x

Støtte til 14 stærke ideer til mødesteder i landsbyklynger

Pressemeddelelse 6. november 2019

Et mobilt mødested med indbygget scene. Danmarks flotteste busskur med plads til planteliv og livlig samtale. Ungdomshus med fokus på fællesskab. Det er blot tre af i alt 14 idéer til nye mødesteder i landsbyklynger, som nu får støtte af Realdania og Lokale og Anlægsfonden.

Landsbyer står stærkere, når de samarbejder på tværs af traditionelle by- og sognegrænser. Men der er behov for bedre mødesteder, som passer til de nye fællesskaber. Brugsen og sportshallen er i dag typiske og vigtige mødesteder i lokalsamfundet, men der er brug for at tænke nyt, når de unge er på vej væk, og butikken drejer nøglen om.

I en ny kampagne har Foreningen Realdania og Lokale og Anlægsfonden givet tilsagn om støtte til 14 ideer i 13 landsbyklynger i hele landet. Landsbyklyngerne skal nu til at arbejde videre med deres projektidé til et nyt mødested, så idéen kan vokse til et egentligt projekt.

"I Realdania vil vi være med til at styrke livet og fællesskaberne uden for de store byer. Nogle gange kan selv små tiltag skabe store forandringer – og helt sikkert er det, at de landsbyklynger, der nu får støtte, går forrest med gode, kreative eksempler, som jeg er rigtig spændt på at følge i den kommende tid” siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Otte af projektidéerne handler om at bygge om og transformere eksisterende bygninger, mens seks ideer handler om at bygge nye mødesteder. 

”Den gode projektidé styrker fritidslivet og tager udgangspunkt i de lokale potentialer, der kan løfte fællesskabet. Vi har opfordret ansøgerne til at tænke videre fra en traditionel idé om hallen eller forsamlingshuset som mødested. Det handler om at bruge kvadratmetrene klogt på tværs af landsbyer og finde på nyt sammen – og det har rigtig mange gjort,” siger Esben Danielsen, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

5 eksempler på projektideer

  • I landsbyklyngen Den gyldne Banan i Ringkøbing Skjern Kommune, vil de gentænke det traditionelle busskur og ventested og løfte det til et socialt mødested. Idéen er at lave Danmarks flotteste busskur.

  • Landsbyklyngen Hånden under Midtfyn vil omdanne en skurvogn, et gammelt nedslidt klubhus og en sportsplads til et nyt lokalt mødested og festivalplads.

  • I Klyngehuset i Kronjylland vil man skabe et mødested for den uorganiserede del af idrætslivet som udgangspunkt for nye outdooraktiviteter.

  • I landsbyklyngen Friskvind i Vestjylland ønsker de at skabe et mobilt mødested med en scene, som kan ’poppe up’ overalt i klyngen og understøtte alt fra friluftsliv til loppemarkeder i alle klyngens landsbyer.

  • I Landsbyklyngen Landet mellem byerne i det sydvestlige Sjælland vil man skabe et uformelt mødested for især de unge i Fuglebjerg.

Læs mere om Mødestedet og se alle projekter

Realdania og Lokale og Anlægsfonden har givet tilsagn om projektudviklingsstøtte til 14 ideer i 11 kommuner.

De 14 projektideer er fordelt på 13 landsbyklynger og favner ca. 200 landsbyer og op mod 65.000 borgere.

Landsbyklyngerne modtager mellem 85.000 og 200.000 kr. i støtte til projektudvikling.

Realdania og Lokale og Anlægsfonden har i alt modtaget 36 ansøgninger fra landsbyklynger fordelt på 28 kommuner.

I forlængelse af projektudviklingen kan projekterne ansøge om anlægsmidler hos Realdania og Lokale og Anlægsfonden.