x

Nu kan man igen opleve stjernehimlen fra 112 år gammelt observatorie midt i Aarhus

Nyhed 27. september 2023

Efter tre års restaurering og ombygning er Ole Rømer Observatoriet nu klar til at byde besøgende velkommen tilbage. Udover selve observatoriet åbner også den nyetablerede Sciencepark, der er en udendørs udvidelse af museet.

Fra mandag den 2. oktober kan skoleklasser og andre gæster igen blive klogere på månens krater, Saturns ringe eller lære at genkende et stjernebillede i Ole Rømer-Observatoriet. 

I det historiske observatorie og den ny sciencepark, der omgiver observatoriet, kan man opleve stjerneforevisninger, betragte planeterne gennem et teleskop og høre om aktuelle rumrejser. Derudover kan man gå på opdagelse i stedets historie, der løber helt tilbage til observatoriets opførelse i 1911. 

Observatoriet er nu klar til at genåbne efter at have gennemgået en omfattende restaurering. 

”Observatoriet er udover at være en platform for formidling af naturvidenskab, også bærer af et stykke kulturhistorie og en arkitektonisk perle. Ved at føre det tilbage som det så ud omkring 1934 har vi genskabt en vigtig fortælling om astronomi i Aarhus,” siger Bent Lorenzen, direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet.

Realdania er blandt bidragsyderne til restaureringen og ombygningen af observatoriet.

”Ole Rømer-Observatoriet rummer nogle helt specielle bygninger, som taler til mange. Udefra er kuplerne det mest særlige, men arkitekturen indenfor er også rig på finurlige detaljer og godt håndværk. Restaureringen har fået alle kvaliteterne frem i lyset igen, samtidig med at vi har løftet tilgængeligheden, så flere gæster nu kan få glæde af at besøge observatoriet og få indblik i både bygningskultur og astronomi” siger Stine Lea Jacobi, som er programchef i Realdania.

Formidling til flere 

Før restaureringen havde museet et ønske om at formidle deres viden til flere. Derfor har man foretaget en række forbedringer, der øger tilgængeligheden til f.eks. observatoriets kuppel, kikkert og stjerneforevisninger. Samtidig har man prioriteret at skabe nye formidlingsmuligheder i udendørsområderne omkring observatoriet, hvilket skaber plads til flere besøgende. 

Det kræver en mørk nattehimmel at kunne observere stjerner og planeter. Derfor er der i observatoriehaven også blevet etableret en række sciencehytter med plads til overnatning. På den måde kan flere skoleklasser, der kommer langvejs fra, også blive klogere på astronomi.  

Lokal kulturarv

Observatoriet, der er tegnet af den danske arkitekt Anton Rosen, er et stykke lokal, aarhusiansk kulturarv. Her har man kigget på stjernehimlen og beskæftiget sig med astronomi og universet i mere end hundrede år. Gennem årene har bygningen været brugt til forskning og formidling og har spillet en rolle for dannelsen af Aarhus Universitet og udviklingen af astronomi som forskningsfelt på universitetet. 

Selve bygningen blev fredet i 2005, og et vigtigt formål med restaureringen har været at føre observatoriet tilbage til et mere oprindelige udtryk. Historien om bygningen og astronomiens udvikling i Danmark bliver også formidlet. Det betyder, at der er nok opleve, også selvom man besøger museet en aften, der ikke er helt stjerneklar.  

Den samlede restaurering, ombygning og etablering af Scienceparken er støttet af den filantropiske forening Realdania, Aage og Johanne-Louis Hansens Fond, Salling Fondene, Nordea Fonden, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet.

Planlæg dit besøg og læs mere information om museet her.