x

Agersø Mølle kan snart snurre igen

Pressemeddelelse

7. juni 2011

Der er stor glæde på Agersø ved Skælskør. Øens vartegn, den hollandske mølle fra 1892, der har stået uden vinger i næsten tre år, har nu, med hjælp fra bl.a. Realdania, fået monteret nye vinger, og der mangler bare et par justeringer, før møllelauget kan køre med vingerne igen.

Ved afholdelsen af Dansk Mølledag den 15. juni 2008 knækkede den ene af møllens vinger, og vingerne blev derefter nedtaget. Det viste sig, at vingerne, som var lavet af Douglas gran, trods en alder på kun 14 år var rådnet op indefra.

Det var en vigtig forudsætning for opsættelse af nye vinger, at krøjebjælken blev udskiftet først. Det blev den i september 2009. Der blev fældet tre lærketræer i februar 2009, og da de var skåret til, blev de lagt til tørre på møllebyggerens værksted i Løve.

I foråret 2011 var træet så klart til at blive forarbejdet til nye vinger, som nu hænger smukt hvidmalede på Agersø Mølle.

Den nyrestaurerede mølle bliver indviet på Dansk Mølledag 19. juni 2011 kl. 12.

Der vil blive holdt taler, sunget møllesang og Sct. Jørgens Folkedansere danser foran møllen.

Agersø Mølle er en ottekantet, meget velbevaret hollandsk vindmølle med et galleri eller ”omgang”, som det hedder på fagsproget. Den ligger på en bakke overfor havnen i Agersø og har altid været øens vartegn. Den har tidligere fungeret som sømærke. Fra møllen er der udsigt over Agersø Sund til Stigsnæs.

Agersø Mølle malede korn for sidste gang i 1959. I årene 1984 til 2002 gennemgik møllen en omfattende restaurering, der startede, da Danske Møllers Venner restaurerede møllen i 1984. I 1994 fik møllen et helt nyt sæt vinger, og i 1995 blev et nyt krøjeværk monteret. Møllen fik i 2002 en ny møllesten, nye tænder på hat- og stjernehjul samt nye sejl og vindbrædder på vingerne, og den stod herefter færdigrenoveret.