x

Sommer i arkitekternes egne huse: Samspil mellem ude og inde

Pressemeddelelse 10. juni 2022

Sommeren er på vej, og overalt åbnes dørene til haver, terrasser og altaner. Nu skal inde og ude flyde sammen. Samme ønske havde mange af de store danske arkitekter, da de i 1900-tallet tegnede deres egne huse og haver, og i den perlerække af arkitektboliger, som Realdania By & Byg ejer, er samspillet mellem ude og inde en væsentlig del af oplevelsen.

Et af de arkitekthuse i Realdania By & Bygs samling, hvor ude og inde i høj grad spiller sammen, er Arne Jacobsens eget hus på Strandvejen nord for København. Huset, der blev tegnet i 1951, har for længst indskrevet sig i arkitekturhistorien som det mesterværk, der banede vejen for Jacobsens internationale gennembrud, og i mesterværket indtager haven en central plads: Samspillet mellem ude og inde er genialt og gennemtænkt.

Den lille have blev sirligt anlagt af Jacobsen selv, og oprindeligt indeholdt den over 300 planter. I dag er antallet af planter færre, men den 300 kvadratmeter store have regnes fortsat som et af Jacobsens mesterværker inden for havearkitektur.

Den skrå have er inddelt i flere små rum, der er adskilt af tynde lærkehække, og på en plantegning over haven er det tydeligt, at flisearealet er anlagt, så det gentager husets stærke linjer. Det er tydeligt, at haveanlægget ikke blot er tænkt som et vedhæng til bygningen, men som en naturlig forlængelse af den. Have og hus er ét sammenhængende værk, der gentager og spejler hinanden.

Viggos vilde have 

Helt anderledes og langt mere vildtvoksende var den have, som arkitekt Viggo Møller-Jensen skabte, da han i 1938 tegnede hus til sig selv og sin familie på en højtbeliggende grund i Kgs. Lyngby med udsigt over Mølleådalen. Samspillet mellem den vilde have og det lille fine hus – som Realdania By & Byg købte for et par år siden – er imidlertid ikke til at tage fejl af.

Det er tydeligt, at den unge Møller-Jensen tog hensyn til verdenshjørner og solorientering, da han placerede sit gårdhavehus i et hjørne af den knap 900 kvadratmeter store grund og på den måde fik skabt en afskærmet og sydvendt gårdhave med udsigt til den åbne natur. Fra den lille teglstensbelagte gårdhave er der samtidig smukt kig ind gennem det store vindue til havestuen med det solgule tapet, som Viggo Møller-Jensen og hans datter i sin tid bemalede med blomster og fugle.

Inspireret af amfiteateret

Også i arkitekt Edvard Heibergs eget hus, der blev tegnet så tidligt som i 1924 og i dag regnes som Nordens første funkisvilla, er haven og udsigten en stor del af helhedsoplevelsen – især udsigten nede fra bunden af haven og op mod villaen.

Heibergs eget hus blev opført på en sydvendt skråning i Virum, nær Lyngby og Bagsværd sø. Grundens fald mod syd ender i et skovbryn, og herfra aftegner villaens bygningskrop sig smukt mod den åbne himmel. I haven er det tydeligt, at Heiberg har ladet sig inspirere af det græske og romerske amfiteater, da han valgte at inddele hele den faldende grund i terrasser af to meters bredde. Heiberg kunne sine klassikere.

Banebrydende for den danske familiebolig

Arne Jacobsens eget hus på Strandvejen, Viggo Møller-Jensens hus og Heibergs hus indgår alle tre i Realdania By & Bygs samling af danske arkitekters egne huse, som er bygget indenfor det seneste århundrede, og som hver især udgør et unikt bidrag i en fortælling om dansk modernisme og nye rammer for den danske familiebolig. Siden 2003 har Realdania By & Byg købt og restaureret 18 af arkitekternes egne huse og efterfølgende udlejet dem til almindelig beboelse – helt som de var tænkt og tegnet i sin tid.

Disse huse har i høj grad været banebrydende for udviklingen af den danske familiebolig, som den kendes i dag. Arkitekternes egne huse står ikke blot som meget stærke eksempler på den enkelte arkitekts tilgang til verden; de står også som fremtrædende pejlemærker for udviklingen af den danske bygningskultur og som unikke ikoner i vores fælles kulturarv.

Netop det, at husene er tegnet som bolig til arkitekterne selv og deres familie spiller en væsentlig rolle. Det var her i deres egne private boliger, at arkitekternes holdninger til arkitektur og materialer fremkom mest ufiltreret; det var her, at deres personlige aftryk kom tydeligst til udtryk, både i hus og have. Der var ikke en bygherre imellem arkitekten og huset. Det var huse, som arkitekterne udelukkende tegnede til sig selv og deres familier, og derfor lå der meget nyskabelse, vovemod og fremsynethed i disse boliger. Det var arkitektens visioner og idealer i deres reneste form.

Byggegrunde nord for København

Under deres uddannelse på Akademiet stiftede modernismens unge arkitekter bekendtskaber på kryds og tværs. De inspirerede hinanden, de løste opgaver sammen, og da tiden kom til at bygge egne huse, lod de sig fortsat inspirere af hinanden. Mange af de nyslåede arkitekter rettede således blikket mod de samme nordlige forstæder, da de søgte efter egnede byggegrunde, og det er bl.a. derfor, at der i byer som Hellerup, Charlottenlund, Gentofte, Lyngby m.fl. i dag findes en stor enklave af disse arkitekternes egne huse.

I de fleste af arkitekthusene blev der indrettet tegnestuer, og det var herfra, at arkitekterne i sin tid skabte mange af de boligindretninger og løsninger, som i dag er en selvfølge i de fleste danske hjem.

Under Realdania By & Bygs restaurering af arkitekternes egne huse er disse tegnestuer selvfølgelig bevaret. Og det er også alle de indretninger, løsninger, materialer og detaljer, som arkitekterne i sin tid skabte, og som til stadighed udgør en stor inspirationskilde for boligbyggeri og indretning – herunder også samspillet mellem hus og have.

Oplev hus og have helt tæt på

Dette samspil opleves allerbedst ved et besøg i huset, og derfor inviterer Realdania By & Byg Klubben flere gange om året klubmedlemmer indenfor til en rundvisning og en fortælling om de ikoniske arkitekthuse.

I de kommende måneder er der besøg i blandt andre Arne Jacobsens eget hus i Charlottenlund, Edvard Heibergs eget hus i Virum, PH's eget hus i Gentofte, Svenn Eske Kristensens eget sommerhus i Fårevejle og Arne Jacobsens eget sommerhus i Gudmindrup. 

Se hvilke arkitektboliger, du kan opleve lige nu