Realdania søger bygherrer, der vil vise vejen for biobaseret byggeri
Halm, hamp og græs – naturens egne byggesten. Realdania søger i indsatsen Veje til biobaseret byggeri professionelle bygherrer, som vil skabe eksempelbyggerier, der kan synliggøre, hvordan biobaserede materialer kan indgå i fremtidens byggeri.
Den filantropiske forening Realdania undersøger i indsatsen Veje til biobaseret byggeri, om Danmark kan blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer i Danmark, og hvordan disse materialer kan produceres og finde bredere anvendelse. Derfor efterlyses konkrete byggeprojekter, der ikke blot tester mulighederne, men også inspirerer til bredere anvendelse og udbredelse.
Realdania søger samarbejdspartnere i branchen, der vil være med til at omsætte viden og vision til virkelighed – og samtidig demonstrere de mange kvaliteter, som biobaserede byggematerialer rummer. Det er muligt at søge op til 1 mio. kr. pr. projekt. Støtten går til at muliggøre, afprøve og dokumentere brugen af biobaserede materialer i praksis for at styrke den faglige sparring, innovationskraften og vidensdelingen i hele byggebranchen.
”Vi skal omsætte den viden, vi har i dag, til konkrete løsninger og praksis. Jeg håber, at nye eksempelbyggerier kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, som sammen skal udvikle de biobaserede værdikæder i fremtiden. Og blive inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold. Biobaserede bygninger handler ikke kun om materialer, men også om, hvordan deres egenskaber udnyttes i selve arkitekturen,” siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.
Byggerier skal afmontere eksisterende barrierer
Ønsket er at støtte byggeri, der tydeligt og veldokumenteret demonstrerer, hvordan kendte biobaserede løsninger kan anvendes i praksis – og dermed afmontere eksisterende barrierer som f.eks. usikkerhed om pris, forsyning og ydeevne, udfordringer med dokumentation f.eks. i forhold til brand og fugt samt begrænset viden om anvendelse og udførelse i praksis.
Eksempelbyggerierne skal opføres med brug af markedsmodne biobaserede løsninger, der består af sidestrømme eller hurtigt voksende afgrøder fra landbruget. Det kan f.eks. være løsninger, der gør brug af halm, græs, hamp og hør samt forskellige hurtigt voksende træsorter, der er godkendt som landbrugsafgrøder.
Skal bane vejen for dansk produktion af biobaserede byggematerialer
I dag er udvalget af danskproducerede biobaserede byggematerialer begrænset. Realisering af byggerier med biobaserede produkter – særligt baseret på landbrugsafgrøder – sker derfor i høj grad med importerede løsninger i det begrænsede omfang de udføres. Ved at demonstrere potentialerne og mulighederne for brugen af eksisterende biobaserede løsninger i praksis, kan projektet være med til at bane vejen for udvikling og etablering af en dansk produktion af biobaserede byggematerialer.
Hvem kan søge støtte?
Dette call henvender sig til professionelle flergangs bygherrer – både offentlige og private – der planlægger nybyggeri eller transformation, som kan vise muligheder for brug af biobaserede tilgange og løsninger til byggeriet i praksis.
Realdania søger projekter med eksempelværdigt og skalérbart potentiale, dvs. projekter hvor løsninger og tilgange, der kan overføres til flere projekter enten med lignende opbygning, typologi eller løsningsmetode. Samt projekter, som kan inspirere bredt og øge forståelse og kendskab til biobaserede løsninger i bred forstand og for flere. Det kan være boligbyggeri, institutioner, erhvervsbyggeri eller andre typer byggerier med udbredelsesmuligheder. Projekter med gentagelsespotentiale og nytænkning af byggesystemer, prioriteres højt.
Inspirerende eksempler, der kan vise vej for andre
De støttede projekter skal være inspirerende eksempler, der kan vise vej for andre. Det er derfor vigtigt, at bygningen eller løsningen har almen relevans og kan tjene som forbillede i den grønne omstilling af byggeriet. Som bygherre vil du blive en del af et faciliteret netværk mellem dem, der opnår støtte, hvor I kan udveksle erfaring med arbejdet med biobaserede byggematerialer.
Hvad kan du søge støtte til, hvad er vurderingskriterierne og hvordan foregår ansøgningsprocessen?
Læs mere her.
Den 16. juni 2025 afholder Realdania et informationsmøde om call’et. På mødet kan du få indsigt i baggrunden for call’et, høre om kriterier for støtte og blive klogere på, hvordan du som professionel bygherre kan søge op til 1 mio. kr. i økonomisk støtte.
Læs mere om informationsmødet her.