x

Realdania By & Byg Klubben:
Arkitektur med rødder i den fynske lerjord

Pressemeddelelse 30. marts 2016

Fællesnævneren er ler. Begge bygningsværker er solidt plantet i den vestfynske lerjord, og begge gør i stor stil brug af jordens eget organiske byggemateriale; tegl. Begge byder de på masser af arkitektonisk nytænkning og på sammensmeltningen af nyt og gammelt. Velkommen til en weekend på Vestfyn; på Hindsgavl Slot og i CLAY Keramikmuseum Danmark.

Da CLAY Keramikmuseum Danmark i Middelfart blev åbnet af Hendes Majestæt Dronningen i maj 2015, var det på én og samme tid en indvielse af en spektakulær museumstilbygning og en præsentation af et nyt og internationalt navn.

CLAY er nemlig ikke bare det engelske ord for ler og det fælles udgangspunkt for al stentøj, fajance og porcelæn; det er også et navn, der griber tilbage i museets historie. Ideen til museet udsprang af den internationale kunstnersammenslutning CLAY TODAY, som i 1990 afholdt et symposium på det nærliggende Tommerup Teglværk. Her hentede danske keramikere masser af inspiration fra deres udenlandske kolleger, og her tog ideen om at etablere et dansk museum for moderne keramisk kunst, kunsthåndværk og design form.

En initiativgruppe begyndte at arbejde på sagen, og fire år senere åbnede Keramikmuseet Grimmerhus i det gamle enkesæde Grimmerhus, der var blevet bygget i 1856-57 som aftægtsbolig til det nærliggende Hindsgavl Slot.

I løbet af de næste år voksede museet, og da Royal Scandinavia i 2010 donerede 55.000 stykker unik keramik fra Royal Copenhagen til museet i Middelfart, voksede samlingen ud af sine oprindelige rammer. Det blev startskuddet til en omfattende om- og tilbygning af museet.

Skatkammer under jorden

Grimmerhus er en fredet bygning, tegnet af en af datidens store arkitekter, Johan Daniel Herholdt, der også stod bag Universitetsbiblioteket og Nationalbanken i København og bag boligen til datidens teaterdronning, Johanne Loise Heiberg. Bygningen er ikke blot fredet; den er også placeret lige op ad fredskov og strandlinje, så der skulle tænkes utraditionelt, da bygningen skulle udvides.

Løsningen blev at placere hovedparten af den 1.500 m2 store tilbygning under jorden; et arkitektoniske greb, der dog knap bemærkes, eftersom både den under- og overjordiske del af tilbygningen er forsynet med store glaspartier med udsigt over Lillebælt.

Den overjordiske pavillon, som er beklædt med vendbare, håndlavede teglsten, der fungerer som lameller og kan lukke lys ind eller ude efter behov, huser museets ankomstområde, butik og café, mens selve udstillingen foregår nede i kælderen og i den underjordiske tilbygning, hvor også det såkaldte Skatkammer befinder sig - den ene af museets tre udstillinger.

235 års designhistorie

Her i Skatkammeret kan publikum - i ly af mørke betonvægge og lys fra montrerne - opleve et lille udvalg af den enorme samling på 55.000 stykker porcelæn, fajance og keramik, som gennem tiden er skabt på Den kongelige Porcelainsfabrik, Bing & Grøndahl, fajancefabrikken Aluminia og på værksteder som Kähler og Saxbo.

Her i store glasmontrer står kopper, kander, tallerkener, fade, krukker og skåle på rad og række og på hylde efter hylde, og her kan publikum både glæde sig over det velkendte Musselmalede fra Den Kongelige Porcelainsfabrik, Mågestellet fra Bing & Grøndahl og Blåkant fra Aluminia og forundres over ukendte kuriositeter af kongelige figurer og skulpturer.

Udstillingen er ikke blot en fremvisning af krukker, tallerkener og suppeterriner, men også en fortælling om 235 års design-, kultur- og kunstindustrihistorie. Og når udpakningen og registreringen af denne kæmpesamling om 2-3 år er tilendebragt, vil endnu flere stykker unik danmarkshistorie blive båret frem og bragt til skue for offentligheden.

Det er første gang, at keramiksamlingen bliver registreret på et museum, og ud over selve værkerne omfatter samlingen også prøver, skitser, tegninger og fabriksjournaler samt unikastykker, som aldrig blev sat i produktion på de tre hæderkronede, danske fabrikker.

Weekendophold

Oplev det hele, når Realdania By & Byg Klubben inviterer på weekendophold – fra lørdag den 30. april til søndag den 1. maj - på Hindsgavl Slot og på besøg og rundvisning i Danmarks nye keramikmuseum.

Det smukke Hindsgavl Slot danner ramme om weekenden, og i de historiske rammer vil kokkene servere både frokost, brunch og middag, mens arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel, vil fortælle om slottet og den storstilede restaurering.

Weekenden byder også på omvisning i keramikmuseet CLAY og på særrundvisning med museets direktør, Pia Wirnfeldt, der fortæller om arkitekturen, samarbejdet med arkitekterne og spændingsforholdet mellem det nye og det gamle museum.