x

Fængslende fortællinger om Esbjergs gamle ting- og arresthus

Nyhed 30. august 2022

Esbjergs gamle ting- og arresthus er mere end bare en bygning. Huset er også fortællingen om byens udvikling gennem 150 år, om en særlig arkitektonisk stilretning, om en gennemgribende restaurering og om anvendelsen af huset i dag. Få alle fortællingerne, når Realdania By & Byg den 21. september inviterer på rundvisning.

Et besøg i Esbjergs bymidte er et besøg iblandt en sublim samling af bygninger, som alle er opført i den arkitektoniske stilretning, historicismen. Ingen andre steder i landet findes så mange historicistiske bygninger samlet på ét sted. En af disse bygninger er det 130 år gamle ting- og arresthus, og i de gamle sale og fængselsceller gemmer sig et væld af fortællinger om byen og dens udvikling og om de byretsdommere og banditter, som i sin tid havde deres gang i bygningen.

En rivende udvikling

Da Esbjergs ting- og arresthus i 1892 stod færdigbygget i Skolegade midt i byen, havde arkitekten bag, H. C. Amberg, ikke alene skabt et imponerende historicistisk bygningsværk med raffinerede detaljer i murværket, kamtakkede gavle og et tårn, som strækker sig 30 meter mod himlen. Han havde også skabt et kraftfuldt udtryk for den rivende udvikling, som prægede Esbjerg på dette tidspunkt.

Udviklingen var blevet skudt i gang nogle år forinden, nemlig i 1868, hvor havnen var blevet anlagt, og i tiden derefter udviklede den unge by sig med rekordfart.

De første årtier var præget af stor aktivitet, der ligefrem udviklede sig til et sandt byggeboom. I 1880’erne og 1890’erne kom byggeriet og jordopkøbet ud af kontrol, og tiden er blevet kendt som Esbjergs ’amerikanske’ periode: Det vilde vesten. Det hele endte med et brag i 1890’erne, men tilbage stod en by, der var skudt op inden for relativt kort tid, og som derfor bar tydeligt præg af den stilart, der var fremherskende i perioden: Historicismen.

Under denne stilperiode blandede landets arkitekter med rund hånd vidt forskellige stilarter, byggeskikke og byggemateriale. Alt var tilladt, og arkitekterne tegnede bygninger, som var præget af overdådighed og detaljerigdom – således også det gamle ting- og arresthus, som er både imposant og farverigt med et ydre præget af terrakotta-dekoration og med et indre i stærke farver og fine udsmykninger.

Ting- og arresthuset består af to bygninger, der begge er fredede: et forhus og et baghus. Arresten i baghuset blev brugt indtil 1947, og blev under 2. verdenskrig brugt af den tyske besættelsesmagt. Tinghuset var i brug frem til 1970, og i 1976 forlod byrådet som de sidste det store hus.

I 2010 købte Realdania By & Byg ting- og arresthuset og gennemførte i løbet af tre år en omfattende restaurering. I arresten blev de gamle fængselsceller omdannet til kontorer og møderum, i forhuset blev de oprindelige rumforløb, døråbninger, farver og dekorationer genskabt, og via en ny port blev bygningens gamle baggård omdannet til et nyt og indbydende byrum.

Den 21. september åbner Realdania By & Byg dørene til arkitekt Ambergs Tinghus i Esbjerg.

Tag med på byvandring – oplev den historicistiske bymidte med Esbjerg Museum og træd derefter indenfor i ting- og arresthuset i selskab med arkitekt Dorthe Bendtsen.

Har du alene interesse for Ambergs Tinghus og dets smukke interiører og fortællingen om restaureringen, så kan du komme med på rundvisning – enten fysisk eller hjemme via computeren.