C40 samler borgmestre fra en række af verdens største og mest klimaambitiøse byer om at nedbringe udledningen af CO2 og andre drivhusgasser og fremme bæredygtige løsninger, mindske luftforurening og skabe sunde og gode byer at leve i.
Realdania har siden 2013 støttet C40-partnerskabets arbejde for at bidrage til, at verdens byer får værktøjer og viden til konkret og målbart at reducere CO2-udledningerne og klimasikre byerne. Sammen med amerikanske Bloomberg Philanthropies og britiske The Children’s Investment Fund Foundation er vi en af tre strategiske hovedbidragsydere til C40.
Danmark og danske kommuners rolle i C40
I vores samarbejde med C40 har vi et særligt fokus på klimahandlinger, som reducerer CO2udledninger og samtidig skaber bymæssige kvaliteter for borgerne, samt på at bringe C40’s viden og værktøjer ud til danske kommuner. Helt konkret har C40’s arbejde inspireret vores DK2020-initiativ, hvor danske kommuner udvikler klimahandlingsplaner der flugter med Parisaftalen med udgangspunkt i C40’s internationale standarder.
Gennem DK2020 har alle 98 danske kommuner forpligtet sig på at udvikle lokale klimahandlingsplaner, som viser vejen til klimaneutralitet senest i 2050. DK2020-kommunerne arbejder med standarder og værktøjer udviklet af C40 og går dermed i fodsporene på nogle af verdens største og mest klimaambitiøse byer. Samtidig er de med til at skrive international klimahistorie – for det er faktisk første gang, C40’s internationale standard ’The Climate Action Planning Framework’ (CAPF) bliver brugt og videreudviklet til brug i mindre byer og kommuner.
Selvom København er en af de mindste byer i C40-netværket, spiller den danske hovedstad en nøglerolle som en af verdens innovative og grønne hovedstæder. København er medlem af C40 med status som innovationsby og leder C40’s netværk for grøn vækst. København huser også netværkets internationale kontor, som er en del af BLOXHUB, som vi har stiftet i samarbejde med Erhvervsministeriet og Københavns Kommune.
Realdanias internationale klimaarbejde
Vi støtter Global Covenant of Mayors (tidl. Compact of Mayors) som en del af vores øvrige internationale klimaarbejde i bl.a. bynetværket C40. Covenant of Mayors er verdens største samlede indsats mellem byledere for at måle og reducere udledningen af CO2 og klimatilpasse byerne.
Hvordan arbejder C40?
I C40 samarbejder knap 100 af verdens største byer om at halvere byernes CO2-udledning i 2030 sammenlignet med 1990 og imødegå klimaforandringerne. Byerne repræsenterer tilsammen ca. 22 % af klodens BNP, og hovedparten ligger ved kysten, hvilket gør demudsatte for klimaforandringer. Medlemsbyerne tæller blandt andet London, Jakarta, Rio de Janeiro, Johannesburg, Melbourne og Ho Chi Minh City.
C40 arbejder for klimaet på flere måder:
- C40 indsamler, deler og formidler viden og best practice om, hvordan byerne reducerer CO2-udledning og indgår strategiske partnerskaber mellem byer på tværs af landegrænser.
- C40 fremmer proaktiv vidensdeling og udveksling ved at sætte byer, der arbejder med ensartede tekniske, operationelle og politiske forhindringer, sammen i et netværk. Her kan byerne udveksle erfaringer i en serie under-netværk, hvor de kan lære af hinandens gode og dårlige erfaringer.
- C40 støtter medlemsbyerne i at gennemføre klimaprojekter ved at tilvejebringe og formidle teknisk bistand, forskning og viden.
- C40 samler borgmestre fra byer, som har implementeret klimaforandringsprojekter med påviste høje virkningsgrader. C40 har dermed et indbygget højt involverings- og engagementsniveau blandt medlemsbyerne.
- C40 arbejder med at udvikle og gennemføre politikker og programmer, der skaber målbare reduktioner i udledningen af drivhusgasser i byerne samt på at finde bæredygtige løsninger på klimaproblemerne.
Hvordan støtter vi C40?
Realdania har støttet C40 siden 2013 og indgik i 2019 et nyt partnerskab med den danske stat om en ny fælles bevilling frem til 2025. Med en ny bevilling i 2024 støtter Realdania C40's arbejde frem til 2029.
Den nye bevilling til C40, der løber frem til 2029, er på $15 mio. (cirka 105 mio. kr.) fordelt over fem år.
Realdanias støtte sker i et partnerskab mellem to andre store filantropiske organisationer: Bloomberg Philanthrophies (US) og Children’s Investment Fund Foundation (UK).
Bloomberg Philanthropies er en filantropisk fond i USA, der har som mission at sikre et bedre og længere liv for det størst mulige antal mennesker. De ambitiøse mål bygges på de erfaringer, som stifteren Mike Bloomberg har gjort sig som en af verdens mest succesfulde forretningsmænd og tidligere borgmester i New York.
Bloomberg Philanthropies arbejder på at skabe katalytisk forandring indenfor fem områder: kunst, kultur, uddannelse, miljø, innovativ regeringsførelse og offentlige sundhedsydelser.
CIFF er en uafhængig filantropisk organisation, der har som mål at vise, hvordan man kan forbedre børns liv i udviklingslandene ved at skabe omfattende og bæredygtige forandringer. CIFF mener, at alle børn fortjener at leve, trives og blive voksne i et miljø, der er støttende og sikkert. Medarbejdere og bestyrelse i CIFF kombinerer det bedste fra udviklingsarbejde og forretningsverdenen, hvilket sikrer at begge sektorer indgår i organisationens arbejde. Det er CIFF's holdning, at klimaforandringer udgør en af de største trusler mod børn der lever i fattigdom i udviklingslandene.
København påtager sig sit ansvar i forhold til at udvikle og præsentere nye løsninger, som kan bidrage med de bedste svar på vores globale udfordringer såsom at mindske CO2-udledningen verden over. København har den ærefulde status som innovationsby, leder C40-netværket inden for grøn vækst og arbejder aktivt på at øge kendskabet til byens bæredygtige løsninger og kompetencer til gavn for storbyer verden over og for hele Danmarks erhvervsliv.