x

Ejnars eget hus - det VIL vi se!

Pressemeddelelse 24. juni 2024

Med et åbent hus-arrangement fejrede Realdania By & Byg i lørdags restaureringen af Nakskov-arkitekten Ejnar Ørnsholts eget hus fra 1918. Dørene blev dørene slået op, så alle kunne opleve det færdige resultat med genskabte farver og detaljer. Dén oplevelse tiltrak omkring 900 gæster.

Hvis nogen havde været i tvivl om arkitekt Ejnar Ørnsholts popularitet i hjembyen Nakskov, så blev de lørdag eftermiddag meget klogere. Hele vejen ned ad Nakskov-vejen Svingelsvej var der dagen igennem en lind strøm af gæster, der ville ind og opleve den lyserøde villa, som bysbarnet, arkitekt Ørnsholt, tegnede til sig selv og sin familie i 1918.

”Ejnars eget hus – det VIL vi bare se!” lød det fra mange af de åbent-hus-gæster, som lørdag har taget opstilling ved Svingelsvej nr. 43, heriblandt rigtig mange nakskovitter i alle aldre. Alle ville opleve det hus, hvorfra det hele startede, da den unge Ejnar Ørnsholts i starten af 1900-tallet helt bogstaveligt begyndte at tegne Nakskov.

Gennem en menneskealder slog han stregerne til en lang række af de bygninger, som i dag er med til at tegne billedet af Nakskov – faktisk i omegnen af 250 bygninger i alle størrelser og stilarter, og i løbet af lørdagen blev der da også blandt de mange åbent-hus-gæster udvekslet fortællinger om det at bo eller arbejde eller være gæst i et ”Ejnar Ørnsholt hus”.

Ørnsholt-familiens hjem i 60 år

Sit eget hus, som var en af hans allerførste bygninger i Nakskov, tegnede han i 1918. Det var kort tid efter, at han som ung arkitekt var ankommet til byen efter opvækst og skolegang i Aarhus og arkitektuddannelse i København. Huset blev Ørnsholt-familiens hjem i 60 år, og huset, som også rummede Ørnsholts tegnestue, blev samtidig startskuddet til hans lange og vidtrækkende karriere.

I 2021 købte Realdania By & Byg huset for at sikre og bevare det for eftertiden. Efter to års restaurering kunne de 900 gæster gå på opdagelse i de genskabte stuer og værelser og nærstudere de originale farver, som Ørnsholt i sin tid udvalgte med omhu. Det er farver, som det lykkedes farvearkæologer at grave frem under flere lag af nyere maling og tapeter.

Og det var også især farverne, som de mange gæster bemærkede. ”De farver. Det er fantastisk. Hvor er det nogle søde farver”, lød det fra flere af gæsterne, som også bemærkede de gamle trukne glas i vinduerne, det tidligere cykelrum i husets entre og det nye snedkerkøkken.

Et Madam Blå-farvet køkken

Det originale køkken fandtes ikke længere, da Realdania By & Byg købte huset, men under restaureringen blev der fundet en gammel skabslåge, formentlig fra det oprindelige køkken. Lågen med rester af Madam Blå-farve har givet inspiration til husets nye køkken, og ifølge en af åbent-hus-gæsterne var køkkenet genskabt meget præcist: ”Farven er helt den rigtige – nøjagtig som den så ud, da jeg for 60 år siden kom i huset”.

For Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld var det en fornøjelse at tage imod lørdagens åbent-hus-gæster:

”Vi har glædet os meget til at vise huset frem. Det er indbegrebet af Ejnar Ørnsholts sans for godt byggeri og hans talent for at kombinere personlige detaljer og farver med tidens arkitektur. Huset er skabt med inspiration fra både danske og internationale stilarter, men Ørnsholt formåede på sublim vis at blande det hele uden at miste fokus på proportioner og helheder. Han har en stor del af æren for, at store arkitekturstrømninger i 1900-tallet fik udbredelse i Nakskov og omegn, lød det fra Peter Cederfeld.

Danske arkitekters egne huse

Efter veloverstået åbent hus-arrangement skal Ejnar Ørnsholts eget hus nu udlejes som familiebolig, sådan som det var tænkt og tegnet for over 100 år siden, men huset forbliver i Realdania By & Bygs eje.

Her indgår det i samlingen af store danske arkitekters egne huse. Samlingen tæller blandt andet Arne Jacobsens eget hus, lampemageren PH’s eget hus og huset, og huset, som arkitekt Knus Friis – den ene halvdel af Friis & Moltke – tegnede til sig selv og sin familie. I alt 19 arkitekt-huse, som hver især er personlige bud på den gode familiebolig fra de arkitekter, der op gennem hele 1900-tallet var med til at udvikle det velkendte danske enfamiliehus.

Til denne kreds af arkitekter hører også Ejnar Ørnsholt, som med sit eget hus viste et modigt og personligt bud på den gode familiebolig anno 1918, og som efterfølgende omsatte sine arkitektoniske visioner til en lang række bygninger i Nakskov og omegn.