x

Arne Jacobsen får nyt liv på Vesterbro

Nyhed 13. december 2019

To pavilloner i Enghaveparken er genopført efter de originale tegninger i traditionelle materialer.

Enghaveparken har i omkring 90 år været et vigtigt rekreativt område på Vesterbro i København. Parken er blevet moderniseret og genåbner den 14. december som et folkeligt overflødighedshorn med blandt andet ny skøjtebane, springvandslegeplads og sportsaktiviteter. Parken er desuden et led i Københavns Kommunes store skybrudsplan.

Ved indgangen til Enghaveparken kan man nu besøge to nye pavilloner, der er genopført efter Arne Jacobsens oprindelige tegninger. De blev revet ned i 1970'erne, men nu skal de genopførte pavilloner spille en vigtig rolle som lokale samlingssteder. Pavillonerne er – og var – af glas i konstruktioner af jernprofiler. 

”De to pavilloner fuldfører parken arkitektonisk og skaber mulighed for endnu mere by- og hverdagsliv. De er opført helt efter Arne Jacobsens hoved og med brug af gedigne materialer – det er en fin måde at bære arkitekturhistorien og det gode håndværk ind i fremtiden,” siger projektleder og arkitekt i Realdania, Eske Møller. Foreningen Realdania har støttet byggeriet af de to pavilloner med knap 5 millioner kroner.

Den verdensberømte arkitekt og designer har også tegnet de øvrige bygninger i parken, som er restaureret med støtte fra A. P. Møller Fonden i forbindelse med genåbningen. Alle bygningerne i Enghaveparken er fra Arne Jacobsens tid som nyuddannet arkitekt i stadsarkitektens direktorat i 1920’erne – så vidt vides er der tale om Arne Jacobsens første selvstændige værker. Andre – mere kendte – byggerier af Arne Jacobsen i byen er f.eks. SAS-hotellet og Nationalbanken.

Den officielle indvielse af Enghaveparken finder sted lørdag den 14. december fra kl. 12.30 – 16.00, hvor der vil være taler, musik, bål med snobrød og aktiviteter for hele familien. Alle er velkomne, og der vil være salg af mad og varme drikke.

Senere på eftermiddagen fra kl. 16.00-20.00 er der isskøjtedisko med Danmarks største diskokugle. Hvis vejret ikke er koldt nok til en isbane, bliver skøjtebanen omdannet til en rulleskøjtebane.

Om Enghaveparken


Enghaveparken skal kunne tilbageholde vand fra skybrud, som på sigt skal ledes til parken fra lokalområdet. Skybrudsprojekterne i lokalområdet begyndes i 2026. 

Enghaveparken kan opsamle almindelig hverdagsregn, som kan genbruges i parkens vandaktiviteter og byens fejevogne. Det er tagvand fra Carlsberg Byen, som ledes til et underjordisk bassin i parken, der er koblet til parkens overfladeanlæg.    

HOFOR har været bygherre i første fase af projektet, hvor der er i samarbejde med entreprenøren NCC er anlagt et stort underjordisk regnvandsbassin i den ene halvdel af parken. I anden fase har Teknik- og Miljøforvaltningen været bygherre, og Hoffmann hovedentreprenøren. 

COWI er hovedrådgiver på projektet, og arkitektfirmaet TREDJE NATUR har tegnet. 

Den nye skøjtebane vil fremover være åben i vintermånederne, men det kræver lave temperaturer, for at isen kan opretholdes. 

I 2014 donerede A.P. Møller Fonden over 10 mio. kr. til renovering af musiktribunen og indgangspartierne samt til læskure og toiletter. Med en bevilling på knap 5 mio. kr. fra Realdania er det også blevet muligt at genopføre to pavilloner ved Enghaveparkens indgang.