x

Brødremenighedens Bageri i Christiansfeld genopstår

Pressemeddelelse 20. april 2010

Christiansfeld er ikke bare kendt for sin unikke historiske bykerne, men også for sine traditionsrige honningkager. Som et led i det omfattende byomdannelsesprojekt Christiansfeld Bybevaring er turen nu kommet til Honningkagebageriet, der vil genopstå i nyindrettede lokaler og med den kendte chokolatier Kim Rasmussen fra Haderslev som ny bag roret i bageriet.

Christiansfeld fremstår i dag næsten som da bygningerne blev opført for mere end 200 år siden. Bevaringen af Christiansfelds historiske bykerne bliver gennemført i et partnerskab bestående af Brødremenigheden i Christiansfeld, Kolding Kommune og Realdania.

Christiansfeld Bybevaring er baggrunden for, at en række af Christiansfelds karakteristiske historiske bygninger gennem de senere år er blevet restaureret, og nu er turen kommet til Honningkagebageriet på hjørnet af Lindegade og Kongensgade hvor Brødremenighedens Bageri har haft til huse siden 1799.

Bageriet bliver genåbnet i nyindrettede lokaler, hvor der udover butik med showroom – hvor kunderne kan følge med i honningkage- og chokoladeproduktion – vil være mulighed for at nyde husets fristelser i en café, som indrettes i tilknytning til bagerbutikken.

Brødremenigheden i Christiansfeld og chokolatier Kim Rasmussen fra Haderslev har netop indgået en aftale, som betyder, at der igen i begyndelsen af 2011 kan leveres chokoladehonningkager fra Brødremenighedens Bageri i Christiansfeld.

Chokolatier Kim Rasmussen, som i forvejen driver Xocolatl i Haderslev siger: ”Vi glæder os rigtigt meget til at genoptage produktionen af honningkager i Brødremenighedens Bageri. Med genoptagelsen af honningkageproduktionen sigter vi mod en kvalitet, der, hvis muligheden for Michelin stjerner forelå, ville indbringe os højest opnåelige anerkendelse, nemlig 3 stjerner! Sådan en udmelding skaber høje forventninger, men vi er sikre på, at vi kan leve op til det!”

”Vi er glade for at det nu er muligt at genåbne Brødremenighedens Bageri, som er en vigtig del af folks hukommelse om Christiansfeld, siger pastor Jørgen Bøytler, Brødremenigheden og formand for styregruppen for Christiansfeld Bybevaring, og fortsætter: ”Bageriet er et afgørende led i udvikling af den levende by. Både beboere i byen og byens gæster forventer, at der bages honningkager og at de kendetegnes af at være af god kvalitet. Det er vort håb, at Brødremenighedens Bageri under chokolatier Kim Rasmussen vil tilføre Christiansfeld, ikke bare endnu mere liv, men også velsmagende honningkager.

Fakta

Om honningkagebageriet
Bageriet genåbnes i Lindegade 36-38. Her har Brødremenighedens Bageri har haft til huse siden 1799, hvor den tidligere parykmager Achtnich sammen med sin kone slog sig på honningkageproduktion.

Bygningerne, der er opført i 1782 restaureres med butik, café, bageri og tre attraktive boliger.

Byggearbejderne forventes påbegyndt medio april, og det er planen at bygningerne kan tages i brug umiddelbart efter årsskiftet 2010-2011.

Fremstillingen af honningkager og chokolade vil foregå i det fuldstændig nyindrettede bageri, som kommer til at udgøre rammen om en rationel produktion, hvor godt håndværk og høje kvalitetskrav er i højsædet.

Om Christiansfeld og bevaringen af den historiske bykerne
Christiansfeld er et af landets tidligste eksempler på en egentlig byplanmæssig helhedstænkning og betragtes som et unikt kulturmiljø af international historisk betydning i kraft af sin historie og uspolerede homogenitet. Christiansfeld fremstår i dag næsten som da bygningerne blev opført for mere end 200 år siden. Bevaringen af Christiansfelds historiske bykerne bliver gennemført i et partnerskab bestående af Brødremenigheden i Christiansfeld, Kolding Kommune og Realdania.

Blandt hovedelementerne i bybevaringsprojektet der nu gennemføres indgår – udover restaureringen og nyindretningen af Honningkagebageriet – også en lang række ejendomme i Lindegade, der bliver restaureret. Fokus vil desuden være rettet mod den overordnede facadekultur i den historiske bykerne. En videreførelse af Christiansfeld-centret er også blandt aktiviteterne. 

Som en del af partnerskabsaftalen gennemfører Kolding Kommune parallelt og efterfølgende en større indsats med investeringer i fornyelse og opgradering af gader, pladser og udendørsarealer i den historiske bykerne i perioden 2010-2023.