x

På landet kan der være lang tid mellem busserne, så hvorfor skal busstoppestedet partout være småt, mørkt og forblæst? I landsbyklyngen Den Gyldne Banan, viser de, hvordan man på en og samme tid kan løfte busskuret, mobiliteten og det sociale samvær – særligt blandt ældre - på tværs af landsbyer.

Danmarks Flotteste Busskur 

Projektet ’Danmarks Flotteste Busskur’ går ud på at omdefinere og forvandle byens traditionelle og uinspirerende busstoppested til et mødested, hvor man helst kommer før tid. For her kan du få en kop kaffe ved pejsen, en sludder med din nabo, eller luft til cykeldækkene, mens du venter.

Det nye busskur er åbent og imødekommende og placeret i landsbyen Astrup, der er et knudepunkt for landsbyerne i klyngen samt for otte daglige busafgange. Busskuret har samtidig en stærk og naturlig kobling til livet i og omkring byerne. Her kan skolen komme på besøg til en anderledes skoletime, seniorhøjskolen kan benytte huset til mindre samlinger, og forbipasserende er i det hele taget velkomne til at kigge ind.  

Fokus på ældre 

Idéen er, at busskuret både kan danne ramme om det planlagte arrangement og det tilfældige møde på tværs af alder og interesser. Landsbyklyngen Den Gyldne Banan har dog en særlig gruppe i fokus for 'Danmarks Flotteste Busskur', og det er sognets ældre borgere, der gerne vil have selskab i hverdagen og følge med i lokalområdet.

I landsbyklyngen lukkede to plejehjem i forbindelse med kommunalreformen i 2007. To offentlige ‘dagligstuer’ forsvandt hermed og mange har siden manglet disse mødesteder. Forhåbningen er, at 'Danmarks Flotteste Busskur' kan blive byens nye ‘dagligstue’ og dermed bringe nærheden tilbage til ensomme, ældre, pårørende eller andre som gerne vil give deres nærvær/selskab til andre. 

Spektrum arkitekter 

Busskuret er tegnet af Spektrum arkitekter og etableret som en rund pavillon med store vinduespartier, der giver maksimalt lysindfald og udsyn for husets brugere. Her er bl.a. indbyggede bænke og borde, et the-køkken, plantebed, ildsted, skabe til løbetøj, bagage og cykelhjelme. Også udendørsarealerne er flot bearbejdet.  

Del af kampagnen Mødestedet 

Vi støtter projektet som en del af kampagnen Mødestedet, hvor vi sammen med Lokale- og Anlægsfonden støtter udviklingen af bedre mødesteder i landsbyklynger. I en landsbyklynge er flere landsbyer gået sammen om at dele fællesskaber og faciliteter som led i at styrke livet på landet.

Læs mere om kampagnen mødestedet

Mødestedet - en kampagne for landsbyklynger

Læs mere om vores mangeårige indsats for etablering af landsbyklynger over hele landet

Landsbyklynger

Projektfakta

Beliggenhed

Højevej 39, 6900 Skjern

Projektperiode

2021 - 2024

Støttebeløb

970.000 kr.

Temaer

Mødestedet

Kontakt

Simon Harboe
Projektchef

Arkitekter

Spektrum Arkitekter

Billeder

9. september 2024

Danmarks flotteste busskur er nu blevet indviet

I landsbyen Astrup er Danmarks flotteste busskur nu åbnet. Busskuret skal også bruges som et lille forsamlingshus og skal styrke m...

10. marts 2021

Seks nye mødesteder skal styrke fællesskab i landsbyerne

Realdania og Lokale og Anlægsfonden støtter seks nytænkende mødesteder i landsbyklynger med knap 23 millioner kroner. De seks proj...

Relaterede projekter

  • Projekt

    Mødestedet - en kampagne for landsbyklynger

    Med kampagnen 'Mødestedet' støtter vi udviklingen af bedre mødesteder i landsbyklynger over hele landet. Det handler om at få styrket de fysiske rammer om klyngernes fællesskab og fritidsliv.

  • Projekt

    Vi mødes i det grønne

    I 4-Kløver-Klyngen på Bornholm findes et udviklet stisystem mellem landsbyerne, men ingen mødesteder. Nu vil klyngen lave en række mindre møde- og opholdssteder i naturen omkring stierne, der gør det muligt at mødes på tværs og binder de fire landsbyer sammen gennem naturen.

  • Projekt

    Fjordklyngehuset 'Det nye Mødested'

    Fjordklyngen i Viborg Kommune omdanner en tidligere folkeskole til et fælles mødested med aktiviteter, der rækker ud til klyngens borgere hele året.

  • Projekt

    Klyngehuset Kronjylland

    I Randers Kommune har landsbyklyngen Kronjylland bygget et åbent og fleksibelt mødested, der fremmer fritidsaktiviteter i naturen.

  • Projekt

    Folkets Fabrik i Stenvad Mosebrug

    Landsbyklyngen Midt i Norddjurs har fået midler til ombygning af Stenvad Mosebrugscenter til lokalmuseum og mødested for alle i lokalområdet – både borgere og besøgende.

  • Projekt

    Mødestedet Ådalen

    Landsbyklyngen ’Liv i Ådalen’ vil skabe et fælles mødested, der samler borgerne på tværs af landsbyer, interesser og aldre. Projektet skal binde skolen, dagplejen og idrætshallen i landsbyen Skørring bedre sammen, og har til formål at styrke det samlede fællesskab i hele landsbyklyngen.