x

Harteværket Oplevelsescenter indvies med aktiviteter for hele familien og ministerbesøg

Pressemeddelelse 24. august 2016

Danmarks første større vandkraftværk, Harteværket ved Kolding – rummer nu også et moderne oplevelsescenter. 2. september indvier energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt den nye attraktion for børn og voksne, der gerne vil blive lidt klogere på vand, energi og bevægelse. Alle er velkomne ved indvielsen kl. 13-16.

”Vi har arbejdet på projektet i flere år, så nu kan vi dårligt vente med at vise Harteværket Oplevelsescenter og alle de nye tilbud frem. Vi markerer indvielsen med gratis adgang til Harteværket med den spændende kulturhistorie, hyggelige vandaktiviteter for børn samt oplevelsesløb for hele familien,” siger projektchef Cecilie Røner.

Oplevelsescenter i historiske omgivelser

Med støtte fra fonde, foreninger, virksomheder og kommune er det lykkedes at indsamle 21 mio. kr., som er brugt på at restaurere Harteværket og indrette et oplevelsescenter i det gamle vandkraftværk. Bidragyderne er Kolding Kommune, Friluftsrådet, Lokale og Anlægsfonden, Nordea-fonden, Realdania, TREFOR, Solar Fonden af 1978, Sparekassen Koldings Fond, Jubilæums Fonden af 12.08.1973 og Kai D Fonden.

”Det unikke er, at vi laver et oplevelsescenter i smukke, historiske omgivelser, som stadig er i brug. Ombygningen af Harteværket Oplevelsescenter er et flot eksempel på, hvordan et stykke vigtig bygningsarv får nyt liv. Med sine nye rammer og mange tilbud, vil Harteværket nu igen blive en central og i højeste grad levende del af Kolding by. Dermed bliver Harteværket Oplevelsescenter også en dynamo for lokalområdets udvikling i mange år fremover,” forklarer Cecilie Røner. 

Indendørs og udendørs leg og læring

I hovedbygningen kan man udforske den historiske bygnings krinkelkroge, opleve magien i den interaktive sandkasse eller se den enestående samling af gamle el-apparater helt tilbage fra oldefars tid.

Udendørs er værkets vartegn - det 80 meter lange røde trykrør - en af hovedattraktionerne. Når der åbnes for sluserne, fosser der hvert sekund op til 6.000 liter vand gennem røret og ind til turbinerne. 

Bag værket er der desuden lavet en vandlegeplads, som inviterer til sjov, leg og læring. De mindste børn kan dirigere vandet gennem en labyrint af kanaler, mens de store kan udfordre fysikkens love i snurrige vandmaskiner.

”Jeg er sikker på, at børnene kommer til at elske vandlegepladsen, og når de leger, tændes deres nysgerrighed, og de kommer til at lære en masse om vand, energi og bevægelse. På den måde supplerer leg og læring hinanden,” siger Cecilie Røner.

Der er også etableret et madpakkehus, hvor gæsterne kan nyde deres mad og grille, en vaskeplads, hvor mountainbikeryttere, m.fl. kan rengøre deres tohjulede køretøjer samt en handicapvenlig lystfiskerrampe.

Ture ud i ådalen

Fra Harteværket kan man gå en rundtur på cirka tre km via en ny 90 meter lang trægangbro, der fører under motorvejen.

”Længere ude i Kolding Ådal er der nye aktiviteter og spændende fortællinger på den såkaldte Hartesløjfe. Ved Ferup Sø er der f.eks. kommet en trækfærge, to nye shelters til overnatning samt en børstelegeplads, hvor børnene kan grave og flytte jord ligesom datidens løsarbejdere – børsterne – som opførte Harteværkets kanaler og dæmninger,” oplyser Cecilie Røner.

Lørdag den 3. september indvies Hartesløjfen med et arrangement ved Ferup Sø, kl. 11-13, hvor man bl.a. kan sejle med trækfærgen og lege på børstelegepladsen. Man kan også hygge sig med snobrød, saftevand og kaffe.

Besøg nyt oplevelsescenter onsdag, lørdag og søndag

Det nye oplevelsescenter på Harteværket har åbent tre dage ugentligt - onsdag kl. 10-16 og lørdag/søndag kl. 10-15. I skolernes efterårsferie (uge 42) har centret åbent hver dag kl. 10-15.

Sidste åbningsdag i 2016 er 23. oktober. Herefter er Harteværket lukket frem til foråret.

”Harteværket er en gammel bygning og dyr at opvarme. Samtidig er der ikke meget sjov ved mange af udendørsaktiviteterne, når det er koldt og mørkt. Derfor holder vi vinterlukket, men grupper kan bestille en rundvisning året rundt,” siger projektchef Cecilie Røner og fortsætter:

”Vinterpausen bruger vi på at være kreative og udvikle nye tilbud. Det er et arbejde, vi aldrig bliver færdige med. Harteværket Oplevelsescenter skal være et levende mødested, som hele tiden udvikler sig, og som folk har lyst til at besøge mere én gang,” siger Cecilie Røner.

Adgangsbillet til Harteværket og vandlegepladsen koster 30 kr. for børn under 12 år og 60 kr. for voksne. Man kan også købe et årskort til 100 kr. for børn og 150 kr. for voksne.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Kolding Kommune i samarbejde med Realdania.

Harteværkets hjemmeside

Læs mere på Harteværkets hjemmeside.

Harteværket blev tegnet af arkitekt Ernst Petersen og taget i brug i 1920 som Danmarks første større vandkraftværk. Vandkraftværket producerer stadig strøm. Én pct. af strømmen i Kolding er grøn el fra Harteværket. Strømmen produceres ved, at vand fra Alminde Å, Donssøerne og Stallerup Sø ledes gennem et 80 meter langt rør, der har et fald på 25-26 meter. Harteværket er fredet.

Der er indsamlet 21 mio. kr. til at skabe et oplevelses- og aktivitetscenter på Harteværket. Projektet støttes af:

• Lokale og Anlægsfonden: 1.700.000 kr.
• Nordea-fonden: 3.770.613 kr.
• Realdania: 7.000.000 kr.
• Friluftsrådet: 1.100.000 kr.
• TREFOR: 7.000.000 kr.
• Kolding Kommune: 1.000.000 kr.
• Solar Fonden af 1978: 200.000 kr.