x

Lokale kræfter skal bygge Ilulissat Isfjordscenter

Pressemeddelelse 28. februar 2018

Når kraner, lastvogne og entreprenørmaskiner til sommer hjælper de første stålbjælker på plads på byggepladsen til det kommende Isfjordscenter ved Ilulissat i Vestgrønland, så er mandskabet i maskinerne fra det grønlandske entreprenørfirma KJ Greenland A/S. Firmaet har netop indgået aftale med Realdania By & Byg om at være hovedentreprenør på opførelsen af Isfjordscentret.

Når byggeriet af Ilulissat Isfjordscenter i sommeren 2018 går i gang, er det lokale kræfter, som er med til at omdanne de internationale ambitioner og spektakulære visioner til træ, stål, tømmer og glas. Ilulissat Isfjordscenter bliver opført af Realdania i partnerskab med Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia – og med støtte fra Nordea-fonden til formidlingen. Realdanias datterselskab Realdania By & Byg – der er bygherre på isfjordscentret – har netop indgået hovedentrepriseaftale med det Ilulissat-baserede KJ Greenland A/S.     

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi Hans Enoksen udtaler:
”Vi er glade for, at valget faldt på en grønlandsk virksomhed til at bygge Isfjordscentret i Ilulissat. Vi forventer, at formidlingscentret får stor positiv effekt på Grønlands turisme i fremtiden og glæder os til at følge opførelsen af bygningen”.

Borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jerimiassen udtaler:
”Isfjordscentret vil skabe arbejdspladser og øget turisme i kommunen, når det er i drift. Med valget af hovedentreprenør med udgangspunkt i Ilulissat vil projektet allerede nu begynde at bidrage til beskæftigelsen i lokalområdet.”

Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård udtaler:
”Vi bevæger os nu ind i næste fase af projektet, hvor skitser og tegninger forvandlet til håndgribelige konstruktioner i stål, glas og træ. Vi er spændte på at se den fantastiske bygning, der er inspireret af en sneugles flugt hen over landskabet, blive til virkelighed. Og vi ser frem til samarbejdet med KJ Greenland A/S, som jo har et indgående lokalkendskab og erfaring med de udfordringer, det giver at bygge nord for polarcirklen.”

Karl Jensen, direktør i KJ Greenland A/S, udtaler:
”Ilulissat Isfjordscenter kommer til at være et pejlemærke, ikke kun i Grønland, men også internationalt. Vi glæder os til komme i gang med at realisere de fysiske rammer, de forhåbentlig mange besøgende kommer til at opleve”, udtaler Karl Jensen, direktør i KJ Greenland A/S.

Allerede i 2017 begyndte aktiviteterne på byggepladsen, hvor Avannaata Kommunia indledte arbejdet med byggemodningen, så byggeriet kan begynde i sommeren 2018. Det forventes, at isfjordscentret i Ilulissat står færdigt i 2020.

Ilulissat Isfjordscenter

Det kommende formidlingscenter ved Ilulissat skal styrke turismeudviklingen i området og formidle det spektakulære områdes historie, udvikling og betydning og bl.a. fortælle om klimaforandringernes betydning. Isfjordscentret, som er tegnet af Dorte Mandrup arkitekter, forventes at få omkring 25.000 besøgende om året. Partnerskabet bag centret er Grønlands Selvstyre, Avannaata Kommunia, Realdania og Nordea-fonden.