x

Folkemøde 2024: Fredag i Realdania-teltet

Projekter vi har støttet, samarbejdspartnere og vigtige aktører i branchen vil debattere alt fra biobaserede byggematerialer til skak og fællesskaber.

Arrangementet er afholdt

Dato
14. juni 2024

Tidspunkt
kl. 10.00 — kl. 17.00

Adresse
F10 - Realdania Østersøteltet

Adgang for alle

Folkemøde 2024: Fredag i Realdania-teltet

Realdania Østersøteltet

Bjarke Ørsted

Fredag på folkemødet d. 14. juni 2024 giver vi mikrofonen til projekter, vi har støttet, samarbejdspartnere og vigtige aktører i branchen, som på hver deres vis kaster lys over det byggede miljø. Og netop dét, det byggede miljø, er afsættet og omdrejningspunkt for arrangementerne, de holder i Realdanias telt. Der skal tales om alt fra arkitektur og fællesskaber til nye byggematerialer, byggekultur og skak.

Programmet 

Hvordan skal vi bygge og bo i Danmark, så vi både skaber gode liv for alle og bidrager til planetens overlevelse? Det spørger vi en minister, en filantropisk forening, et stort pensionsselskab og en førende dansk arkitekttegnestue om. 

Har de, som sætter så stærke og blivende præg på vores boligkvarterer, bydele og landskaber, ikke et særligt ansvar for at skabe et retfærdigt og inkluderende samfund? Og kan de samtidig sikre, at man ikke skader planeten i processen? Og kan man egentlig bruge arkitektur og byggeri til at drive udviklingen i den rigtige retning, når nu byggebranchen er én af de brancher, der tynger mest på CO2 regnskabet?

Få svarene, bland dig i debatten og bliv meget klogere på, hvad arkitektur egentlig kan bruges til, hvis vi tør gå radikalt til værks. Der er nemlig håb for planeten, hvis vi efterlever de 10 nye principper for byggeriet - The Copenhagen Lessons. Dem kommer du også til at høre mere om!

Moderator

  • Natalie Mossin, arkitekt og institutleder på Det Kgl. Akademi samt ophavskvinde til ”The Copenhagen Lessons – 10 principper for byggeriet”

 

Paneldeltagere

  • Nina Kovsted Helk, Filantropidirektør, Realdania
  • Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, Pension Danmark
  • Eva Ravnborg, Partner og projektdirektør, Henning Larsen 

Naturen er populær som aldrig før, og der er stor opmærksomhed omkring de fysiske og mentale sundhedsmæssige gevinster ved at opholde sig i naturen. Samtidig udgør naturen også en væsentlig faktor i både lokal bosætnings- og turismeudvikling. I takt med den stigende interesse er der både sket en udvikling i, hvordan vi bruger naturen og i, hvem der bruger i naturen. Det har skabt en øget efterspørgsel på understøttende faciliteter, der både skal servicere mange forskellige aktiviteter og gøre det lettere at komme i naturen.

Vi ser derfor en nødvendighed i at udvikle nye facilitetstyper til naturen. Faciliteter der ikke er generiske, men derimod udviklet med fuld opmærksomhed på de stedbundne kvaliteter og med en så stærk forbindelse til omgivelserne som muligt.  Men hvordan indtænker man arkitektonisk kvalitet i friluftsbyggerierne? Og hvilke problemstillinger og potentialer er der ved at arbejde med det byggede miljø i naturens blå og grønne rum? Alt det taler vi om i denne session.

Moderator

  • Kir Klysner, journalist i Lokale og Anlægsfonden

 

Paneldeltagere

  • Simon Harboe, projektchef i Realdania
  • Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden
  • Marie Louise Holst, arkitekt MMA og grundlægger af MATTERS ARKITEKTER
  • Lene Kofoed, forperson for styregruppen 4-Kløver-Klyngen på Bornholm

I dette Social Lab-format inviterer Institut for [X] engagerede interessenter og eksperter fra forskellige sektorer til at finde løsningen på ét simpelt problem: At stramninger og privatiseringer i byggereglementet kan blive dødsstødet for danske fristeder, eksperimenterende kulturinstitutioner, festivaler og samfunds engagement i det kulturelle vækstlag. Med det hidtil strammeste byggereglement, strammes garnet. Med andre ord; det bliver dyrere og sværere at gå fra idé til handling.

Social Lab er en metode hvor stakeholders og magthavere omkring en komplekst problematik mødes, frisætter sig fra normtænkning, og sammen forsøger at finde løsninger på komplekse problematikker. Vi vil i dette social lab søge at finde en eller adskillige løsninger, til en mere fri og åben byggekultur i Danmark som omfavner eksperimenter.

Dette social lab vil blive faciliteret af Institut for [X], som siden 2009 har fungeret som et eksperimentarium for urban byudvikling på Godsbanearealerne i Aarhus. Denne kreative tilgang har blomstret i et miljø (næsten) fri for gængse danske byggeregler.

Moderator & Case Provider

  • Jonas Bøgh Larsen, Projektleder, Institut for [X]

Paneldeltagere

  • Esben Marcher, Dansk Live
  • Lars Jensen, Sleth Arkitekter Cph
  • Malte Hertz, CEO, Maker
  • Anne Mette Boye, Stadsarkitekt i Aarhus

I denne debat sætter vi spotlight på fysiske rum, der kan styrke de sociale bånd mellem mennesker. Vær med, når vi deler 4 perspektiver på fysiske fællesskaber. Vi tager fat i, hvordan organisationer kan arbejde med fællesskab som omdrejningspunkt for både medarbejdere og medlemmer.

Vi diskuterer hands on erfaringer med at være den sociale lim og brobygger blandt beboerne i seniorboligfællesskaberne Broen, Teglgården og Balancen. Vi inspirerer med en evidensbaseret tilgang til at skabe gode rum, der bringer mennesker sammen og skaber plads til fællesskab. Vi debatterer erfaringer med at bo i et fællesskab, og få opbygget og udviklet et fællesskab, så der er plads til alle, og så det også er spændende at bo der i lang tid. Med Arkitektur til Fællesskaber bliver du klogere på erfaringer med, hvordan fysiske Fællesskaber er et omdrejningspunkt for social udvikling og trivsel. Og hvordan du kan bruge arkitekturen bevidst til at understøtte en fællesskabsskabende adfærd.

Moderator

  • Anne Marie Tommerup, Adfærdsarkitekt og Adm. Dir. i TOGETHER Architecture

 

Paneldeltagere

  • Morten Østergaard-Rasmussen, Direktør i Hjerteforeningen
  • Per Schulze, Virkevært i Pension Danmark

Fællesskaber, sammenhængskraft og tilhørsforhold er vigtigere end nogensinde før. Alligevel er kulturhusene ofte både undervurderede og usynlige i debatten. Men de danske kulturhuse er eksisterende væsentlige katalysatorer for både samfundsudvikling og fællesskab. Med over 400 kulturhuse spredt ud over landet og 16 millioner besøgende årligt er kulturhusene en væsentlig del af vores kulturelle landskab. Med et uforløst potentiale for at løfte forskellige relevante samfundsopgaver, på tværs af både sektor og -kommunegrænser.

Kom og vær med når vi sammen skal finde ud af, om det er muligt for dagens deltagere at blive enige om, hvor de værdimæssige ophæng ligger på barometeret? Er ensomhed f.eks. en lokal, national eller international problemstilling — og hvad med kulturarv, inklusion, kreativitet og uddannelse? Sammen skal vi tage temperaturen på de værdier som Danmarks kulturhuse og fællesskaber skal spille op imod. Vi forestiller os et fire meter langt barometer — i den ene ende er det lokale, i den anden det internationale.

Moderator

  • Kristian Krog, Maltfabrikken

 

Paneldeltagere

  • Stine Lea Jacobi, Realdania
  • Sara Bech Jacobsen, Kulturhusene i Danmark
  • Marianne Grymer Bargeman, Godsbanen
  • Simon Skytte, Ung Kult
Byggebranchen står for en tredjedel af CO2-udledningen på verdensplan. Vi er derfor nødt til at tænke i nye baner, når det kommer til, hvordan vi skal bygge og bo. Men hvilke konsekvenser har det for Danmarks landarealer, for byggeindustrien og for din bolig, hvis vi begynder at bygge med biomaterialer? Kan dansk landbrug være direkte bidragsyder til vores byggeri, og i hvor høj grad har arkitekter og ingeniører ansvaret for at kende materialers CO2-udslip og værdikæder?

Vær med, når Nielsine Otto fra JAJA Architects diskuterer byggeriets aftryk på klima, natur og ressourceknaphedskriser, og hvordan vi med nye måder at bygge og bo på kan blive del af nogle nye værdikæder. Til at diskutere fremtidsperspektiverne vil hun ledsages af et ekspertpanel, med viden inden for alt fra jordbrug og naturbeskyttelse til biomaterialer og byggeri. Panelet inkluderer blandt andet økologisk økonom, Jacob Rask, som er kendt fra Copenhagen Doughnut, og besidder stor viden om fremtidens byggeri på baggrund af hans virke som programchef i Bloxhub. Diskussionen bliver modereret af Mikkel Thomassen fra Smith Innovation.

Hjernefitness er det nye fitness. Få et sneek peek på verdensnyheden Skakkens Hus - hjernens motionscenter® (SHHM), der åbner i 2025 i Sølvgade 15 i København – kun 50 m. fra Kongens Have. I SHHM kan børn, unge, voksne og ældre samles om matematik, skoleskak og mentalt sunde aktiviteter.

På Folkemødet kan du høre om verdensnyheden og prøve lidt hjernefitness, når vi spiller hjernen og fællesskabet stærk - sammen. Prøv mini-games, dialogskak og arm-hjerne-skak mv. Alle er velkommen uanset alder og skakkendskab. Lokale skoleelever guider og hjælper med reglerne.

Moderator

  • Lene Bierbaum, udviklingschef, Dansk Skoleskak

Deltagere

  • Mads Jacobsen, generalsekretær, Dansk Skoleskak
  • Pelle Bournonville, projektchef, Realdania