x

Pressemeddelelse: Åbent hus i Kampmanns Amtmandsbolig i Hjørring

Pressemeddelelse 21. marts 2014

Oplev Kampmanns imponerende amtmandsbolig i Hjørring, når Realdania Byg fejrer afslutningen på to års omfattende restaurering af bygningen og åbner dørene og byder alle indenfor til åbent hus fredag den 28. marts fra kl. 13 - 16.30, Amtmandstoften 1 i Hjørring.

I to år har det stået pakket ind, og det meste af huset har været skilt ad, mens håndværkere og restaureringsarkitekter med sikker hånd har undersøgt og behandlet huset for dårligdomme og slid.

Det historiske slid kan man stadig se spor af på husets trappetrin, men i dag står huset igen stærkt og sundt. Arbejdet er udført efter de gamle håndværkstraditioner, og husets overflader står igen malede som i fordums tid. Alligevel er det ikke et museum, man træder ind i, men en bygning, der igen er klar til at tage imod gæster med moderne komfort.

"Restaureringen af den flotte amtmandsbolig har især koncentreret sig om at bringe ejendommen tilbage til sit oprindelige udtryk i overensstemmelse med arkitekten Kampmanns tanker, men det har samtidigt været vigtigt for os, at huset kan bruges på moderne vilkår og bidrage til den fornyelse af bymidten, som foregår i disse år. Derfor er der i dag bl.a. sikret bedre adgangsforhold til både bygningen og haven, der således er med til at binde byens centrum sammen. Vi er glade for nu igen at åbne huset og haven for byens borgere og glæder os over, at huset fremadrettet kan fungere som byens hus", udtaler adm. direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Amtmandsboligen i Hjørring er et af Hack Kampmanns fineste bygningsanlæg med tilhørende have, der i sin helhed udgør et ikonbyggeri i Danmark og derfor også er fredet som et samlet værk. Det er et bygningskompleks, der meget fint eksemplificerer Kampmanns evne til i sine arbejder at kombinere proportioner og detaljer, høj funktionalitet og byggetekniske velfungerende elementer. Samtidig er det en elegant repræsentant for Kampmanns tid som kgl. bygningsinspektør i det nordlige Jylland i perioden 1892 til 1920; måske endda det bedste eksempel i landet på et magtens hus sat ind i den lokale og regionale sammenhæng.

Ejendomsselskabet Realdania Byg A/S købte Kampmanns Amtmandsbolig i Hjørring i 2011 med det formål at bevare et af Hack Kampmanns fineste bygningsanlæg med tilhørende have, tegnet af den danske landskabsarkitekt Edvard Glæsel. Ved overtagelsen var den oprindelige ruminddeling, døre og paneler i stort omfang bibeholdt, så den omfattende restaurering har primært koncentreret sig om at udskifte defekt materiale, afmontere nedhængte lofter og fjerne tæpper og linoleum fra de oprindelige trægulve. Målet har været at genskabe den karakter og ånd, som Kampmann byggede huset i, og give rummene deres oprindelige udtryk tilbage. Husets indvendige farver er således også valgt i tråd med datidens tilgang og brug af farver.

Den netop afsluttede restaurering er med til at understøtte den revitalisering, der foregår i Hjørrings bymidte, i samspil med byens centrale plads og et planlagt Teateroplevelseshus på den gamle rutebilstations grund. Amtmandsboligen bliver fremadrettet udlejet til Hjørring Kommune, der vil anvende huset til turistkontor, administration, udstillings- og mødefaciliteter, så byens borgere kan få mest mulig glæde af både hus og have.

For yderligere oplysninger kontakt:
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg, Tlf: 70 11 06 06 / pc@rdbyg.dk