Fremtidens kvartershuse skal styrke trivsel og sammenhængskraft
Realdania og Landsbyggefonden er gået sammen om en indsats, der skal nytænke og udvikle centrale mødesteder i tilknytning til almene boligområder. Ambitionen er at skabe kvartershuse, der fremmer fællesskaber på tværs af boligområderne og byen omkring dem, og som dermed bidrager til trivsel og større sammenhængskraft.
Lokale kvartershuse skyder op i de almene boligområder i disse år. Det er huse med faciliteter og funktioner, der kan bruges af forskellige grupper i et boligområde på tværs af f.eks. generationer, kulturer, sociale grupper og boligform. Nu sætter den filantropiske forening Realdania og Landsbyggefonden ekstra fokus på, hvordan man kan gøre disse huse endnu bedre i fremtiden. De to parter har allerede sat et udviklingsarbejde i gang, der skal bidrage med viden om, hvordan kvartershuse udvikles og designes med fokus på bæredygtige, fysiske løsninger, ejerskabs- og driftsmodeller, fællesskaber og trivsel samt god arkitektur.
Realdania har desuden bevilget en pulje på 80 mio. kr. i støtte til konkrete udviklingsorienterede kvartershuse, der skal opføres i de kommende år i et samarbejde mellem bl.a. Landsbyggefonden, boligorganisationer, kommuner og Realdania. Vilkårene for at få støtte fra Realdanias pulje til kvartershuse bliver nærmere fastlagt i den kommende tid og forventes udmeldt i løbet af 2025 på baggrund af erfaringerne fra udviklingsarbejdet.
”Kvartershuse kan være vigtige, når man skal sikre sammenhængskraft og muligheder for fællesskaber på tværs af almene boligområder og byen omkring. Fra andre indsatser, Realdania har været involveret i, ved vi, at både arkitekturen og den måde husene indpasses i boligområderne på, har stor betydning, hvis de skal skabe gode hverdagsrum for mange forskellige mennesker. Flere boligorganisationer og kommuner arbejder på at opføre ambitiøse kvartershuse disse år. Med samarbejdet med Landsbyggefonden får vi mulighed for både at skabe ny tværgående viden, dele den med fremtidige projekter samt at få afprøvet den viden i praksis i forbindelse med opførelsen af en stribe kvartershuse rundt om i landet,” siger programchef Astrid Bruus Thomsen fra Realdania.
Projektet indbefatter i første omgang et forløb med op til seks konkrete boligområder, der arbejder med deres kommende kvartershuse gennem en etårig udviklingsproces. Både disse projekter og andre lignende kvartershuse, som ikke har været en del af udviklingsforløbet, kan senere søge om realiseringsstøtte fra Realdanias pulje til fremtidens kvartershuse.
Afdelingschef for Bystrategi Anita Pedersen i Landsbyggefonden siger om projektet:
”Kvarterhuse er rigtig interessante og et vigtigt bystrategisk greb. For at blive i stand til at understøtte opførsel og drift af flere kvarterhuse har vi et behov for nogle modeller for ejerskab på tværs af aktører. Ideen med kvarterhuse er, at de kan opføres og driftes i et samarbejde mellem boligorganisationer, kommune, region, private parter og fonde. Derfor er det meget positivt, at vi med samarbejdet nu kan få bedre muligheder for at sikre et solidt vidensgrundlag, til gavn for flere kvarterhuse i de enkelte boligområder, for kvarterne og hele vores byudvikling”.
De boligområder, som er en del af det indledende udviklingsarbejde er allerede udvalgt. Det gælder bl.a. Ellekonebakken i Viborg, Viby Syd i Aarhus samt ’Byens Haver (Rønnebærparken og Æblehaven) i Roskilde.
Samarbejdet er startet op i efteråret 2024 og løber det kommende år. I løbet af 2025 vil det blive muligt for alle lignende kvartershuse at søge puljen fra Realdania på 80 mio. kr. til konkrete byggerier.