x

Omkring 1,2 millioner mennesker bor i landdistrikterne og de små byer i Danmark. Tallet har været faldende over de sidste 40 år, men det er stadig omkring hver femte dansker, der bor uden for de fire største byer.

I Realdania vil vi være med til at styrke livet på landet. Danskerne skal fortsat kunne besøge og leve aktive og gode liv i landsbyerne – også selvom landdistrikterne er under forandring, og købmanden drejer nøglen om.

Derfor satte vi i 2015 gang i fem pilotprojekter sammen med DGI. De skulle vise, om såkaldte landsbyklynger kan være med til at skabe en positiv udvikling i landsbyerne. Efter en vellykket pilotperiode lancerede vi sammen med DGI og Lokale og Anlægsfonden en større kampagne og vi har nu i alt hjulpet 29 landsbyklynger i gang.

Evaluering af pilotprojekterne

De fem pilotprojekter har vist, at landsbyer står stærkere sammen. I landsbyklyngerne bruger landsbyerne hinandens styrker til at udvikle den enkelte landsby og hele klyngen. Læs mere i vores evaluering:

Evaluering af pilotprojekt landsbyklynger, DGI og Realdania 2017

 

evaluering af pilotprojekter

 

Hvad er en landsbyklynge?

I en landsbyklynge finder flere landsbyer sammen i et nyt fællesskab, hvor borgere samles om alt fra institutioner og foreninger til haller og rekreative tilbud. I en landsbyklynge er det måske ikke alle landsbyer, der kan beholde deres hal – til gengæld kan landsbyerne til sammen igen stille hold.

I vores arbejde med landsbyklynger, bruger vi omkring 18 måneder til at danne en ny klynge. I denne periode får landsbyerne ny viden om lokalområdet og hvordan det vil udvikle sig fremover. Samtidig får landsbyerne i klyngerne hjælp til at løbe gang i dét samarbejde, der skal fungere på tværs og styrke livet i landsbyerne.

Landsbyklynger i kampagnen 

På kortet herunder kan du se, hvilke klynger vi har støttet i kampagnen. Du kan læse mere om kampagnen og de enkelte klynger på kampagnes hjemmeside:

Landsbyklynger.dk

Kort over 29 landsbyklynger

Hent kortet i pdf 

Projektet Landsbyklynger er støtte gennem vores initiativ Yderområdernes potentialer. Initiativet er en del af programmet Mulighedernes Danmark, der arbejder for, at yderområderne også i fremtiden er attraktive steder at bo, drive erhverv og være turist.

Borgerundersøgelse

I 2017-2018 har vi sammen med DGI og Lokale og Anlægsfonden gennemført borgerundersøgelser i 24 landsbyklynger fordelt over hele landet. Vi har fået mere end 21.000 besvarelser. 

Spørgeskemaerne er udsendt til borgere over 16 år i samarbejde med de kommuner, hvori landsbyklyngerne ligger. 

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Video

{[{ printCounter($index) }]}

{[{ gallery.title }]}

Vis flere

Udgivelser

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Relaterede projekter

Projekt

{[{ item.title }]}

{[{ item.body }]}

Projekt

{[{ current.title }]}

{[{ current.body }]}

{[{ currentIndex }]} / {[{ items.length }]}