x

Reportage fra årets sidste onlinerundvisning: Nogle gange må man bruge utraditionelle metoder, når man skal formidle skæve gulve og gamle huse gennem et kamera

Pressemeddelelse 14. december 2023

Et æble triller bumlende hen over det skæve køkkengulv i Oluf Bagers Mødrene Gård i Odense. Årets sidste onlinerundvisning i Realdania By & Byg Klubben er i fuld gang. På fire år er det blevet til mere end 60 onlinerundvisninger, og interessen for at kigge med vokser. For onlinerundvisninger er et supplement til oplevelsen af bygningskulturen og en vej ind for dem, hvor geografi eller fysik spænder ben. Kom med på reportage.

”Og vi er off” lyder det fra Christian Aagaard, da signalet til den sidste online rundvisning i 2023 er slukket. 103 medlemmer kiggede med bag skærmen, da de to Realdania By & Byg-medarbejdere Christian Aagaard og Troels Jeppesen viste renæssancegården Oluf Bagers Mødrene Gård i Odense frem på en onlinerundvisning for Realdania By & Byg Klubbens medlemmer. 

Christian Aagaard har været Realdania By & Byg Klubbens faste kameramand, siden corona-nedlukningen i foråret 2020 tvang Klubben til at udtænke nye måder at lave rundvisninger i bygningskulturen på. 

Alle kan være med uanset tid, sted og fysik

Læringskurven har været stejl. Men viljen har været stor. Og i dag er online-rundvisninger en fast del af programmet, når Realdania By & Byg Klubben åbner dørene til Realdania By & Bygs samling af dansk bygningskultur over hele landet - fra byggepladser til bypaladser, fra bindingsværk til betonklodser.

”Vi fik ret hurtigt fornemmelsen af, at der lå nogle muligheder i online-rundvisninger, fordi her kan alle være med uanset tid, sted og fysik. Og ikke mindst kunne vi mærke, at der var interesse for at opleve Realdania By & Bygs arkitektur også på denne måde,” fortæller teamleder og historiker Troels Jeppesen. 

Ligesom Christian Aagaard har Troels Jeppesen været fast mand på produktionen af de mere end 60 onlinerundvisninger, som Realdania By & Byg Klubben har gennemført over de sidste fire år.

Onlinerundvisninger kan rejse i tid

Onlinerundvisningen er godt i gang. Troels Jeppesen skutter sig i jakken, da han skal præsentere facaden på Oluf Bagers Mødrene Gård ud mod den smalle Nørregade, hvor granguirlander og julestjerner hænger mellem husene. Facaden er rødlig med små vinduer på første sal og større vinduer i stueetagen. 

”Men sådan har den ikke altid set ud”, forklarer Troels Jeppesen til kameraet. Han fremkalder et historisk billede, og pludselig forsvinder nutidens ladcykler, julepynt og tophuer. 

Uden at have flyttet sig en meter befinder online-deltageren sig nu foran samme facade men i et gulligt skær. Gaden er fyldt med hestevogne, mænd med bowlerhatte, og børn med forklæder og kvinder i lange kjoler. Troels Jeppesens stemme toner frem og forklarer, at dette billede er fra slutningen af 1800-tallet. Facaden stod dengang pudset. Det er blot et af mange antræk, huset har haft, siden det blev opført for mere end 400 år siden.

Fortællingen får en ekstra dimension med dækbilleder

Klik! Vinden rusker igen i juletræer og dannebrogsflag på gaden. Vi er tilbage i vores egen tid, og facaden er nok engang rød.

Dækbilledet er blot et af mange billeder, som Troels Jeppesen bruger gennem hele rundvisningen for at give et billede af den fortælling, som det gamle hus rummer. Det er ikke valgt tilfældigt. Det er Christian Aagaards placering med kameraet heller ikke. Det hele er nøje orkestreret og gennemgået.

Forud for hver onlinerundvisning går mange timers forberedelse. Målet er at sikre seerne den bedst mulige oplevelse. Ifølge Troels Jeppesen kan en onlinerundvisning aldrig erstatte oplevelsen af at være der selv. Men de kan noget andet. De har en anden fortælle-dimension. 

”Vi kan berige rundvisningerne med historiske fotos, tegninger og procesfotos, som kan give en bedre forståelse af det, man ser. Det er, som når man læser en roman. Det er alt det mellem linjerne, som er væsentligt. Det er det samme med historiske huse. Der er et stort betydningslag, som ikke er synligt. Det er onlinerundvisninger ekstra gode til at formidle,” siger Troels Jeppesen.

Kameraet fører os dybere ind i mørket

”Vi skal ind bag skorstenen og op ad trappen. På dette loft blev der indrettet kornlager. I kan stadig se sporene af ombygningen, når vi kigger på denne konstruktion,” siger Troels Jeppesen. Han sidder på hug i et hjørne og løfter et bræt mellem to spær, da rundvisningen er nået helt til tops i den gamle gård. 

Christian Aagaard og kameraet følger med Troels Jeppesen ind på det gamle loft, der normalt lever en lidt hengemt tilværelse som magasin. Kameraet fører seeren dybere ind i mørket, og der går lidt, før lyset er justeret. Langsomt begynder konturerne af et højloftet rum at dukke op. En stejl trappe med tyndslidte trin, mægtige træbjælker og en konstruktion med brædder, som skulle holde korn på plads. 

Den store fortælling i den lille detalje

Brættet er en lille detalje i en større historie; en historie om de mange liv, den gamle renæssancegård har levet, siden den blev opført på kong Frederik den 2.s tid. En historie om, hvordan driftige forretningsfolk har bygget til og bygget om efter smag og behov.

Det er en god historie. Men på en fysisk rundvisning må folk nøjes med at stole på Troels Jeppesen, når han fortæller dem om loftet. For det er ikke muligt at have et helt hold af gæster til at kravle op ad de smalle trapper på loftet. Men der er plads til to personer og et kamera. Og det er en anden fordel ved online-rundvisninger. 

”Vi giver alle muligheden for at opleve bygningsarven uden hensyn til geografi eller fysiske udfordringer. Onlinerundvisninger giver også mulighed for, at vi kan komme ind i kælderrum og loftlokaler, se detaljer eller komme ind på lukkede byggepladser, som kan være en udfordring, når man er mange mennesker i en gruppe,” siger Troels Jeppesen. 

2024 byder på mange nye online-oplevelser

”God jul og godt nytår,” slutter Troels Jeppesen og slukker sin mikrofon. Christian Aagaard og Troels Jeppesen har netop vandret gennem Oluf Bagers Mødrene Gård, gennem fire århundreder af dansk bygningshistorie, gennem et eksempel på Realdania By & Bygs arbejde med at bevare og give liv til vores fælles bygningsarv. Nu er rundvisningen slut. 

De går tilbage over loftet, mens de taler om, hvilke småjusteringer der skal gøres til næste gang. For selv om dagens rundvisning er slut, så ligger 2024 lige om hjørnet og byder på onlinerundvisninger i Gelsted Station på Fyn, Ejnar Ørnsholts eget hus i Nakskov, Ballonhangaren i København og mange flere historiske huse over hele landet. 

Inden dagen er forbi, skal de dog lige en tur ned i køkkenet, som var et af mange stop på vejen gennem Oluf Bagers Mødrene Gård. De skal samle et æble op. For nogle gange må man bruge utraditionelle metoder, når man skal formidle skæve gulve og gamle huse gennem et kamera: Og når gulvet hælder hele 20 cm fra den ene ende af rummet til den anden, så kan et æble trille hurtigt. 

60 onlinerundvisninger på fire år

60 onlinerundvisninger på fire år

Realdania By & Byg Klubbens onlinerundvisninger i tal

2023:
17 afviklede online-arrangementer.
I alt 1.848 online-gæster.   

2022:
15 afviklede online-arrangementer.
I alt 1.189 online-gæster. 

2021:
16 afviklede online-arrangementer.
I alt 1.917 online-gæster.

2020:
5 afviklede online-arrangementer.
I alt 984 online-gæster.