x

Arkitekter udpeget til konkurrencen om nyt centralt havnebyrum og Multimediehus

Pressemeddelelse 7. marts 2008

Følgende pressemeddelelse er udsendt af Århus Kommune:
Århus Kommune og Realdania har i fællesskab udvalgt de seks hold, der skal konkurrere om at tegne Århus' nye havnebyrum og Multimediehus.

Århus Byråd førstebehandlede onsdag Århus Kommunes hidtil største byudviklingsprojekt, og sagen behandles nu videre i henholdsvis Kulturelt og Teknisk udvalg frem mod den endelige byrådsvedtagelse. Byudviklingsprojektet omfatter bastionsopbygning med etablering af parkeringsfaciliteter, opførelsen af Multimediehuset, den afsluttende å-åbning, etableringen af en ny havneplads samt løsning af en række infrastrukturelle udfordringer i området. 

Samtidig har Århus Kommune og Realdania i fællesskab som afslutning på en prækvalifikation udvalgt seks hold, der skal konkurrere om at levere det vindende forslag. De seks konsortier får travlt, for det er en omfattende og kompleks opgave, der skal løses. Helhedsprojektet får stor indflydelse på nogle helt centrale områder i Århus, og de deltagende hold er derfor udvalgt ud fra kriterier som bl.a. referencer indenfor kulturbyggeri og byrum samt økonomi. 

De seks hold, der nu får mulighed for at give deres bud på en spændende sammenhæng mellem byen og bugten, er en blanding af danske og udenlandske deltagere:

  • C.F. Møller A/S, CEBRA A/S, BB + GG Arquitectes og Kollision I/S
    3xN A/S og Gehl Architects
  • Mecanoo architecten og GJØRTZ, PANK og PARTNERE A/S
  • Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S, Marianne Levinsen ApS og Imitio I/S
  • Arkitema, AART, Hans Peter Kuhn, Seismonaut, Danmarks Biblioteksskole, Niels Ole Finnemann
  • Schmidt Hammer & Lassen, Bosch & Fjord ApS, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Henrik Jochumsen og Casper Hvenegaard Rasmussen

Holdene skal nu alliere sig med ingeniørfirmaer til konkurrencen. 

"Vi har været overvældet over kvaliteten i de anmodninger, vi har fået fra arkitekthold fra hele verden om deltagelse i konkurren­cen. Derfor har vi meget store forventninger til konkurrencens udfald, og jeg glæder mig rigtig meget til at se deres bud på landets flotteste havnefront," udtaler borgmester Nicolai Wammen. 

"Det er seks internationalt stærke rådgiverhold, der er udvalgt til at give deres bud på udviklingen af det nye centrale havnebyrum og Multimediehuset til gavn og glæde for Århus. Vi tror på, at såvel de danske som de udenlandske arkitekter, der deltager i konkurrencen, kan løfte denne meget komplicerede byudviklingsopgave på fornem vis", siger adm. direktør i Realdania Flemming Borreskov. 

Konkurrencen vil komme til at udspille sig i to faser. Konkurrencens fase 1 vil løbe frem til slutningen af juni, hvor holdene anonymt afleverer deres forslag til bedømmelse. I løbet af august vil bedømmelseskomiteen, der består af repræsentanter fra alle partier i Århus Byråd samt Realdania, Realea A/S og en række fagdommere, vurdere forslagene og udvælge et antal ligeværdige vindere. Disse vindere får lov at gå videre til en dialog- og forhandlingsfase i efteråret, hvorefter det forventes at den endelig vinder bliver fundet i starten af 2009. 

Den valgte konkurrenceform er usædvanlig, men er et bevidst valg for alle parter, idet denne konkurrenceform sikrer, at der fra starten fokuseres på økonomi og integreret design. Samtidig har det været væsentligt, at der undervejs bliver mulighed for dialog med de bydende, da det er parternes stærke overbevisning, at dette vil skabe et bedre resultat.

Multimediehuset forventes at stå færdigt ultimo 2014 og Havnepladsen ultimo 2015.  

Yderligere oplysninger:
Forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker Rolf Hapel, Tlf. 89 40 93 00
Projektleder Realdania, Karen Skou, Tlf. 32 88 52 15