x

Energifuld restaurering i Christiansfeld

Pressemeddelelse 6. december 2011

Nu bliver Christiansfeld energioptimeret. Det gælder det seneste restaureringsprojekt i Christiansfeld, der nu sættes i gang. Det smukke fredede hus i Lindegade 2, bliver første forsøg på at omdanne flere af de gamle huse i Christiansfeld til energivenlig bebyggelse. Projektet er en del af det omfattende bybevaringsprojekt, der siden 2002 har haft til formål at restaurere og bevare Christiansfelds gamle historiske bykerne. Bag projektet står et partnerskab bestående af Kolding Kommune, Brødremenigheden i Christiansfeld og Realdania.

Energioptimering i Lindegade
Ved porten til Christiansfeld ligger Lindegade 2, der netop står overfor påbegyndelsen af et omfattende restaureringsarbejde. Det typiske Christiansfeldhus skal indrettes med fem moderne energivenlige boliger. Restaureringsarbejdet vil energioptimere huset med bl.a. såkaldte tætningsforsøg, der vil give store energibesparelser. Istandsættelsen af ejendommen skal på den måde også fungere som demonstrationsprojekt, med henblik på at energioptimere andre af de fredede Christiansfelderhuse.

Projektet er det seneste initiativ i den omfattende udvikling og bevaring af den historiske bykerne. I løbet af det forløbne år er tre større restaurering- og ombygningsopgaver afsluttet.

Hotellet er udvidet
Den faldefærdige bygning i Lindegade 27 har fået en særdeles kærlig hånd. Huset, der siden opførelsen i 1793 flere gange har været ombygget, er nu på harmonisk vis renoveret. Husets for- og sidehus er grundigt restaureret og fungerer i dag med de 10 nyindrettede værelser, som en del af Brødremenighedens Hotel. Gæster på hotellet kan under deres besøg samtidig nyde de elleve smukt restaurerede christiansfelder kakkelovne, der er blevet opsat på hotellet.

Honningkagebageriet er genåbnet
Siden marts i år har man igen kunnet købe de berømte Christiansfelder honningkager i Brødremenighedens markante bageribygning fra 1799. Bageriet er genåbnet i nyindrettede og restaurerede lokaler med den kendte chokolatier Kim Rasmussen fra Haderslev i spidsen. I butikkens showroom kan kunderne følge med i honningkage- og chokoladeproduktion på nærmeste hold. Bliver man fristet, er der mulighed for at nyde husets lækkerier i den hyggelige café, som er indrettet i tilknytning til bagerbutikken.

Nyt liv i det gamle apotek
Byens apotekerbygning er blevet restaureret og facaden er ført tilbage til bygningens oprindelige udseende. Efter at have huset Christiansfeld Apotek i mere end 200 år har virksomheden Historicum netop åbnet butik i stuetagen, hvor man kan købe historiske dragter, kopier af historiske smykker og bøger m.v. Til bygningen hører den gamle apotekerhave, hvor der igen skal vokse lægeurter. Det er målet, at haven skal åbnes for offentligheden.

Bybevaringsprojektet i Christiansfeld forventes afsluttet i slutningen af 2012.

Kolding Kommune gennemfører, parallelt og efterfølgende en større indsats med investeringer i fornyelse og opgradering af gader, pladser og udendørsarealer i den historiske bykerne i perioden 2010-2023.

FAKTA

Christiansfeld bybevaring
Christiansfeld er et af landets tidligste eksempler på en egentlig planlagt by og er et enestående eksempel på Herrnhutternes byplanmæssige ideal. Dens unikke og meget smukke historiske bykerne står i dag – efter snart 10 års restaureringsarbejde – næsten som byen gjorde ved opførelsen i slutningen af 1700-tallet.

En revitalisering og restaurering skal sammen med en helhedsplan sikre, at den historiske bykerne bliver bevaret som et levende sted med respekt for kulturarven. Christiansfeld bybevaring bliver gennemført i et partnerskab bestående af Brødremenigheden i Christiansfeld, Kolding Kommune og Realdania. Projektet bevarer og udvikler bygninger og byrum i Christiansfelds historiske bykerne med en samlet investering på godt 200. mio. kr., hvoraf Realdania har stået for de knap 100 mio. kr.