x

Nu åbner besøgscenter ved den storslåede isfjord i Grønland

Pressemeddelelse 3. juli 2021

Det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter slår den 3. juli dørene op for de første gæster. Besøgscentret er tegnet af den prisvindende arkitekt Dorte Mandrup og er blevet til i et dansk-grønlandsk partnerskab mellem den filantropiske forening Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia. Centret skal understøtte den grønlandske turismeudvikling og fortælle de besøgende om is, natur og klimaforandringer.

Omgivet af isfjelde og med udsigt over Ilulissat Isfjord åbner Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter den 3. juli og inviterer lokalbefolkningen og turister på en oplevelse i verdensklasse. Her kan gæsterne blive klogere på det UNESCO-beskyttede områdes unikke natur- og kulturhistorie, og hvordan klimaforandringerne præger området ved isfjorden – og samtidig nyde udsigten til den storståede isfjord og dens prægtige isfjelde helt tæt på det UNESCO-beskyttede område.

Palle Jerimiassen, Borgmester i Avannaata Kommunia, hvor Ilulissat ligger, siger:

”Det er en stor begivenhed, at det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter nu åbner. Med centret får Ilulissat et nyt samlingspunkt for både lokalbefolkning og besøgende. Samtidig understøtter centret den positive lokale udvikling ved at skabe arbejdspladser og gøre Ilulissat til en endnu mere spændende destination, end byen allerede er i dag.” 

Understøtter turismen i Grønland – og giver oplevelse i første parket

Isfjordscentret opstod som en ide, da Ilulissat Isfjord i 2004 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Med den fornemme titel fulgte også en forpligtelse til at formidle dette ganske særlige sted. 

Det førte til, at Grønlands Selvstyre, kommunen Avannaata Kommunia og den filantropiske forening Realdania i 2015 indgik et partnerskab om at opføre et besøgscenter i verdensklasse, som kan fortælle om områdets helt særlige natur og kultur. Projektet til en samlet sum af ca. 152 mio. kr. er nu er blevet til virkelighed. 

Med formidlingen skal Ilulissat Isfjordscenter også understøtte den stigende turisme, som Grønland oplever. Isfjordscentret er det første af i alt seks regionale besøgscentre, som Grønlands Selvstyre vil etablere de kommende år.

Ilulissat er Grønlands største turistmål, og på et normalt år besøger omkring 30.000 turister byen. Isfjordscentret vil give dem nye oplevelser ved at informere om natur, kultur og klimaforandringernes betydning og give dem en arkitektonisk oplevelse ud over det sædvanlige. 

Administrerende direktør i den filantropiske forening Realdania, Jesper Nygård, siger:

“Isfjorden og området omkring Ilulissat er helt enestående i verden, og nu kan stedet, naturen og historien om isen opleves i et besøgscenter i arkitektonisk særklasse med udsyn til isfjorden i første parket og en spændende udstilling indenfor. Besøgende vil også blive klogere på klimaforandringerne på et sted, hvor de sætter deres meget tydelige spor. Centret bidrager på den måde med endnu flere oplevelser på dette helt særlige sted og skal understøtte en positiv udvikling i Ilulissat og Grønland.”

Det er ikke første gang, at Realdania engagerer sig i området omkring Ilulissat Isfjord. Datterselskabet Realdania By & Byg har i et tidligere dansk-grønlandsk partnerskab restaureret to historiske huse fra 1700-tallet i bygden Ilimanaq. Også her var formålet bl.a. at skabe et bæredygtigt lokalt grundlag for udvikling af turisme og erhvervsliv ved at gøre bygningsarven levende og styrke området som destination.

Poetisk arkitektur er ramme for fortællingen om is

Det nye isfjordscenter er tegnet af den danske arkitekt Dorte Mandrup. Valget faldt på netop hendes tegnestue efter en international arkitektkonkurrence i 2016, hvor Dorte Mandrup formåede at præsentere et poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision med isfjordscentret.

Det er femte gang, at Dorte Mandrup skaber et projekt nær et UNESCO-beskyttet område, og der har i udformningen af bygningen også været stort fokus på at udvise respekt for den omkringliggende natur. Centret ligger i forlængelse af områdets vandreruter og med sin særlige, vredne konstruktion tilbyder bygningen fri adgang til taget med udsigt over det storslåede landskab. 

Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets 400 m2 store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af de prisvindende JAC studios. Her kan man bevæge sig gennem et landskab af isflager, hvor arkæologiske genstande og film udstilles i isprismer af glas. Centralt i udstillingen vises autentiske iskerneboringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Man kan også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.

Skoletjeneste lokal og globalt

Udstillingen er finansieret af Nordea-fonden (16,45 mio. kr.), Augustinus Fonden (3,8 mio. kr.), Bloomberg Philanthropies (750.000 kr.) og OAK Foundation (350.000 kr.). En del af Nordea-fondens støtte er øremærket til en fysisk og online skoletjeneste for skoler og skolebørn i hele verden, der er under udvikling.

I Nordea-fonden, som støtter gode liv, siger direktør Henrik Lehmann Andersen:

”Isfjorden er enestående verdensnatur, og derfor er vi stolte over at bidrage til, at alle verdensborgere kan opleve og forstå dens storhed.”

Augustinus Fondens direktør Frank Rechendorff Møller siger om det nye besøgscenter: 

”Med Ilulissat Isfjordscenter sikres en kompetent og vedkommende formidling i smukke rammer. Det er et naturområde, som har universel værdi for os alle, og vi håber at kunne bidrage til, at viden om værdien og behovet for at beskytte vores naturarv når ud til et nationalt såvel som internationalt publikum.”

 

Om Avannaata Kommunia 
Avannaata Kommunia er Grønlands nordligste kommune og består af fire byer og 23 bygder. Kommunen har et areal på størrelse med Spanien, og den huser omkring 10.600 indbyggere.

Om Grønlands Selvstyre
Grønlands Selvstyre afløste i 2009 Hjemmestyret, der blev grundlagt i 1979. Naalakkersuisut er Grønlands landsstyre (regering), valgt af Inatsisartut (Grønlands lovgivende forsamling). Det nuværende Naalakkersuisut består af ni medlemmer – ledet af landsstyreformanden. 

Om Realdania
Realdania er en filantropisk forening med omkring 170.000 medlemmer. Foreningen arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø – forstået som de fysiske rammer for vores hverdag. Det er f.eks. byudvikling, byggeri og bevaring af vigtige kulturmiljøer. Realdania har siden år 2000 støttet omkring 4.300 projekter med mere end 20 mia. kr.