x

På landet kan der være lang tid mellem busserne, så hvorfor skal busstoppestedet partout være småt, mørkt og forblæst? I landsbyklyngen Den Gyldne Banan, vil de vise, hvordan man på en og samme tid kan løfte busskuret, mobiliteten og det sociale samvær – særligt blandt ældre - på tværs af landsbyer.

Danmarks Flotteste Busskur 

Projektet ’Danmarks Flotteste Busskur’ går ud på at omdefinere og forvandle byens traditionelle og uinspirerende busstoppested til et mødested, hvor man helst kommer før tid. For her kan du få en kop kaffe ved pejsen, en sludder med din nabo, eller luft til cykeldækkene, mens du venter.

Det nye busskur skal være åbent og imødekommende og placeres i landsbyen Astrup, der er et knudepunkt for landsbyerne i klyngen samt for otte daglige busafgange. Busskuret skal samtidig have en stærk og naturlig kobling til livet i og omkring byerne. Her skal skolen kunne komme på besøg til en anderledes skoletime, seniorhøjskolen skal kunne benytte huset til mindre samlinger, og forbipasserende skal i det hele taget være velkomne til at kigge ind.  

Fokus på ældre 

Idéen er, at busskuret både skal danne ramme om det planlagte arrangement og det tilfældige møde på tværs af alder og interesser. Landsbyklyngen Den Gyldne Banan har dog en særlig gruppe i fokus for 'Danmarks Flotteste Busskur', og det er sognets ældre borgere, der gerne vil have selskab i hverdagen og følge med i lokalområdet.

I landsbyklyngen lukkede to plejehjem i forbindelse med kommunalreformen i 2007. To offentlige ‘dagligstuer’ forsvandt hermed og mange har siden manglet disse mødesteder. Forhåbningen er, at 'Danmarks Flotteste Busskur' kan blive byens nye ‘dagligstue’ og dermed kan bringe nærheden tilbage til ensomme, ældre, pårørende eller andre som gerne vil give deres nærvær/selskab til andre. 

Spektrum arkitekter 

Busskuret tegnes af Spektrum arkitekter og etableres som en rund pavillon med store vinduespartier, der giver maksimalt lysindfald og udsyn for husets brugere. Her skal bl.a. være indbyggede bænke og borde, et the-køkken, plantebed, ildsted, skabe til løbetøj, bagage og cykelhjelme. Også udendørsarealerne skal bearbejdes.  

Del af kampagnen Mødestedet 

Vi støtter projektet som en del af kampagnen Mødestedet, hvor vi sammen med Lokale- og Anlægsfonden støtter udviklingen af bedre mødesteder i landsbyklynger. I en landsbyklynge er flere landsbyer gået sammen om at dele fællesskaber og faciliteter som led i at styrke livet på landet.

Læs mere om kampagnen mødestedet

Mødestedet - en kampagne for landsbyklynger

Læs mere om vores mangeårige indsats for etablering af landsbyklynger over hele landet

Landsbyklynger