x

Presseinvitation til rejsegilde for Dokk1

Pressemeddelelse 13. januar 2014

Den 16. januar kl. 12 holder vi rejsegilde for Dokk1, det kommende hovedbibliotek, borgerservice og automatiske parkeringsanlæg på havnen i Aarhus. Hundredvis af håndværkere er lige nu i fuld gang med at rejse byens nye, store vartegn – og mange flere fag kommer til i løbet af foråret.

Det startede som et stort hul i jorden – svarende til to fodboldbaner i et otte meter dybt hul – men inden for det sidste år er råhuset til Dokk1 skudt i vejret takket være de mange hundrede håndværkere, der har deres daglige gang på byggepladsen.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard, der glæder sig til rejsegildet, siger: ”Ved rejsegildet fejrer vi ikke blot en milepæl i byggeriet af DOKK1, men også at et vigtigt skridt byens udvikling. DOKK1 vil blive fremtidens mødested for byens borgere og gæster og vil bidrage til at bringe byen tilbage til bugten. Byggeriet har nu fundet sin form, og nu venter vi spændt på åbningen om et års tid.”

Dokk1 er del af Urban Mediaspace Aarhus, der med et samlet budget på cirka 2 mia. kr. er Aarhus Kommunes hidtil største bygge- og anlægsprojekt – et projekt som gennemføres i partnerskab med Realdania. Projektet beskæftiger dagligt mange hundrede mennesker og bidrager på denne måde positivt til vækst og beskæftigelse i Aarhus.

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad skal også være med til at fejre rejsegilde for Dokk1. Han siger: ”Med Dokk1 får Aarhus en bygning og en institution i verdensklasse. Dokk1 bliver fremtidens bibliotek og Borgerservice og skal både formidle fremtidens medier og kommunale serviceydelser til borgerne. Det bliver en helt ny institution, hvor både arkitekturen og gentænkningen af funktionerne vil inspirere langt ud i verden, og Dokk1 skal være med til at brede biblioteket ud til et endnu større publikum”.

Her i starten af januar er der omkring 350 fuldtidsansatte på byggepladsen, der tæller håndværkere fra mange forskellige fag. I takt med at råhuset bliver færdigt – altså husets ydre skal – kan de indvendige arbejder begynde. Det gælder blandt andet tømrer-, murer- og malerarbejderne samt alt det, der har at gøre med bygningens installationer (el, VVS, ventilation m.m.). Når der er flest aktiviteter i gang i byggeriet, vil op imod 500 mennesker være beskæftiget på byggepladsen. Inden Dokk1 står færdigt vil langt over 1000 mennesker have haft deres gang på byggepladsen.

Det glæder rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz, som udtaler: ”Rejsegildet fejrer ikke kun den fantastiske bygning, som skyder op på havnekanten, den er også en fejring af alt det, der skal ske rundt omkring huset. Vi får nogle flotte havnepladser, der giver mulighed for alle tænkelige aktiviteter, og som vil være med til at binde byen og havnen endnu bedre sammen.”

Dokk1 forventes at stå klar til åbning omkring årsskiftet 2014 og 2015. Det ser administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård, frem til. Han siger: ”Med rejsegildet på Dokk1 har vi nået en vigtig milepæl i byudviklingen af inderhavnen i Aarhus. Jeg glæder mig rigtig meget til at se det færdige resultat, som sammen med det fuldautomatiske p-anlæg og havnepladserne omkring giver Aarhus et nyt og levende centrum og mødested.”

Også et socialt og samfundsmæssigt aspekt
Opførelsen af Dokk1 har også et socialt og samfundsmæssigt aspekt. Aarhus Kommune har indarbejdet arbejdsklausuler i entreprisekontrakterne, der sikrer løn- og arbejdsforholdene for de medarbejdere, der er tilknyttet byggeriet. I entrepriser, hvor kontraktsummen overstiger 10 mio. kr. og hvor kontrakten løber i mindst et halvt år, har Aarhus Kommune desuden stillet krav om, at mindst 7 % af de medarbejdere, der er involveret i byggeriet, skal være personer i praktikstillinger.

Derudover har byggepladsen fast tilknyttet en virksomhedsskole, som er et afklarings- og uddannelsesforberedende tilbud, der er målrettet unge i alderen 17 - 25 år. Virksomhedsskolen er et nyt uddannelseskoncept, der har til formål at bidrage til, at flere unge kan få en uddannelse inden for bygge- og anlægssektoren. Skolens elever har deres daglige gang på byggepladsen, hvor de bidrager til løsningen af konkrete opgaver.

Virksomhedsskolen er et samarbejde mellem Århus Produktionsskole, Aarhus Tech, NCC, Urban Mediaspace Aarhus samt Jobcenter Aarhus.

Rejsegilde
Rejsegildet finder sted torsdag den 16. januar 2014 kl. 12.

Adresse:
Byggepladsen for Dokk1
Nordhavnsgade 2
8000 Aarhus C

 Program:

  • Velkomst ved Rolf Hapel, forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker
  • Officielle taler
  • Hotdogs

Der er adgang til rejsegildet via den store ankomsttrappe til Dokk1 fra Europaplads.
Alle pressefolk er velkomne.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Aarhus Kommune.