x

Gode råd om restaurering og drift af historiske huse

Pressemeddelelse

19. januar 2018

Hvordan istandsættes en historisk bygning til nutidig brug uden at ødelægge husets arkitektur? Kan bygningen blive en god forretning og hvordan skal lejekontrakten se ud, så både ejer og lejer er glade og passer godt på det historiske hus? Få gode råd og svar når Realdania By & Byg inviterer til fagligt fyraftensmøde i Søetatens Pigeskole i København, tirsdag den 30. januar 2018 kl. 15.00-17.30

Restaurering og drift af historiske bygninger har sine helt egne udfordringer og kræver andre fagligheder, end virksomheder og fagfolk står overfor ved nybyggeri.

Vi har, og vi får hele tiden nye praktiske erfaringer med restaurering, bæredygtigt byggeri, drift og vedligehold af ejendomme samt arealudvikling. Disse erfaringer vil vi meget gerne brede endnu mere ud

Peter Cederfeld

Realdania By & Byg, Adm. direktør

Disse fagligheder og udfordringer har Realdania By & Byg igennem tiden stor erfaring med at håndtere, og nu kan du og din virksomhed få del i erfaringerne, når vi inviterer til fagligt fyraftensmøde i den fredede Søetatens Pigeskole i København.

Læs, hvordan du kommer med den 30. januar

Bygningen, der blev opført i 1858 i forbindelse med søværnets aktiviteter ved Nyboder, fungerede som pigeskole i knap ti år. Herefter var bygningen hjemsted for Søværnets Kadetskole til efter 2. Verdenskrig. Huset blev fredet i 1992 og ejes i dag af Realdania By & Byg, som lejer det ud til Bygningskulturens Hus, som er et kontorfællesskab for en række foreninger og virksomheder.

Det gode eksempel

Huset er derfor en oplagt ramme for det første af Realdania By & Bygs erhvervsarrangementer, der vil sætte fokus på hele processen fra køb, restaurering, udlejning til drift af fredede ejendomme.

Til arrangement vil:

Arkitekt og projektleder Anders Brüel, Realdania By & Byg, tage dig med på en rundvisning og viser hvor i bygningen, der var særlige dilemmaer, og hvordan man sikrer sig mod at fejl-retning af tidligere tiders arkitektoniske overgreb ikke i sig selv bliver et nyt overgreb. F.eks. kunne et ønske om at komme så tæt på det oprindelige – en blank væg i aulaen – blive en nyt overgreb – fordi kendte teknikker til fjernelse af første overgreb – hvid maling - ikke er gode nok.

Advokat og driftschef i Realdania By & Byg, Morten Raun, fortæller, hvordan man kan finde lejere til en fredet ejendom og udforme en lejekontrakt, så lejer er helt klar over, hvad man må og ikke må i det historiske hus.

Projektleder i Realdania Byg & Byg, Mikael Vikkelsø Nielsen fortæller om at tage højde for de udfordringer, der kan opstå, når lejerne får en dagligdag i huset og dermed ønsker til indeklima og funktioner. Det kan typisk være ønsker til lys, akustik og temperatur, som selvsagt er anderledes, end da søværnets kadetter havde fægtetræning i aulaen.

Husets lejer ved regnskabschef Ejgild B. Larsen fra BARK Rådgivning, fortælle om, hvordan det er at bo til leje i en fredet bygning. Om det skaber værdi for lejer, hvilke ønsker de havde ved indflytning, og hvilke gode råd de i dag har til udlejer.      

Læs, hvordan du kommer den 30. januar

Erfaringer som ejer, bygherre og udlejer

Realdania By & Byg har foreløbigt restaureret 50 historiske huse i Danmark - og enkelte i Grønland, udviklet 15 projekter med eksperimenterende byggeri og 5 store projekter inden for by- og arealudvikling.

”Som både ejer, bygherre og udlejer i vores projekter er vi vant til at løse de tværgående udfordringer, der opstår, når målet f.eks. er at udføre den bedst mulige restaurering, samtidig med at huset er i drift. Dette er sket i Søetatens Pigeskole” siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.

”Vi har, og vi får hele tiden nye praktiske erfaringer med restaurering, bæredygtigt byggeri, drift og vedligehold af ejendomme samt arealudvikling. Disse erfaringer vil vi meget gerne bredde endnu mere ud,” siger Peter Cederfeld, der glæder sig over nu også at kunne invitere til erhvervsarrangementer i Realdania By og Byg Klubben.

Bring inspiration og ny viden om restaurering, eksperimenterende byggeri eller areal- og byudvikling ind i organisationen. Tegn et erhvervsmedlemskab af Realdania By & Byg Klubben og kom med til en række nye, praksisnære erhvervsarrangementer. Vi afholder vores første erhvervsarrangement "Bevaringsværdige ejendomme fra A til Z" den 30. januar, hvor vi samler dygtige fagfolk og byder indenfor i Søetatens Pigeskole ved Nyboder.