x

Gammel remise med nyt indhold indvies i Gilleleje

Pressemeddelelse 4. april 2011

Den 8. april sker det, som de unge i Gilleleje har ventet på: De får deres eget ungdomskulturhus ”Remisen” i flotte, nyrestaurerede rammer ved Gilleleje Station

De unge kan takke Byrådet i Gribskov Kommune og Realdania for, at de nu kan tage deres nye hus i brug. Men de har også selv arbejdet på højtryk for at få Remisen helt klar til den officielle indvielse den 8. april kl. 16.:

”Vi har blandt andet malet, købt møbler og fået møbler, indrettet lokalerne, gjort rent, skrevet vedtægter, uddelt flyers og planlagt programmet for selve indvielsen. Selvom der har været meget arbejde, må man huske på at vi er frivillige og at vi kun gør det her, fordi vi brænder for det. Vi er stolte af vores Remise.”, siger Amalie fra den arbejdsgruppe af unge, der har været med fra projektets start.

Indvielsen foregår om eftermiddagen og på programmet er både officielle taler, musik med det lokale band ”Blue Monday”, optræden fra Gilleleje Skoles dramahold og lækker mad, tilberedt af eleverne fra kokkeskolen på Erhvervsskolen Nordsjællands afdeling i Helsinge. Om aftenen er alle kommunens unge mellem 15 og 21 år inviteret til fest med band og DJ. 

Et ungdomskulturhus med skinner

Gillelejes remise er bygget til at huse de lokomotiver og togvogne, der kørte på Gribskovbanen fra århundredeskiftet. Da Byrådet i Gribskov Kommune i 2010 besluttede at restaurere bygningen for at lave ungdomskulturhus, var det derfor vigtigt for politikerne at bygningens kulturhistoriske værdi blev bevaret.

”Vi har forsøgt at bevare hele bygningens udtryk ved at genskabe de vigtigste detaljer i bygningen, dvs. dens porte, vinduer, murværk og det karakteristiske vandtårn. Vi har også genskabt de små detaljer, som de træhjul, der afslutter bjælkeenderne ved taget”, siger Gribskov Kommunes bygningsansvarlige, Karen Fhær Jensen.

Med Realdanias støtte på 1,75 mio. kroner er denne ambition blevet indfriet til fulde.

”Restaureringen af den gamle remise er et meget vellykket eksempel på, hvordan man på én gang kan give en historisk bygning nyt liv og sikre dens kulturhistoriske værdier,” siger projektleder i Realdania Eske Møller.

Et andet af de karakteristiske træk der er genskabt er et par togskinner, der går igennem remisens store sal og minder de unge om bygningens fortid som lokomotivernes holdeplads.

Et åbent sted for unge og andre ildsjæle

Remisen er et værested for unge mellem 15 og 21 år. Det drives af de unge selv i tæt samarbejde med en pædagogisk medarbejder. Ambitionen er, at huset skal være et åbent sted med plads til unges egne initiativer og projekter samt samarbejde med ungdomsskole, andre ungdomshuse, uddannelses- og kulturelle institutioner og foreninger.

 Pressemeddelelsen er udsendt af Gribskov Kommune.