x

Transformation kan være nøglen til at bevare historiske bygninger

Pressemeddelelse 25. februar 2025

Transformation af bygninger står i dag højt på dagsordenen inden for byggeri og byudvikling, fordi det som alternativ til nybyggeri kan nedbringe CO2-udledningen. Men transformation kan også være det, der skal til, for at bevare og sikre en vigtig bygningskultur. En ny publikation fra Realdania By & Byg sætter fokus på emnet - og på, hvordan man i praksis kan få enderne til at mødes i krydsfeltet mellem byggelovgivning og bevaringsværdier.

Artiklen er bragt i Teknik & Miljø, februar 2025.

Af udviklingsdirektør Anne Mette Rahbæk, Realdania By & Byg.

Realdania By & Byg har siden 2003 opbygget en portefølje af knap 70 ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Hver især tjener de som eksempler på den periode, de er opført i, for arkitektoniske stilarter eller byggeteknikker og for deres historiske funktion.

Formålet med porteføljen er at bevare ejendommene for eftertiden – men også at give dem et nutidigt liv. Det er således fast praksis, at bygningerne sættes i stand og herefter lejes ud til nutidige formål, hvor en markedsbaseret lejeindtægt sikrer en god løbende vedligeholdelsesstandard.

De fleste ejendomme har i årene efter erhvervelsen gennemgået en klassisk bygningsrestaurering, men i nogle tilfælde er der ydermere tale om transformation, hvor ejendommen helt eller delvist har skiftet funktion. Det har Realdania By & Byg nu udgivet en publikation om – med titlen ”Transformation af historiske bygninger – løsninger og erfaringer fra praksis”.

Alternativet er forfald

I de tilfælde, hvor Realdania By & Byg har transformeret bygninger, ville alternativet typisk være, at bygningerne ville stå ubrugte hen og forfalde over tid. I stedet kan de transformerede bygninger få en fremtid ved at overgå til formål som bolig, erhverv, turisme, kultur eller restauration.

Transformation er som regel et større indgreb i bygningen end klassisk restaurering, og det er naturligvis helt afgørende, at en sådan omdannelse sker i respekt for bygningen og dens frednings- eller bevaringsværdier. For Realdania By & Byg er det desuden et fokuspunkt, at løsningerne så vidt muligt er reversible, og at resultatet bliver så fremtidssikret som muligt, så bygningen kan bruges på den samme præmis årtier frem i tiden.

Transformation af sekundære bygninger kan være løsningen

Men ofte kan transformation af enkelte sekundære bygninger i en ejendom være nøglen til at sikre hele ejendommen på et langsigtet og økonomisk bæredygtigt grundlag – uden at man foretager større indgreb i de primære bygninger.

Det gør sig for eksempel gældende for Dyrehave Mølle i Nyborg, hvor indretning af boliger, ikke blot i den gamle møllerbolig men også i en udtjent vognport har skabt det økonomiske grundlag for at drive et helt kulturmiljø videre. Hermed kan hovedattraktionen – den fredede mølle – holdes ved lige og endda igen male mel som led i kulturformidling af møllen som repræsentant for en vigtig historisk bygningstype.

Social dimension

I noget større skala er de tidligere avlsbygninger på Hindsgavl Slot ved Middelfart – en kostald, en svinestald og en stor agerumslade - transformeret til moderne hotel- og konferencefaciliteter, så hele stedet kan bevares og drives på nutidig vis, og hvor selve slottets hovedbygning alene har gennemgået en klassisk bygningsrestaurering. Omkring 100.000 gæster har hvert år glæde af de skønne omgivelser.

Transformation kan altså ikke blot have en bevaringsmæssig og en klimamæssig dimension – men også en vigtig social dimension. Et andet eksempel herpå er den sønderjyske marskgård Højergaard, som er indrettet til madlejrskole med køkkenfaciliteter og mulighed for mange overnattende skolebørn, udover at Tønder Kommune bruger ejendommen som mødested for mad- og naturaktiviteter.

Udfordringer i mødet mellem byggelovgivning og bevaringsværdier

Men i praksis byder transformationsprojekter ofte på udfordringer for bygherren, hvilket ikke mindst hænger sammen med, at bygningens funktionsskifte udløser en ny byggetilladelse efter det gældende bygningsreglement – i princippet, som hvis man skulle bygge nyt.

For nogle bygningsejere kan det måske virke uoverskueligt, og her tilbyder den nye publikation inspiration til arbejdet, og dialogen med rådgiver og myndighederne om, hvilke veje det er muligt at gå.

Publikationen videregiver samtidig den erfaring, at det af og til er muligt at opnå dispensation for krav til især energi, når det handler om at tilgodese en bygnings frednings- eller bevaringsværdier – om end man altid bør arbejde med energieffektivisering i en restaurering eller transformation for at bidrage til nedbringelse af CO2-aftryk og for at sikre god komfort for bygningens brugere.

Rækken af konkrete eksempler sætter således fokus på, hvordan det i praksis er lykkedes at få enderne til at mødes i forhold til både kravene i Bygningsreglementet og bygningernes frednings- og bevaringsværdier. Det er løsninger for blandt andet brandsikring, energi, tilgængelighed og indeklima, som er fundet i dialog med de stedlige kommuner - og med Slots- og Kulturstyrelsen i det omfang, bygningerne har været fredet.

Køb eller download

Publikationen ”Transformation af historiske bygninger – løsninger og erfaringer fra praksis” kan downloades gratis eller købes i trykt udgave for 99 kr. på www.realdaniabyogbygklubben.dk.