x

Humøret var højt på Højen

Pressemeddelelse 6. maj 2024

Trods regn over Brabrand og kø foran huset var humøret højt hos de over 1.000 gæster, som søndag eftermiddag havde fundet vej til Højen nr. 13, hvor Realdania By & Byg havde inviteret til åbent hus i villaen, som den kendte Aarhus-arkitekt Knud Friis tegnede i 1958 som sin egen familiebolig.

En del havde kendt Knud Friis og hans familie. Flere havde i sin tid været legekammerater med Friis-børnene. Mange boede selv i huse, der var tegnet af Knud Friis, og mange arkitekter og arkitektstuderende havde øjnet chancen for at opleve unik Friis & Moltke-arkitektur helt tæt på.

Sammen med flere hundrede andre åbent-hus-gæster havde de set frem til at opleve villaen, som den kendte Aarhus-arkitekt i 1958 tegnede som sin egen familiebolig på adressen Højen 13 i Hans Broges Bakker i Brabrand.

Søndag var der åbent for alle, og i løbet af de tre timer, hvor husets ejer, Realdania By & Byg, inviterede indenfor, kiggede knap 1.100 gæster forbi. 

 

Meget moderne

– Det er en fantastisk mulighed at se Knud Friis eget hus. Selvom det er bygget i 1958, så fremstår det i dag som meget moderne, lød det fra arkitektstuderende Liv, og samme begejstring gav også en anden studerende, Line, udtryk for:

– Som studerende på arkitektskolen i Aarhus har jeg arbejdet en del med Friis & Moltkes byggerier. Derfor var det et MUST SEE for mig, da jeg så på Instagram, at Realdania By & Byg åbnede Knud Friis’ hus i dag.

Parret Jan og Anne, som selv bor i et hus, der er tegnet af Friis & Moltke, havde taget turen til Højen nr. 13 for at se,” hvor vores hus kommer fra”:

– Der er utrolig mange elementer, som vi kan genkende fra vores eget hus, så det hjælper os med at forstå vores hus bedre, lød det fra parret, som sammen med hundredvis af andre åbent-hus-gæster fik et sjældent indblik i huset, som i over 50 år var Friis-familiens hjem, indtil Knud Friis og hans hustru Bodil begge gik bort i 2010.

Helt originalt i sit udtryk

I 2011 blev huset købt af Realdania By & Byg, som i samarbejde med tegnestuen Friis & Moltke Arkitekter gennemførte en nænsom restaurering af bygningerne, der stod helt originale i deres udtryk – alene med de ændringer og tilføjelser, som Knud Friis selv havde tilført igennem årene.

Sidenhen har huset været udlejet og dermed lukket for offentligheden, men i forbindelse med et lejerskifte slog Realdania By & Byg dørene op for alle, der gerne ville opleve det arkitekturhistoriske mesterværk.

 

160 enfamiliehuse

Med sin intakte og velbevarede arkitektur udgør Knud Friis’ eget hus et mønstereksempel på den arkitektoniske stil, som Knud Friis i samarbejde med vennen og kollegaen Elmar Moltke formåede at omsætte til mange markante bygningsværker i 1950'erne og op gennem 60’erne og 70’erne.

De to arkitektkolleger grundlagde i 1954 tegnestuen Friis & Moltke, og i tegnestuens første årtier tegnede de omkring 160 enfamiliehuse, herunder også Knud Friis’ eget hus. Senere blev opgaverne større: Hoteller, konferencecentre, rådhuse, gymnasier, kirker og meget andet kom til over hele landet.

Knud Friis’ eget hus og mange af de øvrige huse, som arkitekt-makkerparret tegnede, blev skabt med udgangspunkt i den særlige arkitekturretning, brutalisme, som vandt frem i midten af 1900-tallet. Brutalisterne nærede en forkærlighed for de synlige konstruktioner og de rå og ubearbejdede materialer – også Knud Friis’, men i sit eget hus tilførte han brutalismen masser af åbenhed og gæstfrihed og plads til både børn og besøgende – også over 1.000 besøgende en søndag eftermiddag.