x

Åbent hus i Holbæk: Kom indenfor i et af landets fineste Bedre Byggeskik-huse

Pressemeddelelse 21. september 2018

Over hele landet bor tusindvis af danskere i huse, der er bygget på de tanker om kvalitet, gedigne materialer og godt håndværk, der blev tænkt for over 100 år siden og fik navnet Bedre Byggeskik. Et af de fineste eksempler ligger i Holbæk, der dengang blev startsted for byggestilen. Huset er i dag ejet og restaureret af Realdania By & Byg, og den 30. september åbnes huset for offentligheden.

I næsten alle byer, store som små, findes et væld af gode eksempler på byggestilen Bedre Byggeskik – en stil, som i første halvdel af det 20. århundrede satte præg og aftryk på veje, gader og hele kvarterer i byer og landsbyer over hele landet. 

Det anslås, at der i løbet af de 50 år, hvor Bedre Byggeskik-bevægelsen eksisterede, blev bygget omkring 50.000 Bedre Byggeskik-huse rundt om i Danmark. Et af de absolut fornemste eksempler på denne byggestil ligger i Holbæk, og søndag den 30. september åbnes dørene for alle interesserede.

Holbæk-arkitekt i spidsen 

At netop denne villa har en særlig plads i Bedre Byggeskik-historien, skyldes arkitekten bag byggeriet: Holbæk-arkitekten Ivar Bentsen, som blev en af de drivende kræfter bag den landsdækkende Bedre Byggeskik-bevægelse, der blev stiftet i 1915. Livet igennem brændte han for at dyrke det gode håndværk, højne bygningskulturen og uddanne tidens unge håndværkere og arkitekter. 

Ved siden af arbejdet med at udbrede Bedre Byggeskik til hele landet oprettede og drev Ivar Bentsen også en såkaldt Bygmesterskole i Holbæk. Her kunne håndværkere lære at tegne og bygge danske huse efter den danske tradition, og skolen blev et forbillede for lignende initiativer landet over. Sideløbende med sin undervisning og sammen med sin lokale arkitektkollega Marius Pedersen fik Ivar Bentsen også tid til at tegne flere Bedre Byggeskik-huse i Holbæk.


Velbevaret Bedre Byggeskik-kvarter

Det er således takket være de to arkitektkolleger, at der i den østlige del af Holbæk – på villavejene Bakkekammen og Møllevangen – i dag findes et af landets mest velbevarede Bedre Byggeskik-kvarterer, hvor en række fine eksempler på stilen er samlet. Ét af dem er villaen på Bakkekammen nr. 40, der for godt 100 år siden blev bygget til den lokale grosserer, Julius Mortensen, som sammen med andre lokale velhavere i sin tid købte området og udviklede det, så det blev muligt at bygge et helt kvarter i Bedre Byggeskik-stilen.

For to år siden købte og gennemrestaurerede Realdania By & Byg villaen på Bakkekammen. 

Vi har købt ejendommen for at bevare denne unikke danske bygningsarv og give inspiration til, hvordan vi kan beskytte og benytte historiske ejendomme og fremme en levende bygningskultur gennem bevaring, forandring og udvikling.

adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

- I såvel fremtoning som udførelse udgør villaen på Bakkekammen et af landets absolut fornemste eksempler på Bedre Byggeskik. Vi har købt ejendommen for at bevare denne unikke danske bygningsarv og give inspiration til, hvordan vi kan beskytte og benytte historiske ejendomme og fremme en levende bygningskultur gennem bevaring, forandring og udvikling. Nu lejes villaen ud, så vi kan sikre den fremtidige vedligeholdelse, og samtidig indgår den i vores samling af ca. 50 historiske huse, som hver for sig og tilsammen fortæller om udviklingen af dansk bygningskultur gennem mere end 500 år, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld. 

Gedigne materialer og godt håndværk 

Foreningen Bedre Byggeskik blev stiftet i 1915 af en gruppe danske arkitekter, håndværksmestre og undervisere, som i de efterfølgende 50 år gjorde en ihærdig indsats for at genoplive den enkle og solide danske byggetradition, som var ved at gå i glemmebogen i begyndelsen af 1900-tallet.

Foreningen ønskede at højne dansk bygningskultur gennem bedre uddannelsesmuligheder for håndværkere, og de arbejdede for at skabe ordentlige huse med vægt på høj kvalitet, gedigne materialer, godt håndværk og harmoniske proportioner - uden alskens dekorationer og udsmykninger, som den forudgående stilperiode havde været præget af, og uden, at der hver gang behøvede at være en arkitekt indblandet. 

Resultatet blev gode solide huse, bygget i mursten, ofte med en dør i midten og vinduer symmetrisk på hver side og med røde tegl eller naturskifer på taget.


Tegnehjælp til håndværksmestre

Sammen med nogle af tidens fremmeste arkitekter udarbejdede Bedre Byggeskik-foreningen en såkaldt ”Tegnehjælp” i form af en række grundtegninger og modeller, som håndværksmestre rundt om i landet kunne læne sig op ad, og hvorfra de kunne hente vejledning til, hvordan bygningsdetaljer som skorstene, tagkviste, gesimser og andet skulle udføres, så proportioner og harmoni var i orden.

Tegnehjælpen blev en af Bedre Byggeskik-foreningens største succeser og den direkte årsag til, at så mange huse – enfamiliehuse, sommerhuse, små erhvervsbyggerier, landbrugsejendomme osv. - i dag stadig står som vidnesbyrd om bevægelsens betydning. Husene findes i forskellige størrelser og varierende detaljerigdom, men fælles for dem er, at de er præget af gedigne materialer og godt håndværk, klassiske proportioner og en harmonisk fremtoning.