x

Realdania By & Byg køber velbevaret Bedre Byggeskik-ejendom i Holbæk

Pressemeddelelse 3. november 2016

Realdania By & Byg køber et af landets fornemste bevarede eksempler på Bedre Byggeskik-arkitekturen - ejendommen Bakkekammen 40 i Holbæk. Købet sker i forlængelse af 100 års jubilæet for arkitekturbevægelsen Bedre Byggeskik, og ejendommen - der er opført i 1917 - vil nu blive restaureret og indgå i Realdania By & Bygs samling af historiske huse.

Da en gruppe arkitekter og bygmestre for godt 100 år siden, i 1915, tog initiativ til en helt ny arkitekturretning, skulle tiltaget vise sig at få overordentlig stor betydning for dansk bygningskultur.

Gruppen ønskede at højne bygningskulturen gennem bedre uddannelsesmuligheder for håndværkere, og de stiftede derfor den landsdækkende forening ”Bedre Byggeskik”. Foreningen skulle arbejde for at bygge enkelt, fornuftigt og i god kvalitet. Der skulle være en klar sammenhæng mellem en bygnings indretning, materialevalg og udseende. Det skulle være helstøbt og dansk.

En sådan bygning er netop ejendommen på Bakkekammen 40 i Holbæk, der er tegnet af arkitekt Ivar Bentsen i 1916 og opført i 1917 som bolig for en af byens grosserer. En ejendom, som i kraft af byggeteknisk og arkitektonisk kvalitet tillige med solid håndværksmæssig udførelse stadig i dag - i en alder af 100 år - står solidt og velbevaret, uden mén eller skavanker.

- I såvel fremtoning som udførelse udgør ejendommen på Bakkekammen 40 et af landets fornemste eksempler på arkitekturretningen Bedre Byggeskik. Med erhvervelsen vil vi sikre, at ejendommens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier genoprettes og samtidig sikre den bedst mulige fremtidige bevaring og anvendelse, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

Holbæk: Vugge for Bedre Byggeskik

At det netop er i Holbæk, at en af landets fineste eksempler på Bedre Byggeskik skal findes, er ingen tilfældighed. Da den nye arkitekturretning spirede frem i begyndelsen af 1900-tallet, kom den vestsjællandske by, og særligt området ved Bakkekammen, til at udgøre et særligt arnested for Bedre Byggeskik-bevægelsen i kraft af især arkitekterne Ivar Bentsen og Marius Pedersen.

I 1911 opførte Ivar Bentsen sin egen tegnestue i kvarteret omkring Bakkekammen, og i 1915 tog han sammen med arkitekt Marius Pedersen og konservator Harald Munk initiativ til en Bygmesterskole i byen, hvor håndværkere kunne lære at tegne og bygge danske huse efter den danske tradition. Skolen havde i begyndelsen til huse på Bakkekammen 50, og den blev et forbillede for lignende initiativer landet over.

I de følgende årtier stod Ivar Bentsen og Marius Pedersen bag størstedelen af nybyggeriet på Bakkekammen, herunder også ejendommen nr. 40, som regnes for at være et hovedværk i Ivar Bentsens bidrag til Bedre Byggeskik-perioden.

Bakkekammen 40

Ejendommen på Bakkekammen 40 er opført i 1917 og fredet i 1993. Den er opført i svinget mellem Bakkekammen og Møllevangen på vejens højeste punkt, og fra den over 5.000 m2 store grund var der i sin tid - inden træer og buske voksede til - fri udsigt over Holbæk Fjord. Den store have, som ligeledes er fredet, er smukt anlagt og meget velbevaret.

Bag en lille grusbelagt forplads med stynede træer troner selve hovedbygningen: monumental, helstøbt og gedigen. Hele anlægget fremstår symmetrisk med garage, staldbygning og vognport til den ene side og et mindre havehus til den anden side. På begge sider er der lukket af med et hvidt stakit med indgang til haven på den ene side og indgang til gården på den anden side. Alle bygninger er opført i blank mur med trukket fuge mellem de gule teglsten, og tagene er lagt med røde falstagsten.

- Både hovedbygningen og sidebygningerne samt havepavillon og haveanlæg fremstår overordentligt autentisk i arkitekturen - både i forhold til bygningernes hele ydre samt i forhold til interiørerne. Der er kun foretaget ganske få ændringer af indretningen, bl.a. et nyere køkken i hovedbygningens stueetage og et tilføjet køkken i et gæsteværelse på 1. salen. Når arkitekter og håndværkere i løbet af 2017 tager fat på restaureringen af den 679 kvm store ejendom, vil der derfor kun være tale om mindre genopretninger, siger Peter Cederfeld.

Ud over udskiftning af alle tekniske installationer vil genopretningen koncentrere sig om udskiftning af de nyere køkkener til et eller flere køkkener, som designmæssigt harmonerer bedre med husets arkitektur, istandsættelse af alle indvendige overflader - lofter, vægge og gulve - samt gennemgang af alle ejendommens udvendige bygningsdele.

- Efter endt restaurering skal ejendommen lejes ud, men den forbliver i Realdania By & Bygs varetægt, hvor den som arkitektur-ikon og en fin repræsentant for perioden Bedre Byggeskik på bedste vis supplerer vores ejendomsportefølje, siger Peter Cederfeld.