x

Greve skal vise vejen til fremtidens forstad

Pressemeddelelse 20. oktober 2008

Pressemeddelelse udsendt af Greve Kommune og Realdania: Greve Kommuneigangsætter nu i samarbejde med Realdania et ambitiøst udviklingsprojekt, der skal puste nyt liv i Greve Midtby. Projektet skal med afsæt i Greve Midtby vise vejen til nye visioner og nyt liv i de mange danske forstadscentre, som er bygget i 1960erme og 70erne.

Da forstæderne i tiden efter 2. Verdenskrig for alvor voksede, var stationscentrene tiltænkt en central rolle. De skulle være trafikale, administrative og handelsmæssige knudepunkter, der kunne danne centrum for de mange nye beboere. I dag har Danmark ændret sig, og det samme har ønskerne til de lokale centre. Samtidig er forstædernes beboere blevet mere mobile, og de forsvinder væk, hvis ikke lokalområdet tilbyder det, de ønsker. Det er udgangspunktet for udviklingsprojektet i Greve Midtby, som stiller skarpt på, hvordan fremtidens stationsnære byområder i de danske forstæder skal se ud.

For Greve Kommune er det målet, at puste nyt liv i Greve Midtby, så der kommer flere arbejdspladser, bedre indkøbsmuligheder, gode boliger samt kulturelle og kunstneriske aktiviteter. Ambitionen er at gøre Greve Midtby til et sted, der trækker folk til kommunen.

Borgmester Hans Barlach har store forventninger til projektet:

"Greve Midtby er fyldt med aktiviteter og ligger samtidig 600 meter fra en hvid sandstrand. Attraktionerne er blot spredt ud over et stort område, så det er svært at opleve Greve Midtby som et samlet bycenter tæt på vandet. Vi skal bruge projektet til at finde ud af, hvordan vi får bundet alt dette sammen og tilføjet nye aktiviteter, så vi får en attraktiv midtby med masser af byliv. Første skridt er et grundigt forarbejde, hvor vi går i dialog med de mange ejere og brugere i området, derefter vil vi afholde en arkitektkonkurrence. Jeg har store forventninger til arbejdet og glæder mig meget til at se det færdige resultat til næste sommer."

Realdania støtter projektet med 1,45 millioner kroner og projektleder Astrid Bruus Thomsen udtaler: "De udfordringer, man står med i Greve Midtby, er kendt i mange af de danske byområder, der ligger i forstæder til en større by. Vi taler om de forstæder, der er bygget i 60'erne og 70'erne, hvor funktioner blev skilt ad, og bilen gjorde sit indtog. Projektet i Greve Midtby skal komme med bud på, hvordan byer i forstaden kan gentænkes som selvstændige bæredygtige bycentre, der tilbyder et bredt spekter af byfunktioner og en bygningsmæssig tæthed, der skaber grundlag for at kunne leve det gode hele liv."

Det næste halve år vil Greve Kommune bruge på dialog med de mange forskellige ejere af grunde og bygninger samt handlende, brugere og borgere i og omkring Greve Bymidte. Målet er at få formuleret en vision for fremtidens midtby i Greve. Derefter vil der blive gennemført en arkitektkonkurrence, hvor arkitektfirmaer frem til sommeren 2009 skal udarbejde konkrete forslag til en samlet udviklingsplan for området. Arkitektkonkurrencen skal danne grundlag for en konkret udviklingsstrategi for fremtidens Greve Midtby. 

Rådgivnings- og analysefirmaet Hausenberg er sammen med Center for Byplanlægning, Kunstakademiets Arkitektskole rådgivere for Greve Kommune. 

Yderligere oplysninger
Borgmester Hans Barlach, Greve Kommune, tlf. 43 97 97 97
Projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania, tlf. 70 11 66 66