x

Harteværket omdannes til oplevelsescenter

Pressemeddelelse 19. august 2015

Arbejdet med at omdanne Harteværket ved Kolding – Danmarks første større vandkraftværk - til et moderne oplevelses- og aktivitetscenter er nu i fuld gang. Den nye attraktion vil stå færdig i sommeren 2016 og ventes at blive et trækplaster for alle, der gerne vil blive klogere på vand, energi og bevægelse.

”Vores ambition er, at det skal være sjovt for bl.a. børn og børnefamilier at lære noget om strøm. Og det helt store scoop er selvfølgelig, at aktiviteterne foregår i historiske omgivelser, hvor der stadig produceres strøm. Én procent af elforbruget i Kolding er grøn strøm lavet på Harteværket,” fortæller projektchef Cecilie Røner.

Energi-eksperimentarium

Med støtte fra en række fonde er der indsamlet 21 mio. kr. til projektet. I første fase skal der bl.a. etableres:
  • Et energi-eksperimentarium, hvor man på blive klogere på, hvordan vand fra Donssøerne kan blive til strøm i stikkontakten
  • Et madpakkehus med toiletter, pejs og udstillingsfaciliteter. Huset udstyres også med skydelåger, som kan åbnes for at skabe en flot udsigt ud over Harteværket og vandkanalen
  • En vaskeplads, hvor mountainbikeryttere og andre cyklister kan gøre deres cykler rene efter turen i det kuperede terræn
  • En gangbro, som giver gæsterne adgang til Harteværket
  • Parkeringsplads med plads til 50 biler

”En del af pengene skal bruges til at foretage en nænsom restaurering af Harteværket, for de fredede gamle bygninger trænger virkelig til at kærlig hånd. Ud over den almindelige vedligeholdelse er der stort set ikke gjort noget ved værket siden 1920,” forklarer Cecilie Røner.

Vandlegeplads

I området omkring transformerbygningen udvikles i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden en vandlegeplads, hvor børn i forskellige aldre kan eksperimentere med at lave kanaler, dæmninger, osv. for på den måde at lære, hvordan vand bevæger sig og former landskabet. I udkanten af pladsen er det planen at lave et madpakkehus, som også kan beskytte mod blæst, regn og støj fra bilerne på E45 samt bruges til formidling.

”Vi drømmer også om at forhøje tårnet på transformerbygningen. Fra toppen af tårnet vil der være en flot udsigt over Kolding Ådal, og samtidig kan tårnbygningen bruges til udstillinger og formidling. Lokalet, som bruges til undervisning af skoleelever i fysik og natur/teknologi, vil vi også gerne give et løft, så faciliteterne i transformerbygningen kan bruges til at give endnu flere børn en spændende undervisning. Alt det bliver der ikke råd til i første fase, men vi går allerede nu i gang med at søge midler hos en række fonde,” oplyser Cecilie Røner.

Sløjfe med sjove naturoplevelser

Harteværket ligger i Kolding Ådal, som regnes for en af Kolding Kommunes naturperler. Når Harteværket omdannes til oplevelses- og aktivitetscenter, laves der samtidig en sløjfe ud i ådalen. Her bliver det muligt at opleve naturen på en sjov og anderledes måde.

”På vores ønskeliste står bl.a. en trækfærge, så man kan krydse Ferup Sø, en handicapfiskeplads, en kikkekasse, så man kan studere livet under vandet, samt shelters til overnatning. Området er som skabt til motion. Derfor planlægger vi også at lave en pulssti ved Harteværket, ligesom der opstilles forskellige fitnessredskaber. Hvor meget der bliver råd til, vil vise sig i løbet af efteråret, når vi sender de forskellige projekter i udbud,”  siger Cecilie Røner.

Gener i anlægsfasen

Arbejdet med at føre de ambitiøse planer ud i livet er i fuld gang, og frem til næste sommer må besøgende i perioder leve med en vis støj og andre gener.

”Det kan desværre ikke undgås, når vi skal lave et så stort projekt, men jeg håber, folk vil bære over med os og glæde sig til, at det nye oplevelsescenter står færdigt,” siger Cecilie Røner og fortsætter:

”I anlægsfasen vil Harteværket i kortere perioder være helt eller delvist lukket for offentligheden. Det er f.eks. nødvendigt af sikkerhedsmæssige grunde, når der arbejdes med større anlægsmaskiner. Men det er selvfølgelig altid muligt at gå eller cykle en tur i området. På Harteværkets hjemmeside vil vi løbende informere om byggeriet, og her kan man også finde information om evt. lukninger af værket,” siger Cecilie Røner.

Harteværket blev tegnet af arkitekt Ernst Petersen og opført i 1920 som Danmarks første større vandkraftværk. Vandkraftværket producerer stadig strøm til Kolding by og opland. Cirka én procent af elforbruget stammer fra Harteværket. Strømmen produceres ved, at vand fra Alminde Å, Donssøerne og Stallerup Sø ledes gennem et 80 meter langt rør, der har et fald på 25-26 meter. Harteværket er fredet.

Der er indsamlet 21 mio. kr. til at skabe et oplevelses- og aktivitetscenter på Harteværket. Projektet støttes af:

  • Lokale og Anlægsfonden: 1.700.000 kr.
  • Nordea-fonden: 3.770.613 kr.
  • Realdania: 7.000.000 kr.
  • Friluftsrådet:  1.100.000 kr.
  • TREFOR: 7.000.000 kr.
  • Kolding Kommune: 1.000.000 kr.
  • Solar Fonden af 1978: 100.000 kr.