Derfor arbejder vi i indsatsen 'Veje til biobaseret byggeri' på at integrere biobaserede materialer i fremtidens danske byggerier. Træ, strå og lerjord er langt fra fremmede for os; de har været en del af dansk byggetradition i århundreder, men blev skubbet til side med betonens fremmarch i efterkrigstiden. Med nye klimakrav, samt fokus på cirkularitet og ressourceforbrug er det igen tid til at kigge på de biobaserede materialer.
Ny viden viser vejen: Fra danske arealer til bæredygtige byggematerialer
Efter den indledende vidensindsats har vi nu offentliggjort nye publikationer og forskningsresultater fra indsatsen, der giver værdifuld indsigt i, hvordan vi kan bruge Danmarks arealer til at dyrke en bred vifte af afgrøder til biobaseret byggeri. Disse resultater udgør fundamentet for en bred dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, der kan indgå i de biobaserede værdikæder, som skal drive udviklingen fremad.
Den nye viden kan understøtte de rette valg af afgrøder og styrke en effektiv produktion af biobaserede materialer, der kan gøre dem konkurrencedygtige og tilgængelige på markedet. Eksperter fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Det Kongelige Akademis Arkitektskole, Smith Innovation, Artelia rådgivende ingeniører og JAJA Architects spiller en aktiv rolle i denne udvikling. Sammen arbejder vi på at bringe forskningen i anvendelse og gøre biobaseret byggeri til en central del af fremtidens danske byggeri.
Skove og træers klimapotentiale
Biogene byggematerialer kan reducere byggebranchens klima- og miljøpåvirkning, men skiftet kræver nøje overvejelser omkring bæredygtig arealanvendelse og biodiversitet. Det viser denne rapport fra KU, som fremlægger scenarier for bæredygtig dyrkning og skovdrift, som kan styrke brugen af biogene materialer i Danmark.
Læs Skove og træers klimapotentiale
Effekten af biobrændslers klimabelastning på el- og fjernvarmesektorens emissionsfaktorer
Denne rapport fra Artelia undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan få en central plads i fremtidens danske byggeri, og hvad det vil betyde for den fremtidige arealanvendelse, miljøpåvirkning.
Læs Effekten af biobrændslers klimabelastning på el- og fjernvarmesektorens emissionsfaktorer
Jagten på det biobaserede produktionsapparat - At finde nålen i høstakken
Denne publikation afrapporterer Smith Innovations rolle i første fase af Realdanias initiativ Veje til Biobaseret Byggeri. Fokus har været på at identificere, hvordan man kan fremme brugen af biobaserede byggematerialer for at reducere byggeriets klimapåvirkning. Smith Innovation har undersøgt potentialer og barrierer for at skalere produktionen af biobaserede byggematerialer i Danmark og samarbejdet med både byggeri- og landbrugssektorer.
Potentiale ved produktion af biobaserede byggematerialer i Danmark
Denne publikation fra Artelia omfatter en livscyklusbaseret miljøvurdering (LCA) af potentialet for anvendelsen af biogene ressourcer i byggematerialer i en dansk kontekst. De undersøgte biogene ressourcer er halm, græs, hamp, og træ med primær anvendelse i isoleringsmaterialer.
Læs Potentiale ved produktion af biobaserede byggematerialer i Danmark
Inspirationskatalog for Biobaserede Konstruktioner
Dette inspirationskatalog fra Artelia om biobaserede konstruktioner belyser anvendelsen af biobaserede byggematerialer og deres egenskaber inden for områder som brand, fugt, varmetransport, termisk masse, lydisolering og miljøpåvirkning. Det fokuserer på løsninger til både enfamiliehuse, fleretagers bolig- og kontorbygninger samt industri.
Læs Inspirationskatalog for Biobaserede Konstruktioner
Fremtidens biobaserede etagedæk
Akustiske tests af 23 biobaserede etagedæk, suppleret med analyser af CO2-aftrykket, økonomi og brandkrav. Rapporten udarbejdet af Artelia, JaJa Architects og CG Jensen.
Læs Fremtidens biobaserede etagedæk
Hvordan standarder og lovgivning påvirker brugen af biobaserede byggematerialer
Hvilke barrierer begrænser brugen af biobaserede materialer i byggeriet? Det sætter denne rapport fra BUILD fokus på. Rapporten kortlægger og analyserer den eksisterende lovgivning og standarder og redegør for, hvor det er muligt at gennemføre ændringer i regelsættet for at fremskynde den grønne omstilling.
Læs Hvordan standarder og lovgivning påvirker brugen af biobaserede byggematerialer
Biogene materialers anvendelse i byggeriet
I denne rapport fra BUILD gives en faglig udredning af potentialet for biogene materialers anvendelse i byggeriet. Der tages udgangspunkt i de biogene ressourcer, som findes i Danmark, og som kan anvendes til byggematerialer. Rapporten fokuserer især på egenskaber med hensyn til nedbrydning, fugt, brand og lyd, ligesom muligheder for ændring af egenskaber, oparbejdning og industriel fremstilling af byggematerialer behandles.
Læs Biogene materialers anvendelse i byggeriet
Biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber
Tre vinkler på potentialer for biogene materialers anvendelse i byggeriet. Denne publikation fra CINARK samler viden om de biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber. Ambitionen er, at udgivelsen vil bidrage til et solidt afsæt for at kunne diskutere, hvordan vi i højere grad kan bane vejen for mere biobaseret byggeri i en nær fremtid.
Læs Biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber
Materialepyramide for biobaserede materialer til byggeriet
En ny biobaserede tilføjelse til Materialepyramiden giver et overblik over, hvilket klimaaftryk de biobaserede materialer har. Tallene kan ikke stå alene, da de kun dækker produktionen af materialerne og ikke den fulde livscyklus, men skal vække en nysgerrighed hos rådgivere og bygherrer overfor at dykke længere ned i livscyklusanalyser og miljøvaredeklarationer. Materialepyramiden er udviklet af CINARK – Center for Industriel Arkitektur, Det Kongelige Akademi.
Tjek den interaktive materialepyramide på materialepyramiden.dk
Innovation, produktudvikling og praktiske eksempler
I næste fase af Veje til Biobaseret byggeri vil der være fokus på dyrkning, produktion og dokumentation af materialer, men også at anvende disse i byggeri. Sammen med udvalgte bygherrer sigter vi mod at realisere flere eksempelbyggerier – både nybyggeri og renovering – hvor danske biobaserede byggematerialer bliver afprøvet i praksis. Målet er, at disse bygninger kan fungere som inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold.
I den videre indsats vil der være mulighed for at deltage og få støtte til at komme i gang, som enten producent eller bygherre. Hvis I er interesseret i at høre mere om mulighederne, så kontakt endelig Alexandra Wittchen fra Smith Innovation: aw@smithinnovation.dk.