x

Rundvisning i byens hus: Ambergs ting- og arresthus

Nyhed (Opdateret 1/10-2018) 1. oktober 2018

Ryk direkte i fængsel, og oplev et stykke historie midt i Esbjerg. Den 24. januar kan alle interesserede komme med Realdania By & Byg Klubben på rundvisning i Ambergs ting- og arresthus, som efter en gennemgribende restaurering binder byens fortid, nutid og fremtid sammen.

Det gamle ting- og arresthus i Esbjerg er i sin grundlæggende struktur det samme hus, som arkitekt H.C. Amberg tegnede for mere end 100 år siden. Fortid, nutid og fremtid er blot blevet forbundet, efter Realdania By & Byg i 2010-2013 genskabte og genoplivede det historiske bygningsværk fra 1892.

Indvendigt er alle overflader blevet behandlet i tråd med den historiske farvepalet fra husets opførelse. Udvendigt er facaderne fuget om og et nyt skifertag lagt på. Og i den gamle arrest er fængselscellerne blevet forvandlet til moderne kontorer og møderum, hvor de indsattes graffiti agerer vægmalerier. Bygningen er på én gang en tidslomme og et nutidigt, pulserende hus, som danner ramme om nye kulturelle, turistmæssige og erhvervsmæssige arrangementer - huset er ubestrideligt byens hus.  

Den 24. januar kan alle nysgerrige esbjergensere og byens besøgende komme på rundvisning i det imposante bygningsværk, der med sit knap 30 meter høje tårn, små spir med finurlige kupler, gesimser og kamtakker fortsat står som et kraftfuldt udtryk for den fremstormende by, der i tiden fra havnen blev anlagt i 1868 voksede eksplosivt.

Det fine forhus og det rå baghus

Noget af det mest bemærkelsesværdige ved et besøg i den fredede ejendom, der er et af de sidste rådhuse i Danmark opført i den historicistiske stilart, er forskellen på det fine forhus, tinghuset, og det rå baghus. 

I baghuset er de gamle fængselsceller bevaret, og det samme er tremmevinduerne, de massive døre med solide låse og stålplader på bagsiden og de fastboltede dørkarme. Til sammen giver de en klar fornemmelse af at være i en arrest, og den oplevelse sætter sig ofte i kroppen på de besøgende.