x

Åbent Hus i Søetatens Pigeskole i Nyboder

Pressemeddelelse 29. april 2022

Realdania By & Byg har afsluttet en større restaurering af Søetatens Pigeskole i Nyboder fra 1858 og byder derfor offentligheden indenfor til et sjældent kig, inden ejendommen igen lejes ud. Kom og oplev den særlige stemning, de historiske farver og det smukt restaurerede murværk i den hemmelighedsfulde bygning. Alle er velkomne, og arrangementet er gratis.

I 2003 købte Realdania By & Byg Søetatens Pigeskole i København, fordi den står som et usædvanligt helstøbt eksempel på periodens kvalitets- og funktionsbevidste institutionsbyggeri med en overflod af ornamenter og detaljer i højeste håndværksmæssige kvalitet. Siden købet har bygningen været lejet ud.

Åbent hus

Åbent hus

Alle inviteres indenfor til åbent hus

lørdag og søndag den 7. og 8. maj 2023, begge dage kl. 11 - 16. 

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding. 

For to år siden indledte Realdania By & Byg en omfattende restaurering af bygningens noget slidte indre for at få en del af de historiske detaljer frem i lyset igen. Nu er restaureringen afsluttet, og dørene åbnes, så alle interesserede kan komme indenfor og opleve den stemningsfulde historicistiske bygning, som normalt er lukket for offentligheden.

Gensyn med de gamle sten

Da Søetatens Pigeskole i sin tid blev opført, fremstod bygningens højloftede aula i blank mur i form af mønstermurværk med særligt formede mursten i smukt changerende brunlige og grålige farver. Sidenhen blev murværket malet over med hvid plastikmaling, men efter en nænsom afrensning er stenene nu igen synlige, og forandringen total. De blotlagte vægge, de smukt forarbejdede døre, træværk med sirlige snedkerdetaljer og fine gipsrelieffer efter Thorvaldsen viser sig i dag fra sin bedste side.

Sideløbende med afrensningen af aulaens murværk er der også lagt nye gulve og fjernet nedhængte lofter, kabelbakker mv., som gennem tiden havde fundet vej ind i den statelige bygning i takt med, at de oprindelige store klasseværelser blev opdelt i mindre kontorrum.

- Bygningens indre var med årene blevet et sammensurium af forskellige former for gulvbelægning, gipsplader, forskellige typer af maling og en skønsom blanding af de farver, som er blevet tilføjet i nyere tid. Nu har vi udskiftet og behandlet alle overflader og ført dem tilbage til en stil og et udtryk à la dengang, bygningen blev opført. De tidligere store klasseværelser er genskabt og har igen fået smukke historicistiske farver og mørke kassettelofter, fortæller Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Anders Brüel, som har stået i spidsen for den netop afsluttede restaurering, og som også var med, da bygningens ydre blev restaureret for 18 år siden.

En farveeksplosion

Atmosfæren i den historiske skolebygning er ganske særlig, og især farverne, der skifter fra rum til rum, bidrager til at slå en særlig stemning an. ”En sand farveeksplosion af guldokker, brændt terra di sienna, grøn umbra, dodenkopf, engelsk rød og varm grå”, lyder farvebeskrivelsen fra Anders Brüel. Men ikke en eksplosion, som bare er grebet ud af den blå luft. Tværtimod. Farverne tager udgangspunkt i de originale farver, som farvearkæologer har skrabet sig frem til i vægge og træværk.

- Når en farvearkæolog går i gang med at skrabe i lagene på en 160 år gammel bygning, vil der dukke et væld af farver op – ikke kun de helt oprindelige farver, men også farver, som er kommet til gennem tiden. I vores farvesætning af de enkelte rum har vi ikke bare snuppet den ældste farve, som er dukket frem i gravearbejdet. Det har handlet om at finde en sammenhængende farvesætning, der historisk og æstetisk giver mening, og som passer til lys og skygge i de enkelte rum, siger Anders Brüel.

En god oplevelse

De farvearkæologiske fund bruges som afsæt - ikke som facit - og altid med en samlet vurdering. Bygningerne skal ikke kun være smukke og historiske; de skal også være anvendelige i en moderne sammenhæng.

- Det skal være en god oplevelse at være i vores historiske huse. I vores valg af byggematerialer og byggemetoder har vi stort fokus på indeklima og sundhed. I dag er der helt anderledes behov og krav til for eksempel lys, akustik og temperatur, end dengang søetatens pigebørn holdt frikvarter i den store aula, eller søværnets kadetter havde fægtetræning. Men den særlige historiske stemning er bevaret, siger Anders Brüel.

Bygningen er tegnet af arkitekt Bernhard Seidelin og opført i 1858 som skole for døtre af søens folk, der boede i Nyboder. Efter 10 år blev bygningen hjemsted for Søofficersskolen. Siden har den skiftet funktion flere gange, og med tiden tilført mange nyere materialer og mindre ombygninger.

Søetatens Pigeskole indgår i Realdania By & Bygs samling af over 60 historiske ejendomme, som repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år og er med til at fremme den levende bygningskultur.