x

Fra historie til fremtid: Tre vinkler på biobaserede materialers anvendelse i byggeriet

Nyhed 30. april 2025

En ny publikation fra CINARK – Center for Industriel Arkitektur ved Det Kongelige Akademi undersøger biobaserede materialers historie, byggetekniske forudsætninger og fremtidige anvendelse. Bogen udforsker emnet gennem tre forskellige vinkler, der sætter fokus på både tradition og innovation inden for biobaserede materialer.

Biobaserede byggematerialer har været en del af dansk byggetradition siden de første bosættelser. Men med den omfattende udbredelse af beton, tegl og syntetiske byggematerialer i efterkrigstiden, er den biobaserede byggeskik stort set forsvundet inden for få generationer.

En ny publikation udarbejdet af CINARK – Center for Industriel Arkitektur ved Det Kongelige Akademi samler omfattende viden om de tektoniske og arkitektoniske egenskaber ved biobaserede materialer. Målet er at skabe et stærkt fundament til diskussionen om, hvordan vi igen kan integrere mere biobaseret byggeri i fremtidens byggeprojekter.

Tre vinkler på de biobaserede materialer 

Bogen udforsker emnet gennem tre forskellige vinkler, der sætter fokus på både tradition og innovation inden for biobaserede materialer. Selvom de har været brugt i mange kulturer verden over gennem historien, er de i dag underrepræsenterede i det moderne byggeri. Hvert kapitel giver sin unikke indgangsvinkel til at forstå og genopdage potentialet i biobaserede materialer.

Det første kapitel dykker ned i historien og sætter spot på byggetraditioner, kultur, håndværk og de traditionelle metoder, der er blevet brugt til at bygge med biogene materialer gennem tiden. Her får læseren et indblik i de teknikker og traditioner, der har formet vores bygningskultur.

I andet kapitel handler det om nutiden og fremtiden. Her bliver der præsenteret konkrete strategier og tekniske løsninger, der kan beskytte og fremme brugen af biobaserede materialer i dagens byggeri. Kapitellet fremhæver også de vigtigste opmærksomhedspunkter, risikofaktorer og æstetiske potentialer, når biobaserede materialer introduceres i moderne konstruktioner.

Det tredje kapitel ser på potentialet for at bruge afgrøder, som kan dyrkes og høstes i Danmark. Her bliver mangfoldigheden af groede materialer præsenteret, og læseren får et overblik over de eksisterende muligheder for at bruge dem i byggeriet.

Afslutningsvis bliver læringer og konklusioner perspektiveret til nutidens byggebranche og de udfordringer og muligheder, byggebranchen står overfor. 

CINARK har udgivet en digital version af bogen 'Biogene Materialer - Tektonik og Arkitektur', som nu er frit tilgængelig online.

En opdateret Materialepyramide 

Hvor stort er klimaaftrykket af forskellige træplader? Skal du bygge med halm? Og hvilke nye græsprodukter kan bruges som isolering? 

Svarene kan nu findes i den opdaterede Materialepyramide. Den giver et hurtigt overblik over, hvilke byggematerialer, der har et højt eller lavt CO2-aftryk, og kan derfor bruges i de tidlige faser af et byggeprojekt til at vurdere dets klima- og miljøvenlighed. Materialepyramiden er udviklet af CINARK – Center for Industriel Arkitektur ved Det Kongelige Akademi og er blevet udvidet med støtte fra Realdania som en del af indsatsen Veje til biobaseret byggeri. 

Find den interaktive materialepyramide på materialepyramiden.dk