x

Ungdomsboliger og grøn kvartersplads er på vej i Esbjergs internationale kvarter

Pressemeddelelse 22. oktober 2024

Esbjerg Byråd har netop godkendt en helhedsplan for tredje etape af den igangværende og omfattende udvikling af bydelen Det Internationale Kvarter, som ligger i den østlige del af Esbjerg. Konkret omfatter etape 3 en grøn kvartersplads og 90 små, nye ungdomsboliger.

Esbjerg Kommune har sammen med boligforeningen Ungdomsbo og den filantropiske forening Realdania siden 2017 arbejdet med at udvikle en langsigtet og strategisk udviklingsplan for boligområdet Stengårdsvej i Esbjerg, og den tredje etape af projektet er netop blevet godkendt i Esbjerg Byråd.

Tegnestuen BOGL blev efter et udbud valgt som rådgiver på projektet, og udviklingsplanens etape 3 er blevet til efter en omfattende inddragelsesproces. Her har borgere fra hele kvarteret bidraget med deres visioner og behov, og gennem innovative workshops og forskellige dialogarrangementer har lokale aktører, organisationer, uddannelsesinstitutioner og områdets mange interessenter også deltaget aktivt i at udvikle planen.

"Processen har været exceptionel i sin tilgang til borgerinddragelse. Gennem samtaler, workshops, visionsplancher og dialogværktøjet BYSTART er der opsamlet værdifulde indsigter i områdets behov og potentialer. Derfor udgør tilbagemeldingerne fra kvarteret en stor del af planen”, fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen. 

En grøn samlende plads

Konkret får området bl.a. en grøn kvartersplads, der skal fungere som et rekreativt og samlende punkt med fokus på kvarterets rige madkultur og en høj grad af bæredygtighed i løsningerne. 

Pladsen hænger fysisk sammen med Den Grønne Ring, som forbinder mange af Esbjergs parker og naturområder. Udover at anlægge den nye plads vil Esbjerg Kommune derfor også etablere en sø, som kan have flere funktioner i området – både rekreativt og som klimatilpasningsløsning. Udover at kunne tiltrække besøgende og fremme lokal biodiversitet, er det ideen at udvikle et område af søen til vandleg, og ved store regnskyl kan søen fungere som regnvandsbassin, der holder på vandet og mindsker risikoen for oversvømmelser. 

Attraktive boliger for unge

I umiddelbar forlængelse af Kvarterspladsen og søen er det planen at etablere 90 mikroboliger. Boligerne skal især tiltale yngre lejere med den attraktive placering tæt på flere uddannelsesinstitutioner. 

”Mikroboligerne bliver for os en nyskabelse, som afspejler tidsånden, hvor især yngre lejere efterspørger fleksible og bæredygtige boligtilbud. Med boligerne og udviklingen i området skabes der et spændende miljø centreret omkring fællesskaber, som mange vil finde attraktivt”, siger Flemming Agerskov Christensen, direktør for Ungdomsbo. 

Byudviklingsprojekt i tre etaper

Helhedsplanen for Det Internationale Kvarter bygger på temaerne natur, klima og kultur, som alle relaterer til fysiske og sociale aspekter af bydelen, og temaerne går igen i de to etaper, der arbejdes med at realisere sideløbende med etape 3. 

Etape 1 fokuserer på et KvartersLoop, der skaber fysiske forbindelser i området samtidig med at tilføre kunst som et centralt element med støtte fra Statens Kunstfond. Den del forventes at stå færdigt i løbet af 2026. Etape 2 transformerer Stengårdsvej til en grøn og tryg klimagade, der samler generationer og fremmer aktiv transport for gående og cyklister. 

”Udviklingen af Stengårdsvej er et spændende eksempel på en kvartersudvikling, hvor det sociale liv og den stedspecifikke kultur skubbes ind som en bærende kraft i udviklingen. Tilgangen viser nye veje i udviklingen af lokalsamfund og en styrkelse af byens sociale sammenhængskraft. Vi glæder os over at kunne bidrage til arbejdet og til at følge den videre udvikling af bydelen”, siger programchef Astrid Bruus Thomsen fra Realdania.