x

Åbent hus i Bindesbølls Rådhus i Thisted

Pressemeddelelse 15. april 2010

Oplev Bindesbølls imponerende rådhus i Thisted, når Realea fejrer afslutningen på to års omfattende restaurering af bygningen og åbner dørene og byder alle indenfor til åbent hus fredag den 23. april fra kl. 14 - 17, Store Torv 4, Thisted.

I to år har det stået pakket ind, og det meste af huset har været skilt ad, mens håndværkere og restaureringsarkitekter med sikker hånd har undersøgt og behandlet huset for dårligdomme og slid.

Det historiske slid kan man stadig se spor af på husets trappetrin, men i dag står huset igen stærkt og sundt. Arbejdet er udført efter de gamle håndværkstraditioner og husets overflader står igen malede som i fordums tid. Alligevel er det ikke et museum, man træder ind i, men en bygning, der igen er klar til at tage imod gæster med moderne komfort.

"Restaurering af Thisteds flotte rådhusbygning har især koncentreret sig om at bringe ejendommen tilbage til sit oprindelige udtryk i overensstemmelse med arkitekten Bindesbølls tanker, men det har samtidigt været vigtigt for os, at huset kan bruges på moderne vilkår. Derfor er der i dag bl.a. sikret bedre adgangsforhold til bygningen, ligesom der er installeret en elevator. Vi er glade for nu igen at åbne huset for byens borgere og glæder os over, at huset også fremadrettet kan fungere som byens hus", udtaler adm. direktør i Realea, Peter Cederfeld.

Thisted gamle rådhus er tegnet af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll i 1853. Det er et markant bygningsværk, der med sit formsprog og sin konstruktion og farvesætning er et af Danmarks meget fine eksempler på historicistisk rådhusbyggeri i provinsen. Bygningen er den fjerde i rækken af rådhuse opført på stedet. Det første allerede i 1546.

Ejendomsselskabet Realea A/S købte Bindesbølls Rådhus i Thisted i 2007 med henblik på at sikre ejendommens umistelige arkitektoniske og kulturhistoriske værdier for eftertiden og selskabet har de seneste to år forestået en gennemgribende restaurering af bygningen.

Rådhuset bliver fremadrettet udlejet til Thisted Kommune, der vil anvende det til turistkontor, administration, udstillings- og mødefaciliteter. Kunstforeningen Det ny Kastet, der siden 1998 har arrangeret udstillinger i rådhuset, byder allerede under åbent hus arrangementet velkommen til den første udstilling, "CORNEILLE", der viser ekspressive værker af den belgiske COBRA kunstner af samme navn. Desuden afslører Lillebyen en netop færdiggjort model af rådhuset på torvet.

For yderligere oplysninger kontakt:
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realea. Tlf: 70 11 06 06 

FAKTA

  • Bindesbølls rådhus ligger centralt i Thisted på byens største torv (Store Torv). Fra denne fornemme plads i byen er der udsigt over den nedad skrånende torveplads og byens lave huse.
  • Det fredede rådhus er opført i 1853 efter tegning af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll. Arkitekturen er historicistisk. Bygningen er den fjerde i rækken af rådhuse opført på stedet. Det første allerede i 1546.
  • Råd-, ting- og arresthuset er opført som et komplekst og multifunktionelt byggeri. Både rådstue, arrest, arrestforvarerens bolig, sprøjtehus og sparekasse fandt oprindeligt plads under samme tag. Det var ydermere sådan konstrueret, at arrestdelen har kunnet fungere fuldstændig adskilt fra de øvrige funktioner.
  • I sin samtid indgår bygningen ligeværdigt med en række andre bygningsværker af Bindesbøll fra samme periode og stilart, og bygningen nævnes ofte i sammenhæng med bl.a. apoteket i Næstved opført samme år, det psykiatriske hospital i Aarhus 1850, de skånske herregårde Wrams-Gunnarstorp og Marsvinholm (1854-56), samt rådhuset i Stege opført 1854.
  • Realea købte Bindesbølls Rådhus i Thisted i 2007 med henblik på at sikre ejendommens umistelige arkitektoniske og kulturhistoriske værdier for eftertiden. Der er i dag gennemført en gennemgribende restaurering af Thisteds imponerende rådhusbygning, der især har koncentreret sig om at bringe ejendommen tilbage til sit oprindelige udtryk i overensstemmelse med Bindesbølls planer.
  • Bindesbølls Rådhus i Thisted er i dag udlejet til Thisted Kommune, der anvender det til turistkontor, administration, udstillings- og mødefaciliteter.
  • Dørene åbnes fredag den 23. april fra kl. 14 - 17, Store Torv 4, Thisted
    Desuden udstilling lørdag fra kl. 11 - 13 og søndag fra kl. 13 - 16, med adgang til dele af huset. Udstillingen, "CORNEILLE", viser værker af den belgiske kunstner af samme navn. Corneille var en del af den berømte COBRA-gruppe, der bestod af unge rebelske kunstnere fra København (CO), Bruxelles (BR) og Amsterdam (A). De ledende medlemmer af gruppen var Asger Jorn fra Danmark, Karel Appel og Constant fra Holland og Corneille fra Belgien. Deres mål var at skabe en fri fantasikunst, der kæmpede for følelsernes ret og for frigørelse af det enkelte menneske. Deres lærreder befolkede de med svævende figurer i rene lysende farver og ekspressive former.