Ny kræftrådgivning åbner i Herlev
Kræftpatienter og pårørende på Herlev Hospital får let adgang til rådgivning, støtte og træningstilbuddet ’Krop og Kræft’, når Kræftens Bekæmpelse og foreningen Realdania tirsdag den 22. oktober 2019 indvier en ny kræftrådgivning, som en del af Projekt Livsrum.
Huset ligger på Borgmester Ib Juuls Vej lige ved siden af Herlev Hospital og skaber med sin imødekommende træfacade og hjemlige rammer et særligt rum for samvær.
"Jeg glæder mig meget over, at vi nu indvier vores fantastiske, nye kræftrådgivning i Herlev, det syvende Livsrum, vi bygger sammen med foreningen Realdania. Vores ønske er at tilbyde kræftpatienter og pårørende et smukt frirum, der inviterer til hjemlighed, varme og ro med plads til både rådgivning, samvær og motion. Det synes jeg er lykkedes til fulde", siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
"Vi kan se hospitalet fra huset, og det betyder at hjælp og støtte er tæt på for kræftpatienter og pårørende som er til behandling. Det giver også en helt unik mulighed for samarbejde med hospitalet, som vi glæder os meget over. En stor tak til foreningen Realdania for den fine støtte, og det fantastiske samarbejde om Projekt Livsrum", tilføjer han.
Tæt samarbejde med Herlev Hospital
Beliggenheden styrker det allerede gode samarbejde med læger, sygeplejersker og fysioterapeuter fra Herlev Hospital. Blandt andet tilbydes hospitalets træningstilbud ’Krop og Kræft’ – som er en integreret del af kræftbehandlingen til nogle patientgrupper – i kræftrådgivningen:
"At blive ramt af kræft er alvorligt og vender op og ned på hele ens liv. Samvær med andre i samme situation, motion og træning under forløbet samt undervisning af både patienter og pårørende kan gøre en kæmpe forskel for, at man bliver godt rustet til behandlingen. Derfor glæder det mig, at Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning nu bliver indviet helt tæt på Herlev Hospital. Det er en kæmpe fordel for mennesker, der er i behandling på hospitalet og giver mulighed for at flere f.eks. kan deltage i træningen hos ’Krop og Kræft’. Jeg arbejder for et mere menneskeligt sundhedsvæsen, og Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning er et vigtigt skridt på vejen", siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).
Kræftrådgivningen er en vigtig støtte
Personalet i den nye kræftrådgivning kommer fra Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Lyngby. Flytningen af kræftrådgivningen i Lyngby til det nye byggeri i Herlev Kommune er et led i Kræftens Bekæmpelses strategiske ønske om at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse. Undersøgelser af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger viser nemlig, at antallet af brugere stiger, hvis kræftrådgivningerne ligger tæt på hospitalerne:
"Kræftens Bekæmpelse udfører et kæmpe arbejde – og et vigtigt arbejde – for mennesker med kræft og deres pårørende. Her I Herlev er vi stolte over at skulle huse ét af de syv Livsrum, og da vi i forvejen lægger kvadratmeter til et af landets største hospitaler, giver det en unik mulighed for samarbejde og kontinuitet i behandlingen. Det vil gavne mange patienter og pårørende i fremtiden", siger borgmester i Herlev Thomas Gyldal Petersen.
Helende arkitektur
Den nye kræftrådgivning er et såkaldt Livsrum bygget efter principper om helende arkitektur. Her er der fokus på at skabe nære og rolige rammer, hvor kræftpatienter og pårørende føler sig hjemme. Bag den skærmende facade af træ er en grøn gårdhave, lysindfald fra mange terrasser og et levende indendørs træ. Selve indretningen er en blanding af organiske materialer og rå beton.
"Livsrum-rådgivningerne - både denne i Herlev og de øvrige seks landet over - skal signalere en anden funktion og stemning end et hospital. Et sted mellem hjem og sygehus. Og det er netop, hvad arkitektur kan gøre, for vi bliver alle påvirket af de rum, vi opholder os i. De kræftramte og deres pårørende skal opleve trygge, rolige og hjemlige rammer, og samtidig en stemning der indbyder til åbenhed og samvær med andre i samme situation", siger Jesper Nygård, adm. direktør i foreningen Realdania.
Ingen skal stå alene med kræft
Alle med kræft inde på livet er velkomne til at lægge vejen forbi kræftrådgivningen til en samtale med en rådgiver eller til en kop kaffe. Kræftrådgivningen i Herlev tilbyder individuelle- og gruppesamtaler, grupper, træningstilbuddet 'Krop og Kræft', aktiviteter og udflugter, kurser eller foredrag med fokus på mad, motion, søvn og tanker.
Kræftens Bekæmpelse og Realdania har bygget syv nye kræftrådgivninger sygehuse i Næstved, Aalborg, Vejle, Odense, Herning, Roskilde og Herlev. Projektet kaldes Livsrum.
Realdania har støttet Projekt Livsrum med 50 mio. kr., mens Kræftens Bekæmpelse har finansieret 100 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge, som Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.
Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland.
Kræftens Bekæmpelse har 11 kræftrådgivninger i hele landet, hvor kræftpatienter, pårørende og efterlevende gratis kan møde op og tale med en rådgiver, deltage i samtalegrupper, foredrag, kreative eller fysiske aktiviteter. I 2017 var der 83.349 kontakter i kræftrådgivningerne.
Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes knap 38.000 danskere af en kræftsygdom, og omkring 294.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.