x

Tre teams udvalgt til at komme med bud på fremtidens forstadscenter

Pressemeddelelse 25. marts 2009

Kan man få mere bæredygtige forstæder ved at bygge tættere? Kan forstadscentrene få samme betydning som et klassisk bycentrum? Og kan forstæderne træde i karakter som selvstændige byer? Et projekt i Greve Midtby igangsat af Greve Kommune og Realdania skal være med til at vise vejen til fremtidens attraktive og bæredygtige forstadscentre og inspirere andre forstæder i Danmark og udlandet. Et stærkt felt på 33 ansøgere har budt ind på projektet. Heraf er tre teams nu udvalgt til at give bud på, hvordan Greve Midtby kan udvikles til fremtidens forstadscenter.

Greve Midtby er en forstad, som vi kender den fra landets øvrige forstadsområder: Store parcelhusområder, der omkranser et stationscenter, som har svært ved at leve op til nutidens krav og ønsker til et levende, oplevelsesrigt og bæredygtigt byliv. 

Med udgangspunkt i Greve Midtby har Greve Kommune og Realdania igangsat et projekt, som stiller skarpt på, hvordan stationscentrene i forstæderne bliver mere bæredygtige og får et bedre byliv.

Projektet blev i januar skudt i gang med en arkitektkonkurrence, som i alt 33 teams ansøgte om at deltage i. Otte teams gik videre til en interviewrunde, hvoraf følgende tre teams nu skal komme med bud på, hvordan Greve Midtby kan udvikles til fremtidens forstadscenter:

  • Vandkunsten, Metopos by- og landskabsdesign, Moe & Brødsgaard, Edouard Francois, Seniorforsker Claus Bech-Danielsen (Statens Byggeforskningsinstitut) & ICP.
  • COBE, POLYFORM, Rambøll Danmark & Rambøll Management.
  • SLA, Grontmij – Carl Bro & Dansk Bygningsarv.

Borgmester Hans Barlach har store forventninger til konkurrencen: "Det grundige forarbejde med inddragelse af borgere og interessenter har vist, at vi skal have fokus på byliv, tryghed, sundhed og fastholdelse af de rekreative kvaliteter. Med skoler, rådhus, svømmehal, indkøbscenter og S-station er Greve Midtby allerede fyldt med aktiviteter og ligger samtidig 600 meter fra en hvid sandstrand. I dag er alle disse ting dog spredt ud i området og omgivet af parkeringspladser. Kan vi forbinde disse ting, tror jeg, vi allerede er kommet langt i vores arbejde med at gøre Greve Midtby til et aktivt og attraktivt centrum.”

Realdania støtter projektet med 1,45 millioner, og Astrid Bruus Thomsen fra Realdania håber, at projektet i Greve Midtby kan blive et foregangseksempel for stationscentre andre steder i Danmark og udlandet: ”Byudvikling i forstæderne står for tur. Forstadsområderne rummer et stort potentiale for at blive bæredygtige byområder, der i højere grad lever op til fremtidens krav til det moderne liv. Det potentiale skal konkurrencen om Greve Midtby være med til at vise, hvordan vi udnytter bedst muligt.”

Konkurrencen løber frem til sommerferien. Efter bedømmelsen vil de tre forslag blive offentliggjort og udstillet.

Rådgivnings- og analysefirmaet Hausenberg er sammen med Center for Byplanlægning, Kunstakademiets Arkitektskole rådgivere for Greve Kommune. Akademisk Arkitektforening varetager rollen som konkurrencesekretariat.

Yderligere oplysninger:

Gruppeleder Mads Rue, Greve Kommune, tlf. 43 97 97 97

Projektleder Astrid Bruus Thomsen, Realdania, tlf. 70 11 66 66

De otte udvalgte tegnestuer med tilhørende underrådgivere, der deltog i 2. runde af konkurrencen, var:

  • Vandkunsten, Metopos by- og landskabsdesign, Moe & Brødsgaard, Edouard Francois, Seniorforsker Claus Bech-Danielsen Statens Byggeforskningsinstitut & ICP.
  • Public Arkitekter, Svendborg Architects, Ekstrakt, Buro Happold, Oxford Research & UiWe.
  • Niras Konsulenterne, Niras, Marianne Levinsen Landskab, Center for Idræt og Arkitektur, Jes Vagnby Arkitektur & Identitet & Kerstin Bergendal.
  • Cobe, POLYFORM, Rambøll Danmark & Rambøll Management.
  • BIG, Tyréns, KLAR, 2+1 Idébureau, Kenneth Balfelt & Mette Mechlenborg.
  • SLA, Grontmij – Carl Bro, Dansk Bygningsarv.
  • TRANSFORM, Asplan Viak, GRASSAT, Peter Hemmersam & Morten Daugaard.
  • JDS Architects, Buro Happold & ÅF – Hansen & Henneberg.