x

Ny rapport viser vejen til mere bæredygtig sommerhusturisme

Nyhed 15. august 2022

Danskernes sommerhuse er blevet større, og de bliver i højere grad brugt året rundt. Forskere på Syddansk Universitet og Aalborg Universitet sætter i ny rapport fokus på bæredygtig benyttelse og planlægning af danske sommerhuse og sommerhusområder.

En fritidsbolig i Danmark er i gennemsnit cirka 80 kvadratmeter stor. Men i de senere år har danske sommerhuse fået vokseværk. Nybyggede sommerhuse er blevet næsten 20 kvadratmeter større fra 2010 til 2020. Og under corona accelererede udviklingen. Sommerhusejere udvider, renoverer og fornyr, så husene bliver bedre og kan bruges hele året.

Forskere fra Syddansk Universitet og Aalborg Universitet sætter i rapporten ”Sommerhuse og verdensmål” fokus på bæredygtig planlægning. Her bemærker forskerne netop, at sommerhuse og sommerhusområder ligner vores helårsboliger og bymæssige bebyggelser mere og mere i størrelse og anvendelse. Og at vi derfor bør overveje at stille de samme krav til bæredygtighed, som gælder for det øvrige byggeri.

”For mange kommuner er nye og eksisterende sommerhuse afgørende for det lokale turismeerhverv, som bidrager til vækst og udvikling. Men det er vigtigt at planlægge nye sommerhusområder med fokus på bæredygtighed. Forskningsprojektet og rapporten giver et vidensgrundlag, som kan forhåbentlig kan inspirere til det,” siger professor på Syddansk Universitet Anne Mette Hjalager og fortsætter:

”Når vi tager i sommerhus, er det ofte for at nyde den uspolerede natur – derfor skal vi også passe på den f.eks. ved at sikre, at der ikke bygges i de mest sårbare områder. Der er brug for gode affaldssystemer og kloakering, som sikrer rent grundvand og badevand, og velisolerede huse som overflødiggør, at man skal fyre i sin brændeovn for at holde varmen.”

Danskernes stigende interesse for at bruge sommerhusene i ferier, men også til hverdag og fest, sætter naturen under mere pres, men også naboskabet:

”Der er i højere grad brug for, at kommunerne i lokalplaner for eksempel definerer, hvor der må bygges store sommerhuse til udlejning, da det kan resultere i mere liv og dermed støj i et område,” siger Anne Mette Hjalager.
 
Realdania har støttet forskningsprojektet, og du kan læse rapporten om projektets resultater her:

Rapport: Sommerhuse og verdensmål - beskyttelse, benyttelse og planlægning

 

Forskerne bag rapporten har også udgivet en videnskabelige artikel om sommerhusturisme:

The densification of second home areas — sustainable practice or speculative land use?

I marts 2022 udkom essaysamlingen "Refleksioner fra en pandemi", hvor Anne-Mette Hjalager bidrog med essayet: "Fritidsboligen og det postpandemiske paradis".
Læs hele samlingen her: 

Refleksioner fra en pandemi