x

Historiske huse i Grønland melder alt klart til besøg af udenrigsministre og diplomater

Nyhed

30. april 2018

Ét år efter at to af Grønlands ældst bevarede huse fra kolonitiden stod færdigrestaurerede, er husene klar til en ny sæson. Begge bygninger har modstået vinterens sne og kulde i fin stil og er klar til at tage imod sæsonens første gæster: Et stort internationalt opbud af udenrigsministre og diplomater.

Det var med sommerfugle i maven, at Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen i midten af april landede med helikopter i den lille grønlandske bygd Ilimanaq, 250 km nord for Polarcirklen. Spændingen gjaldt gensynet med de to historiske og nyligt restaurerede træhuse, som i september var blevet lukket ned for vinteren og herefter havde tilbragt syv måneder i vinterhi, omsluttet af meterhøje snedriver.

Formålet med turen var den obligatoriske 1-års gennemgang for byggeri, som Realdania By & Byg altid udfører et år efter, at en restaurering er afsluttet. Og selv om projektlederen i løbet af vinteren har været i jævnlig kontakt med brugerne af de to huse for at sikre, at alt virkede og så ud, som det skulle, var det alligevel med en vis spænding, at de blev genåbnet sidst i april.

Hvordan havde de klaret den første vinter, efter de i 2017 var blevet færdigrestaureret og indviet som formidlingscenter, restaurant, konferencelokale og butik?

- Alt stod heldigvis flot både ude og inde. Vi havde også dyrlægen med til genåbningen, så hun som den godkendende veterinære myndighed kunne gennemgå køkkenfaciliteterne endnu en gang. Der er enkelte småting, som skal rettes til, ligesom der er enkelte steder i bygningen, som skal have en omgang med malerpenslen efter de mange besøg i husene i løbet af sommeren 2017. Men ellers har de to huse klaret vinteren med bravour, siger Frants Frandsen, som dermed melder alt klart til sidst i maj, hvor husene åbner for den nye sæson.

En politisk erklæring om Arktis’ fremtid

Og det bliver en åbning med pomp og pragt. De første gæster i de to huse bliver udenrigsministre og diplomater fra de fire arktiske kyststater, USA, Rusland, Norge og Canada, plus Sverige, Finland og Island. Det er Grønland og Danmark, som har inviteret de arktiske delegationer til topmøde i Ilulissat for markere tiåret for den såkaldte Ilulissat-erklæring, der blev vedtaget i maj 2008 – i kølvandet på, at to russiske mini-ubåde i 2007 plantede det russiske flag på bunden af Det Arktiske Ocean netop ved Nordpolen.

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller indkaldte kort efter til topmøde i Ilulissat, hvor ministre fra de fem kyststater i Det Arktiske Ocean – Danmark/Grønland, Canada, Norge, Rusland og USA - formulerede en politisk erklæring om Arktis’ fremtid, og hvori det bl.a. fremgår, at de fem kyststater vil handle ansvarligt, når det gælder den fremtidige udvikling i Polarhavet, og løse uoverensstemmelser og overlappende krav gennem forhandlinger samt styrke deres samarbejde på vigtige områder.

Som en del af 10 års-fejringen i slutningen af maj tager den arktiske delegation på en studietur gennem Ilulissat Isfjord til bygden Ilimanaq, hvor restaureringen af de to 1700-tals huse har været med til at skabe lokal økonomisk udvikling og trække turister til den storslåede grønlandske natur og kultur.

Huse fra kolonitiden

De to huse er nogle af Grønlands ældst bevarede huse fra kolonitiden. De blev købt af Realdania By & Byg i 2014 og gennemgik herefter en omfattende restaurering og omdannelse til formidlingscenter, restaurant, konferencelokale og butik.

Sideløbende med Realdania By & Bygs restaurering har projektets øvrige parter, Qaasuitsup Kommunia og rejseselskabet World of Greenland, ligeledes skabt en række nye tiltag i bygden, som har kastet nye arbejdspladser af sig. World of Greenland har opført 15 nye turisthytter, og Qaasuitsup Kommunia har forbedret infrastrukturen med ny kloakering og affaldshåndtering, ny vandforsyning, nye stiforløb og bedre anløbsforhold i havnen.