i hhv. opførelse, drift og vedligeholdelse af et hus.

Det Foranderlige Hus fokuserer på fleksibilitet og foranderlighed og undersøger, hvordan et fleksibelt design kan spare materialer og dermed CO2 samt tid og ressourcer i forbindelse med om- og tilbygninger.

Huset er udformet som et enfamiliehus på 146 m2 og fokuserer på de skiftende behov og krav, som danske familier typisk stiller til et hjem gennem livet. Par flytter sammen og får børn. Børn vokser op og bliver teenagere. Børn flytter hjemmefra. En hjemmearbejdsplads bliver nødvendig. Par bliver skilt. Ældre mennesker bliver alene eller svækkes fysisk osv.

Det Foranderlige Hus er på forhånd designet og indrettet til at kunne håndtere disse ændrede behov, efterhånden som de opstår.

Undersøgelser viser samtidig, at ca. to ud af tre danske familier, som skifter adresse, vælger at flytte til en ny adresse inden for samme kommune. Dermed er det ofte mangler i huset - og ikke lokalsamfundet - der gør, at familierne flytter. Det Foranderlige Hus kan imødekomme sådanne ønsker om forandring, og huset kan tilpasses et væld af nye livsmønstre - lige fra familieforøgelse til fornyede æstetiske krav – uden at det kræver store om- eller tilbygninger og uden, at det kræver indkøb af mange nye materialer.

Foranderlige parametre
I udformningen af huset er nøgleordet  CO2-reduktion ved hjælp af en fleksibel og funktionel indretning. Det betyder, at:

  • Husets komponenter kan demonteres, og huset kan udvides uden destruktion af eksisterende komponenter.
  • De udskiftede komponenter kan genbruges i nye sammenhænge.
  • De anvendte komponenter produceres i standardstørrelser og fra standardmaterialer.

Husets indbyggede foranderlighed giver mange nye funktionelle muligheder. Eksempler:

På første sal er skillevæggene udformet som bevægelige skabsvægge. Kun ydermurene er bærende. Det betyder, at væggene kan flyttes rundt, så der opstår 1, 2, 3 eller 4 værelser.

Alle ledninger er samlet i en aluminiumsliste, som erstatter de traditionelle fodpaneler og gør det muligt at placere stikkontakter der, hvor det passer bedst.

Det modulære design sikrer, at der nemt kan etableres nye indgange i facaden - fx til teenageren, der skal have egen indgang.

Køkkenet kan enten være et afskærmet rum eller bringes i kontakt med spise- og/eller dagligstuen ved hjælp af skydevægge, hvis ønsket er åbne forbindelser.

Besparelser
CO2-udledningerne fra brugsfasens forandringer er markant mindre i Det Foranderlige Hus end i Referencehuset (1 kg CO2/m2/år mod 2 kg CO2/m2/år i en periode på 50 år). Dog har disse besparelser behersket betydning i det samlede regnskab. Det skyldes, at de materialer, som medgår ved forandringer, ofte ikke er de mest CO2-tunge.

CO2-udledningen fra materialeforbruget til konstruktionen i Det Foranderlige Hus er lidt mindre end Referencehusets (4,5 kg CO2/m2/år mod 5 kg CO2/m2/år i en periode på 50 år), så den høje foranderlighed har altså ikke ’kostet’ på CO2-regnskabet.

Læs mere
Du kan læse mere om huset i Realdania By & Bygs udgivelse "Det Foranderlige Hus - bygget til at bygge om"

 

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2012
  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2014
  • Byggeri

  • Publikationer

  • Relaterede projekter

  • Kort

Byggeri

Byggeri


Arkitekt: Henning Larsen Architects, GXN
Bygningstype: Privat bolig, enfamiliehus: To plan med køkken/alrum og bad i stueetagen samt bad, tagterrasser og 3 værelser på førstesal
Areal:
146 m2
Byggeår: 2013
Ingeniør: Anders Christensen
Entreprenør: Benée Huse
Videnspartner: Statens Byggeforskningsinstitut AAU, Kebony, HTH, Ytong

Kort

Steensager 2-12, 5800 Nyborg

{{ title }}

{{ description }}