x

Dokk1 åbnede for borgerne

Pressemeddelelse 20. juni 2015

Aarhus’ nye folkelige samlingssted på havnefronten blev i dag indviet. H.M. Dronningen løsnede sløjfen til Dokk1, og byens borgere indtog huset under stor festivitas.

Aarhus’ borgere har nu indtaget den ikoniske bygning, som de igennem mange måneder har kunnet se skyde op på havnefronten. Dokk1 blev åbnet af H.M. Dronningen, og dagen blev fejret med taler, musik, foredrag om projektet og mange andre aktiviteter.

Dokk1 bliver et nyt samlingssted i byen med borgerservice, bibliotek, arrangementer og en lang række faciliteter som møderum, foredragssal, cafe og legeplads. Det bliver også der, hvor mange mennesker vil møde Aarhus by. Det er her den kommende letbane vil stoppe. Og allerede fra åbningsdagen kunne bilister parkere deres biler i et topmoderne fuldautomatisk p-anlæg med plads til 1000 biler og med en udsigt til de nye havnebyrum og Aarhus bugt.

Dokk1 er en del af det store byudviklingsprojekt, Urban Mediaspace, som gennemføres på havnen i Aarhus i et partnerskab mellem Aarhus Kommune, Realdania og Realdania Byg. Projektet skal omdanne inderhavnen i Aarhus til ny levende byrum og genskabe den historiske forbindelse mellem byen og bugten.

Projekter omfatter også en række pladser. Omlægningen af Europaplads er ligesom åbningen af det sidste stykke af åen er færdiggjort. Og senere venter bl.a. en ny stor havneplads med rum for både leg og hverdagsaktivitet og store arrangementer som f.eks. koncerter. Det samlede projekt omfatter også en klimasikring af midtbyen.

Urban Mediaspace er Aarhus Kommunes hidtil største anlægsprojekt. Realdania og Realdania Byg bidrager med ca. 700 mio. kr. til projektet.

I ugerne efter åbningen vil Dokk1 være fyldt med forskellige åbningsaktiviteter, hvor man bl.a. kan høre mere om huset og udviklingsprojektet på havnen.

Borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig over åbningen:

”Dokk1 er folkets hus, et dynamisk og inspirerende sted for alle, der søger viden og inspiration – og samtidig byens nye samlingssted, der fremmer demokrati og fællesskab. Med sin placering ved åens udløb bringer vi byen tilbage til bugten og sin oprindelige historie. Aarhus har fået et nyt centrum.”

”Åbningen af Dokk1 er den største begivenhed i min tid som rådmand for Kultur og Borgerservice. Vi har fået et superbibliotek i verdensklasse og dermed et unikt medborgerhus og læringscenter. Bibliotekets folkeoplysende og demokratiske rolle er vigtigere nu end nogensinde, og derfor er jeg utroligt glad for, at vi med Dokk1 har fået forstærket fundamentet til vores folkestyre,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

”De sidste fire år er den indre havn i Aarhus blevet forvandlet. Hvor byen før var afskåret fra havnen med en industrihavn med tunge lastbiler og skibe, der blev læsset og losset, er byen nu blevet åbnet mod bugten. Dokk1 er et af de største og vigtigste omdrejningspunkter i omdannelsen af havneområdet, og jeg glæder mig - som sikkert alle aarhusianere gør – til at tage stedet i brug,” siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Også adm. direktør i Realdania Jesper Nygård er tilfreds med åbningen af Dokk1, som er en milepæl i udviklingen af havneområdet til byrum:

”Det er et meget ambitiøst byudviklingsprojekt, som kommunen og Realdania er sammen om her på havnefronten, og Dokk1 står som et fint symbol for projektets vision. Som et brohoved forbinder den vandet og byen, og med en åbenhed 360 grader rundt, giver den os et helt nyt udsyn til Aarhus, til bugten og til de mange nye muligheder, der venter. Jeg glæder mig til at se borgerne og bylivet flytte ind på havnefronten, så Aarhus igen kan blive en by ”med fødderne i vandkanten”.”

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Aarhus Kommune i samarbejde med Realdania.