x

Fælles plan for bevaring og udvikling af Christiansfeld

Pressemeddelelse 9. juni 2004

De tre parter bag Christiansfeld Bybevaringsprojekt – Brødremenigheden, Christiansfeld Kommune og Fonden Realdania – præsenterer mandag d. 14. juni en helhedsplan for de kommende års bevaring og udvikling af Christiansfeld.

Den nye helhedsplan angiver retningslinjerne for bevaringen og udviklingen af det kulturmiljø, som Christiansfeld besidder, og som i både dansk og international sammenhæng er enestående. Planen beskriver også en fortsat proces, hvor resultaterne skal skabes i et forpligtende samarbejde mellem de tre parter og andre aktører.

 

Christiansfeld er et af landets tidligste eksempler på en egentlig byplanmæssig helhedstænkning og betragtes som unik i kraft af sin historie og uspolerede homogenitet. Christiansfeld fremstår i dag næsten som da bygningerne blev opført for mere end 200 år siden.

 

De første synlige resultater af det storstilede renoveringsprojekt i Christiansfeld foreligger allerede. Totalrestaureringen af Hotellet er i fuld gang, og konceptudviklingen for Hotellets fremtid som et gæstehus ligger klar. Denne historiske bygning har taget imod overnattende gæster siden 1773.

Desuden har det gamle apotek og nabobygningen begge gennemgået en nænsom total restaurering af tagkonstruktionen, og de fremstår nu i en stand som ved opførelsen for 225 år siden. Og endelig nyindrettes der boliger i den såkaldte Spielwerg-bygning centralt placeret på hjørnet over for honningkagebageren.

”Der ligger en stor opgave og udfordring i at bevare og udvikle Christiansfelds kulturarv, så den er sikret for kommende generationer. De tre parters aftale om helhedsplanen for Christiansfeld er ét af de redskaber, der skal bidrage til at løse denne opgave”, udtaler Hans Peter Svendler, direktør i Fonden Realdania.

Præsentationen af helhedsplanen for den videre bevaring og udvikling af Christiansfeld foregår mandag den 14. juni kl. 13.00 i Christiansfeld Centret.

Her vil de tre parter underskrive helhedsplansdokumentet. Samtidig åbner Christiansfeld Centret en udstilling om helhedsplanen – præsenteret af NIRAS, rådgivningsfirmaet bag helhedsplanen. Endelig vil Sven Buch fra Byfornyelse Danmark og bygherrerådgiver for Bybevaringsprojektet orientere om status for en række af de igangværende byggeprojekter.