x

Ny handelsgade i Køge bugner af grønne åndehuller - i højden

Nyhed 21. september 2018

Den nye handelsgade i Køge, Rådhusstræde, er skabt som et kvalitetspræget alternativ til de mange storcentre. Det nye stræde skal ikke kun opleves i gadeplanet, og Køge Kyst har derfor skabt tre nye grønne åndehuller i første og anden sals højde, som nu er åbnet for offentligheden.

Sidste efterår åbnede en ny handelsgade i Køge i forlængelse af den eksisterende bymidte. Det skete som led i udviklingen af en ny bydel, Køge Kyst, der bliver til i et partnerskab mellem Køge Kommune og Realdania By & Byg. Den nye handelsgade er anlagt som et bugtet stræde, der harmonerer med de omkringliggende gader og bygningsstørrelser, og nu tilbyder strædet også en mulighed for at se byen lidt fra oven fra tre nye taghaver over de nye butikker.

- Det var afgørende for os, at Stationsområdet harmonerer med byen og dens velbevarede middelalderbymidte, hvor husene ligger tæt med smalle gader og skæve slipper. Husene har et moderne udtryk, men størrelsesforholdene er som i den gamle by. Der er ikke brede strøg og større huse end højst nødvendigt - for at give plads til detailhandel. Men for at der stadig er plads til ophold og hygge, er de grønne åndehuller løftet op i højden og etableret som offentlige taghaver, siger Tove Skrumsager Frederiksen, projektdirektør i Køge Kyst om idéen bag taghaverne.

Skovhaven, Aktivitetshaven og Legehaven

Onsdag fremviste Køge Kyst for første gang de tre nye taghaver for fremmødte borgere: Skovhaven, Aktivitetshaven og Legehaven, der er udformet efter hver sit formål. 

Skovhaven er indrettet med planter, blomster og bænke, og her kan man få en mundfuld frisk luft, mens man – måske - venter på at komme ind til lægen, som har hjemme i huset, hvor haven ligger. Aktivitetshaven ligger i direkte tilknytning til Fitness.dk, og den er indrettet med plads til fitnessholdene og med blødt underlag. I Legehaven er fokus på sjov og leg, og haven er derfor indrettet med klatrestativer, nedgravede trampoliner og grønt faldunderlag. 

Foruden de tre nye offentlige taghaver rummer Rådhusstræde også private taghaver tilknyttet boliger og erhverv – og en offentlig taghave på toppen af et nyt parkeringshus i samme område. Her har Køge Kommune tyve højbede til udlån til borgerne og ti inspirationsbede med spiselige planter. 

Inspireret af borgernes ønsker

Tanken om etablering af taghaver er vokset fra den oprindelige udviklingsplan for Køge Kyst. Udviklingsplanen er bl.a. lavet på baggrund af borgerdialog og ønsker fra beboere i Køge. Den lægger retningen for samlet 20 til 30 års udvikling af Køge Kyst, og med så langstrakt en byudvikling er udviklingsplanen holdt fleksibel nok til, at borgernes ønsker og ændringer i omverden løbende kan indarbejdes.

Taghaverne har også den funktion, at de opsuger og fordamper regnvand og dermed kan hjælpe byen ved skybrud. I hele Køge Kyst-projektet er der sat fokus på grønt, planter og træer for at hæve kvaliteten af byomdannelsen og samtidig understøtte en klimasikring af bydelen.

Følg med i udviklingen af Køge Kyst

www.køgekyst.dk og på Facebooksiden Køge Kyst Byliv kan man løbende følge med i byudviklingen. På hjemmesiden kan man også tilmelde sig projektets nyhedsbrev eller skrive sig op på boliglisten.