x

Overnat i historiske rammer: Ragnhilds Gård på Nyord byder indenfor

Pressemeddelelse 2. september 2022

På Nyord ligger historiske bondegårde side om side i et særligt landsbymiljø. Ragnhilds Gård fra 1700-tallet er nu åben for overnattende gæster – dele af den firlængede bindingsværksgård er med støtte fra Realdania forvandlet til vandrerhjem.

Turister på Camønoen har fået en ny overnatningsmulighed på Nyord – en lille ø i Syddanmark, der er landfast med Møn. Ragnhilds Gård i Nyord by er forvandlet fra traditionel beboelse til vandrerhjem. Det er også planen at åbne en gårdbutik. Ildsjæle har ved fælles hjælp pustet liv i drømmen om et kulturhistorisk overnatningssted tæt på Nyords mange naturoplevelser – en nænsom istandsættelse har sikret bygningen i mange generationer frem:

"Ragnhilds Gård trængte i den grad til en kærlig hånd. Vi var en lille flok mennesker med tilknytning til Nyord, som overtog bygningen for at give den nyt liv. Men vi ønskede også at give noget til øen og landsbyfællesskabet i form af arbejdspladser og boliger til udlejning. Vi er meget glade for, at projektet er i mål, og vi er overmåde stolte af resultatet", siger Randi Bach Poulsen, som er medejer af Ragnhilds Gård og én af de ildsjæle, der står bag forvandlingen af den tidligere nedrivningstruede gård.

Nyord lægger ø til et stort fuglereservat og vandreruten Camønoen går forbi. Samtidig er Nyord by ét af Danmarks bedst bevarede kulturmiljøer, da landsbyen stadig har sin middelalderlige struktur, hvor gårdene ligger tæt. Og Ragnhild? Hun boede på gården hele sit liv frem til 2017, hvor hun var 99 år – og efter aftale med familien har det nye lokale mødested overtaget hendes fornavn.

"Kulturarv kan bruges som løftestang for lokal udvikling. Ragnhilds Gård er en del af et særligt kulturmiljø, der fortæller en historie om landsbyliv og landbrug, som det var i Danmark før i tiden. Derudover er gården et enestående eksempel på en istandsættelse med fokus på traditionelle materialer og håndværk af høj kvalitet. Vi er glade for, at Ragnhilds gård kan give oplevelser til både lokale og besøgende i mange år frem," siger Simon Harboe, projektchef i den filantropiske forening Realdania.  

Nyord har 33 faste beboere – og Ragnhilds Gård har genereret endnu et par hoveder. Øen har desuden flere end 100.000 besøgende årligt – heraf en del fugle-entusiaster, vandrere på Camønoen samt gæster til Naturnationalpark Ulvshale Skov, som grænser op til Nyord. Rådgiver på renoveringsprojektet har været arkitekt Søren Vadstrup. Ragnhilds Gård er også støttet af Landsbyfonden.

Besøg Ragnhilds Gårds hjemmeside: Vandrerhjem på Nyord | Overnatning på Møn | Ragnhilds Gård