x

Bevar Mere uddeler støtte til 18 nye vidensprojekter og værktøjer, som skal fremme transformation og omdannelse til boliger

Pressemeddelelse 12. maj 2025

Ved at transformere og ombygge eksisterende bygninger til boliger bevarer vi ikke blot mursten og mørtel. Nye boligformer og fællesskaber kan opstå, samtidig med at både ressource- og klimaaftrykket kan reduceres. Men det sker for sjældent. Forandringen kræver mere viden og flere værktøjer, som kan gøre det lettere og mere attraktivt. Derfor har indsatsen Bevar Mere nu tildelt i alt 10,5 mio. kr. til 18 nye vidensprojekter og værktøjer, som skal bidrage til at accelerere indsatsen blandt både professionelle, myndigheder og private.

Fra tørrelofter, nedslidte parcelhuse og tomme erhvervsejendomme  - til boliger! Fremtidens boliger skal i højere grad skabes i de bygninger, vi allerede har – og det skal gøres på en måde, hvor vi også sikrer livskvalitet, sundhed, fællesskaber og et boligudbud, som imødekommer den demografiske udvikling og det levede liv – nu og i mange år frem.

Det er målet for indsatsen, Bevar Mere, som Grundejernes Investeringsfond, Dreyers Fond, Landsbyggefonden og Realdania står bag med et fireårigt sigte og 45 mio. kroner i ryggen. For der er behov for mere viden, nye værktøjer og helt konkrete eksempler på, hvordan det kan gøres – både hos professionelle aktører og hos danskerne.  

Bevar Mere har modtaget i alt 80 ansøgninger til indsatsens første ’open call’ efter vidensprojekter og værktøjer. Nu er 10,5 mio. kr. blevet tildelt 18 nye vidensprojekter og værktøjer, som skal fremme transformation og omdannelse af eksisterende ejendomme for at skabe flere boliger. 

”De 18 vidensprojekter og værktøjer adresserer på forskellige måder de temaer, potentialer og barrierer, som er centrale for at skabe den nødvendige forandring. Det er en stor og fælles opgave, som skal løses på flere niveauer og af flere aktører. Projekterne vil på hver sin måde udfylde huller og imødekomme efterspørgslen i markedet på mere viden og flere værktøjer. Med de 18 projekter får både byggebranche, myndigheder og private bedre forudsætninger for at arbejde med omdannelser og transformationer med fokus på både klimaaftryk, fællesskaber og livskvalitet,” siger Lennie Clausen, programchef i Realdania og styregruppeformand for indsatsen.

Stor bredde i teams, temaer og typologier

De udvalgte 10 vidensprojekter og 8 værktøjer spænder vidt over de fem forskellige temaer, som Bevar Mere har søgt viden og værktøjer indenfor – bl.a. etablering af tagboliger i etageejendomme, udvikling og fremtidssikring af boligerne i den almene sektor, opdeling og udvikling af de danske enfamiliehuse og potentialerne i at transformere udtjente og tomme erhvervs- og velfærdsejendomme til boliger.

For eksempel vil projektet Investeringscasen for transformation undersøge den finansielle business case i transformationsprojekter med fokus på både værdiskabelse og risikominimering, mens projektet KompriMER’ skal udvikle et fortætningsværktøj til den almene boligsektor målrettet almene bygherrer og rådgivere. Et tredje projekt, Del hus i Kommunen, skal udvikle et værktøj, som gør det lettere for embedsværk, politikere og borgere i kommunerne at igangsætte husdelinger lokalt. 

Alle projekter bliver udviklet i tværfaglige samarbejder mellem bl.a. brancheaktører, myndigheder, borgere og bygherrer, og vil komme forskellige målgrupper til gavn - både private og professionelle i byggeriet. De 18 udvalgte vidensprojekter og værktøjer vil blive igangsat i løbet af de kommende måneder og vil færdiggøres løbende gennem 2025-2026. 

Forundersøgelser lavet i 2023 viser, at der potentielt kan etableres mellem 40.000-70.000 boliger i eksisterende byggeri frem mod 2040. Det er nok til at dække op mod halvdelen af det forventede boligbehov – uden at bygge nyt. Men potentialet er vanskeligt at realisere uden målrettet viden og konkrete værktøjer. De 18 vidensprojekter og værktøjer er derfor en central del af Bevar Meres arbejde for at fremme bevaring, transformation og omdannelse indenfor boligbyggeriet som alternativ til at bygge nyt.

Se listen med samtlige projekter her og læs mere om deres indhold, formål og aktørerne bag på Bevar Meres hjemmeside.

Her er de 18 projekter, som tildeles støtte

  • Viden: Bevar, del og bo flere sammen 
    Af ARK OIE, Transition, V!GØR og arkitekt/ph.d. Charlie Steenberg samt en række danske kommuner

  • Viden: TÆTTERE SAMMEN: Motivationer og barrierer for nye boligtypologier
    Af Space Innovators, David Gryth, Senior Industriel Designer Jakob Bendix, Rainbow Riders og Kuben Management

  • Værktøj: Del hus i Kommunen - kommuners værktøj til deling af enfamiliehuse til flerfamiliehuse
    Af Vigør!, EFFEKT, Lejre Kommune, Marie Chimwemwe Degnbol og Del-Hus - en almennyttig forening, fællesskab og kanal til udbredelse af viden

  • Viden: Vi har boligerne - kom og bo med dine nære. Fra tomgang til nye fællesskaber.
    Af DOMEA, Dansk Design Center og AlmenNet

  • Værktøj: KompriMER’ – et fortætningsværktøj til den almene boligsektor
    Af Rambøll Cornelius Vöge og BYVÆRK

  • Viden: Analyse af bæredygtig etablering af tagboliger: Fra potentiale til implementering
    Af Viegand Maagøe, Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning samt arkitekt MAA Niels Christian Nielsen 

  • Viden: Mod Nye Højder
    Af Smith Innovation, Tegnestuen Lokal og Structural Collective

  • Værktøj: Opbevar – Teknisk vejledning til tagudvidelser for lejlighedsboliger i Danmark
    Af Holst Engineering, Os. Arkitekter og Prip Brandrådgivning

  • Viden: Investeringscasen for Transformation
    Af Rambøll, Nykredit, Ejendomsselskabet Olav de Linde og Freja Ejendomme

  • Viden: Transformationskapacitet i eksisterende erhvervsejendomme
    Af GXN, DTU og Aarhus Kommune

  • Værktøj: En trin-for-trin guide til at fremme bygningsbevaring og -transformation i byggeprojekter i byen
    Af Over Byen arkitekter og Københavns Kommune

  • Værktøj: Mere. Transformation. Sammen.
    Af Almenr Aps

  • Viden: Emptynester’s flyttemønstre: Kortlægning og nye muligheder
    Af: SWECO Architects og BUILD

  • Viden: Internationale erfaringer med boligdeling, opdeling og relokation i relation til parcelhuset
    Af BUILD

  • Viden: Udfoldning af businesscasen for at fremme transformation, renovering og ombygning
    Af Søren Jensen, CEBRA, PensionDanmark og Carl-Johan Collet

  • Viden: Transformation af landbrugsejendomme til boligformål
    Af Byværk, Cornelius Vôge, Thormann A/S og Odsherred Kommune

  • Værktøj: Bevar eller Forklar
    Af ARUP

  • Værktøj: Integration af LCA-beregninger i den tidlige (transformations-)designproces
    Af CEBRA og Aarhus Universitet