x

Partnerskaber - svaret på verdens vilde problemer?

Video

Dato
08. november 2023

Længde
1t 31m 1sek

Under verdensmålsugen 2023 forsøgte vi sammen at blive klogere på, hvordan vi løser nutidens og fremtidens store, vilde problemstillinger på nye måder.

Med Realdanias bidrag til verdensmålsugen forsøgte vi sammen at blive klogere på, hvordan vi løser nutidens og fremtidens store, vilde problemstillinger på nye måder. I Realdania har vi f.eks. otte års erfaring med at skabe forandringer med metoden Collective Impact – en arbejdsform til at løse fælles udfordringer, i fællesskab, og vi synes, at tiden kalder på, at vi deler erfaringer og i fællesskab taler om, hvordan vi løser de komplekse problemstillinger. Derfor valgte vi partnerskaber som tema i 2023. 

Program  

00:00 Fremtidens bæredygtige landskaber - Kampen om arealerne

Hvordan kan klimakrisen, biodiversitetskrisen, fødevarekrisen og energiforsyningskrisen bekæmpes med lokale projekter til gavn for en grønnere fremtid? Og hvordan får vi plads til vild natur, landbrug og vedvarende energi samtidig med, at vi beskytter vores grundvand?

Det spørger vi Søren Møller om. Søren har stået i spidsen for collective impact arbejdet Fremtidens Bæredygtige Landskaber, hvor parter på tværs af sektorer i otte år har arbejdet sammen om at vende en kamp om arealer til meningsfulde løsninger, der kan skabe samfundsgevinster for både klimaet, landbruget og det lokale liv.

28:00 Paneldebat om partnerskaber, vilde problemer og metoder til at løse dem.

Hvordan løser vi verdens vilde problemer? Den globale klimakrise, arealfordeling, hjemløshed, ulighed i sundhed. Alt sammen komplekse, vilde problemer, som vi som samfund skal blive bedre til at løse – og det haster. Omvendt er det også problemer, som ikke kan løses med quick fixes, og det kræver stærk ledelse, tillid mellem parterne, mod og tålmodighed at nå i mål

Spørgsmålene er, om vi har tid til tålmodighed, når det gælder om at løse f.eks. klimakrisen og sociale problemstillinger? Om gammeldags tænkning fylder mere end nytænkning? Og om aktivisme er nødvendig for at ruske op i hæderkronede demokratiske institutioner, som har svært ved at levere svar på nutidens problemer?

1:14:49 Spørgsmål fra salen

Deltagere 

Paneldeltagere:
Elise Sydendal, aktivist i Den Grønne Studenterbevægelse 
Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania
Søren Møller tidl. Formand for Fremtidens bæredygtige landskaber
Kira West, direktør i Hjem til Alle Alliancen og formand for Rådet for Socialt Udsatte

Moderator:
Tanja Nyrup Madsen, ansvarshavende chefredaktør, Mandag Morgen