x

Naturens farver pryder Stines Hus på Lolland

Pressemeddelelse 29. marts 2020

I Stines Hus trækkes naturen med helt ind i stuerne, når håndværkerne i disse dage farvesætter det egnskarakteristiske husmandssted på Lolland. Arbejdet er sidste led i den restaurering, som Realdania By & Byg gik i gang med for syv måneder siden for at sikre huset for eftertiden.

Ved hvert besøg i Stines Hus på Mageltving Møllevej på Lolland synes rummene at forandre sig. Ved ét besøg rammer forårssolens skarpe stråler dagligstuens grønne vægge, og de opleves som næsten mintgrønne, mens de på en gråvejsdag antager en dyb mosgrøn tone. På samme måde synes solen at være det udslagsgivende pendul, der svinger frem og tilbage og gør oplevelsen af et lille soveværelse babylyserødt det ene øjeblik og pink det næste. 

 

Farver fra 1700-tallet

Da Realdania By & Byg købte husmandsstedet i 2019 var alle fysiske spor af farvelag og tapeter fra husets første 200 år forsvundet. Udgangspunktet for husets farvesætning blev derfor en typisk 1700-tals farvepalette, som relaterer sig til husets opførelsestidspunkt i 1770’erne. 

Alle døre, paneler og vinduesrammer bliver nu malet i en meget mørk grå med et anstrøg af oliven. De bræddebeklædte lofter males i en variant af samme dog lidt lysere. Trods husets beskedne størrelse rummer det et væld af perioder og hverken døre, vinduer eller paneler er gennemgående. Ved at male det hele i samme farve skaber man en vis ro i oplevelsen af det enkelte rum og huset som helhed. Undtagelsen, for sådan én skal der være, er køkkenet. Her males træværket en dyb, mørk petroleumsblå, som er tonet efter det øvrige træværk. 

Ganske som i 1700-tallet bliver de grå vinduer og paneler akkompagneret af vægge i kraftige farver. Hvert rum er forskelligt fra det næste, og et kig gennem huset synes som et sandt farveorgie. Således er dagligstuen malet i en lys kromoxydgrøn, mens det lille kammer nu står i en lys berlinerblå og storstuen i en lys okkergul. Væggene i entréen, baggangen og køkkenet er hvide, mens de i sovekammeret bag badeværelset er en mørkere kromoxydgrøn. Gæsteværelset er en lys jernoxyd - eller lyserød på jævnt dansk.

I dag har husets opholdsrum bræddegulve, mens køkken, entre og bad har klinker. Bræddegulvene er af forskellige aldre, men alle lakeres de nu med en mørk tonkinlak. Tonkinlak kaldes også for Kinalak. Den stammer egentlig fra Tonkinbugten i Vietnam og består af linolie og tungolie eller træolie, som det også kaldes. De mørke, lakerede gulve er ligeledes et typisk træk fra 1700-tallet, og giver både varme og dybde til rummene.

Som velour på væggen

Alle farverne i huset er skabt med naturens egne pigmenter. Malingen består af en emulsion af linolie og vand, som er tilsat fx oxyd, som er pigmenter hentet direkte op af jorden. Farvelagene påføres med kost, der giver overfladen en større haptisk effekt, og væggene synes næsten som velour. 

Om end en husmandsfamilie i 1700-tallet næppe kunne bryste sig af et hjem med farver på væggene, så tilfører farverne huset en stemning, som giver karakter og liv. Malet med naturens egne farver, der changerer alt efter vejrliget, synes huset at gå i ét med landskabet, der strækker sig så langt øjet kan se uden for de småsprossede vinduer. 

Oplev huset

Realdania By & Byg købte huset i 2019 for at sikre et af få tilbageværende eksempler på den lollandske egnsbyggeskik, hvor man tækkede gavlene. Umiddelbart efter købet rykkede håndværkerne ind i huset og tog fat på restaureringen. 

Realdania By & Byg forventer at kunne afslutte restaureringen af Stines Hus på Lolland i sommeren 2020. Huset åbnes herefter for offentligheden til et åbent hus-arrangement, hvor alle er velkomne og entreen er gratis. 
Kunne du tænke dig at opleve huset, så hold øje med Realdania By & Byg Klubbens hjemmeside eller Facebook, hvor mere information om dato bliver annonceret.