Åbent hus: Oplev et mønstereksempel på en dansk gård opført på Fyn anno 1900
Realdania By & Byg har netop afsluttet en grundig restaurering af Familien Jensens Gård i Korup nær Odense. Et helstøbt eksempel på en mønstergård, der viser, hvordan en moderne gård blev bygget anno 1900. Den fredede gård er nu bevaret og tilpasset, så den kan fungere som en moderne bolig i fremtiden. Søndag den 30. oktober inviteres alle interesserede til åbent hus.
Velbevaret og intakt. Sådan er Familien Jensens firelængede gård i Korup på Fyn. En nærmest uspoleret tidslomme og et klart udtryk for de tanker og drømme, som var kendetegnende for brydningstiden omkring århundredeskiftet, hvor dansk landbrug var under modernisering i kraft af den blomstrende andelsbevægelse, som voksede frem over hele landet.
”Familien Jensen ejede gården gennem flere generationer og bevarede gården uden store forandringer. Gården er således enestående. Både som arketype for tidens moderne landbrugsejendomme og som et uændret vidnesbyrd om livet på landet i begyndelsen af 1900-tallet. Vi er rigtigt glade for, at ejendommen nu er en del Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme, der også rummer ældre gårde opført i traditionel egnsbyggeskik, husmandssteder og herregårde. Tilsammen repræsenterer de et udsnit af byggeskik på landet”, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.
I tre år har håndværkere, konservatorer og højt specialiserede restaureringsmalere haft deres gang på gården for at sikre den for eftertiden. Nu står stuehusets lofter og vægge igen med de originale bemalinger og dekorationer tindrende klare, ligesom også døre, karme og paneler er restaureret med brug af samme historiske malerteknikker, som blev anvendt for 120 år siden.
I de tre avlslænger er de gamle vognporte, karlekamrene, den underjordiske roekule, laden, staldene, vaskehuset, hundehuset og sågar dasset bevaret og i dag restaureret.
Fra lokale materialer til international inspiration
Familien Jensens Gård blev opført som erstatning for en traditionel bindingsværksgård, der havde tilhørt familien gennem generationer, men som var nedbrændt kort forinden. Hidtil havde landets gårde været præget af lokal byggeskik og materialer, der var til rådighed på egnen. Sådan var det ikke på de nye moderne gårde. Her kom inspiration og materialer fra både ind- og udland, og byggestilen var den samme, uanset om man var på Vestfyn eller i Østjylland.
På gården i Korup blev alle fire længer opført i røde, maskinfremstillede teglsten, tagene belagt med betontagsten og skifer, og i staldene blev der anvendt beton og store jernrammevinduer. Alt sammen materialer, som i takt med industrialiseringen var kommet indenfor rækkevidde. I stuehuset var indretningen præget af arkitekturretningen historicisme, med både danske og udenlandske ideer, præget af varme farver og et rigt dekoreret interiør med frodige bemalinger.